"Serce na dłoni"czyli Fundusz Ratunkowy Dzidziulca

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 05, 2006 8:02

:lol: Postaram się, postaram.... Ale to nie jest takie proste :lol: Ale za to do Dr Ewy się wybieram.... A to prawie jak odwiedziny (wiem, wiem.... prawie robi wielką różnicę) :lol:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Sob sie 05, 2006 10:41

ziemowit pisze:
Slonko_Łódź pisze: Dawkujecie Nam siebie jak Monar metadon.....
metadon jest w ogóle niedozwolony w Polsce :?

stany mamy w normie, nic niepokojącego
trochę rzeczy do nadgonienia naokoło :roll:
a tak w ogóle to... zalegasz z odwiedzinami u nas :wink: i wciąz mamy nadzieje jakoś Cie porwać w niedługim czasie :D

Pacjenci mojego TŻ mówili, że po metadonie to "zjazd" gorszy niż po czymkolwiek innym.... 8)
Wybaczcie OT, ale kot zeżarł mi piórka z zabawki i co chwila latam sprawdzić, czy wyszły, więc jestem trochę nieskładna... :? :?
Seraf i Fango

Icicle

Od: Wto maja 02, 2006 17:12

Post » Sob sie 05, 2006 11:15

OT cd a co to jest "zjazd" bo nomenklatury nie znam.....

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Sob sie 05, 2006 11:40

Slonko_Łódź pisze:OT cd a co to jest "zjazd" bo nomenklatury nie znam.....

Objawy występujące, gdy dana substancja przestaje działać. Fachowo: "objawy abstynencyjne" :)
Seraf i Fango

Icicle

Post » Sob sie 05, 2006 12:05

No proszę.... A w niektórych krajach tak sobie chwalą ten środek... Np nasi sąsiedzi Niemcy- mają bardzo dobre efekty odwykowe..... Metadon mogą osoby uzależnione dostać w aptekach bez recepty. Wystarczy, że są wpisane na listach osób uzależnionych...

Slonko_Łódź

Post » Sob sie 05, 2006 12:16

Slonko_Łódź pisze:No proszę.... A w niektórych krajach tak sobie chwalą ten środek... Np nasi sąsiedzi Niemcy- mają bardzo dobre efekty odwykowe..... Metadon mogą osoby uzależnione dostać w aptekach bez recepty. Wystarczy, że są wpisane na listach osób uzależnionych...

Przepraszam za kontynuację OT. Pacjenci mojego TŻ również sobie raczej chwalili metadon :? Można go było dostać łatwo. Działanie mniej euforyzujące niż heroina, ale nie było podobno tak źle. Jedyny minus to w zasadzie ten "zjazd". Osobiście uważam, jako osoba nieuzależniona od opiatów :) , że ta terapia metadonem to kula w płot. Nikt się jeszcze nie odzwyczaił od narkotyków biorąc narkotyki.

I kiedy będzie można wpłacać na Fundusz?
Seraf i Fango

Icicle

Post » Sob sie 05, 2006 12:19

Ponieważ Zosio-Ziemowita chwilowo nie ma to jeszcze trochę OT. Ja byłam przekonana, że metadon tylko likwiduje uczucie "głodu" narkotykowego bez wprawiania w stan zbliżony do zażycia.... Że tylko im sie nie chce brać bez kolorowych wizji i czegoś tam jeszcze (od wielu rzeczy jestem uzależniona ale akurat od opiatów też nie :lol: )

Slonko_Łódź

Post » Sob sie 05, 2006 12:34

Ło matko, forum to jednak ciekawy twór - zaczęło się od funduszu na kocie potrzeby a skończyło na leczeniu uzależnień i osobistych wyznaniach :lol:
A ja jestem uzależniona, i to poważnie :twisted: od Forum
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Od: Śro gru 15, 2004 13:27

Post » Sob sie 05, 2006 12:34

Slonko_Łódź pisze:Ponieważ Zosio-Ziemowita chwilowo nie ma to jeszcze trochę OT. Ja byłam przekonana, że metadon tylko likwiduje uczucie "głodu" narkotykowego bez wprawiania w stan zbliżony do zażycia.... Że tylko im sie nie chce brać bez kolorowych wizji i czegoś tam jeszcze (od wielu rzeczy jestem uzależniona ale akurat od opiatów też nie :lol: )

Ja też byłam o tym przekonana, ale tak jak mówię, osoby zainteresowane metadon oceniały dość pozytywnie. Nie chcę pisać jakichś głupot jak on naprawdę działa, bo to nie moja działka, a mój TŻ jest na szkoleniu w Warszawie (Studium Terapii Uzależnień). Jak wróci, to go wypytam co i jak dokładnie z tym metadonem. Wiem, że w Polsce były eksperymenty z tą terapią, wydaje mi się, że je zarzucono. Definitywny plus to to, że można kontrolować przenoszenie HIV i HCV
Seraf i Fango

Icicle

Post » Sob sie 05, 2006 12:52

Chodziłam w zeszłym roku na monograf "prawnokarna ochrona obrotu gospodarczego". Między innym przedmiotem wykładu były przestępstwa z ustawy o przeciwdziałaniu nakomanii. Prof mówił nam, że w ośrodkach terapii uzależniem i w szpitalach na tzw detoksie podają właśnie metadon. Z tego co nam mówił to właśnie, że negatywnym aspektem jest to, że w poszukiwaniu odlotu, którego nie daje metadon narkomanii sięgają po inne używki i po zwykłe narkotyki. Połączenie daje podobno jeszcze gorsze rezultaty niż same narkotyki... Wysnułam z tego wniosek, że metadon "kolorowych wizji" nie daje.... Ale może sie myliłam...
http://72.14.221.104/search?q=cache:t5k ... clnk&cd=10 tu jest coś na ten temat ale o działaniu metadonu nie znalazłam....

Slonko_Łódź

Post » Sob sie 05, 2006 13:17

Slonko_Łódź pisze:Chodziłam w zeszłym roku na monograf "prawnokarna ochrona obrotu gospodarczego". Między innym przedmiotem wykładu były przestępstwa z ustawy o przeciwdziałaniu nakomanii. Prof mówił nam, że w ośrodkach terapii uzależniem i w szpitalach na tzw detoksie podają właśnie metadon. Z tego co nam mówił to właśnie, że negatywnym aspektem jest to, że w poszukiwaniu odlotu, którego nie daje metadon narkomanii sięgają po inne używki i po zwykłe narkotyki. Połączenie daje podobno jeszcze gorsze rezultaty niż same narkotyki... Wysnułam z tego wniosek, że metadon "kolorowych wizji" nie daje.... Ale może sie myliłam...
http://72.14.221.104/search?q=cache:t5k ... clnk&cd=10 tu jest coś na ten temat ale o działaniu metadonu nie znalazłam....

TŻ pracował w szpitalu na oddziale detencji uzależnionych. (uzależnieni z wyrokiem sądowym). NA PEWNO nie dostawali metadonu. Nie był to jednak "zwykły" detoks, pacjenci trafiali tam zazwyczaj z więzienia albo aresztu, w szpitalu odsiadywali wyrok i mieli terapię. Teoretycznie musieli być "czyści". Praktycznie "przemyt" zdarzał się, ale głównie alkoholu.
Seraf i Fango

Icicle

Post » Sob sie 05, 2006 13:45

Metadon w Polsce jest bardzo drogi i pewnie nie wszystkie oddziały stosują te programy zastępcze...

Slonko_Łódź

Post » Sob sie 05, 2006 14:20

Na wikipedii znalazłam, że w Polsce działało w 2004 10 programów substytucji metadonowej.
I że, tak jak mówili pacjenci TŻ, trudniej rzucić :(
Z tych historii, o których słyszałam, to niektórzy "w poszukiwaniu odlotu" wzieliby wszystko... Pomysłowość ludzka nie zna granic.

Moje koty poszły na noże, a nawet widelce! Piorą się od rana jak szalone. Nie rozdzielam ich, na razie była jedna rana cięta (zadrapanie) :? i mają przynajmniej trochę ruchu. Seraf stosuje chwyty poniżej pasa. W nocy śpią razem, biegają razem... i piorą się jak szaleni! Może to taka perwersyjna gierka w stylu SM?
Seraf i Fango

Icicle

Post » Sob sie 05, 2006 16:01

Cos musi byc w powietrzu, ze koty takie bardziej agresywne.
Co do mojego reke wyciagne, to sie wiesza zabkami na niej.
A za nasza psica galopady urzadza.Tylko, ze ona ma powazny wiek ( 1, 5 roku) i patrzy na to politowaniem.Wczoraj tak lecial przez korytarz, ze w terrarium przygrzmocil...
Obrazek Obrazek

Anna_33

Od: Nie mar 05, 2006 23:39

Post » Sob sie 05, 2006 16:44

No patrzcie... A moje trzy panienki i jeden panicz od rana obudzili sie tylko na śniadanie. Śpią wszyscy porozwalani w różnych miejscach cały dzień.... Marazm zupełny...

Slonko_Łódź

[poprzednia][następna]