może ja się tu wrwę , ale mnie uczyli ,ze hasło bardzo czesto uzywane dawniej prze wetów teraz rzadziej ale również czy Przebiałczenie jest bujda na resorach...
tłumavczenie dlaczego to hasło jest nieprawdziwe długo by zajęło, fakt faktem jest to bardzo duzy skrót myslowy na dodatek często uzywany w nieodpowiednim momencie.
Wiadomo ,ze nadmiar białka może źle sie odbijać na funkcji nerek , jesli chodzi o wszelkie łupieze i itp problemy skórne , najczęściej ma to związek ze źle zbilansowaną dietą , ale nie tylko i wyłącznie z nadmiarem białka w niej.
Jesli chodzi o grzybice samam teraz miałam ( mam) 5 kocików z grzybicą ( microsporum canis) i wierz mi nie wszystkie grzybice moga przebiegać z silnym świaem ( czego samam dzieki Parszywkom doświadczam

) a niektóre nie .
To zalezy od gatunku grzyba pasozytujacego. A grzybice nie wyklucza sie po tym ,ze zmiana na nia nie wygląda tylko po przynajmniej badaniu mikroskopowym. Zmiany grzybicze moga być bardzo rózne.
Co do wyprysków alergicznych u psów bardzo często wsytępują jako ograniczona zmiana u kotów bardzo nieczęsto. .
U moich kicków grzybica zaczęła się na główce , w postaci jakby łupiezu i wypadania włosów , 3 się okrutnie drapały a chłopaki miały to w nosie.
A w tym miejscu lubi sobie świąd powodować też świerzbowiec ale nie uszny tylko drżący , wtedy swiąd jest niedozniesienia ( wystarczy jeden pasożyt) , w bad mikroskopowym bardzo trudno go znaleźć ( bo cięzko trafić na miejsce gdzie siedzi ta jedna sztuka coby ją zeskrobać) , ale tez jest możliwośc sprawdzenie czy mam doczynienia ze świerzbem grzybem czy alergia.
Jeśli Pani wet poda kotu środek sterydowy to:
przy alergi świąd zaniknie
przy swierzbowcu nie zaniknie wogóle
przy grzybie nie zaniknie moze być troche stłumiony , ale za to poszerzą sie wybitnie zmiany.
tzw leczenie diagnostyczne
zawsze to pozwoli wykluczyc parę przyczyn