nowy blog - adopcja kota

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie lip 09, 2006 19:02 nowy blog - adopcja kota

Pewna dziewczyna z Bielska - Białej, która adoptowala kociaka od Berni zrobila bloga - adopcja kota.
http://adopcjakota.blog.onet.pl/

Blog ma na razie kilka dni, sama sie ucze jak wstawiac tam ogloszenia (na razie wymodzilam jedno i mam klopot ze zdjeciem).
W zalozeniu na blogu maja byc ogloszenia z calego kraju.

tu regulamin: http://adopcjakota.blog.onet.pl/2,ID111 ... index.html

Wydaje mi się, ze kazde miejsce gdzie mozna dac swoje ogloszeniu o kocie do adopcji jest dobre. Tym bardziej, ze Ewa sie dosc w to zaangazowala (do tej pory nie widziala bezdomnych kotow - teraz chce pomoc jak moze)
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Nie lip 09, 2006 20:31

Ogólnokrajowa baza adopcyjna kotów - już powstała - www.adopcje.org ;) I świetnie się sprawdza, nie wiem czy jest sens robić dwie ogólnokrajowe bazy kotów do adopcji, aczkolwiek każda inicjatywa jest dobra i warto w ten sposób pomagać ;)
Obrazek

dronusia

Od: Sob mar 26, 2005 13:32

Post » Pon lip 10, 2006 6:25

dronusia pisze:Ogólnokrajowa baza adopcyjna kotów - już powstała - www.adopcje.org ;) I świetnie się sprawdza, nie wiem czy jest sens robić dwie ogólnokrajowe bazy kotów do adopcji, aczkolwiek każda inicjatywa jest dobra i warto w ten sposób pomagać ;)

blog jest widoczny wsrod innych blogow, ktos moze dac info na swoim blogu czy www ze cos takiego istnieje.

ja o adopcje.org dowiedzialam sie przez przypadek. wyszukiwarka tej strony mi ani razu nie znalazla.

poza tym wg mnie kady dodatkowy punkt gdzie mozna dac ogloszenie jest dobry. Twoje myslenie jest troche bez sensu, bo to tak jakby powiedziec - skoro jest adpcyjna na miau to po co adopcje.org

Zreszta wpisanie sie na adoptuj kota blog nie jest obowiazkowe. Posta zamiescilam informacyjnie - li tylko.
Obrazek

carmella

Post » Pon lip 10, 2006 16:43

To może ja tez odpowiem, bo się czuję wywołana do tablicy, jako pomysłodawca i załozycielka tegoż bloga... :)

Mianowicie racją jest, że skoro jest jeden porządny poratal adopcyjny, to jego powinno sie promować i powinien być on swego rodzaju centrum informacyjnym. Jak najbardziej się zgadzam.

Ale to tylko teoria. W praktyce:
- kiedy dwa tygodnie temu postanowiłam adoptować kotka, to WIEDZIAŁAM, że mam szukać w googlach "adopcja" "kot", i WIEDZIAŁAM, że jest portal o końcówce .org, albo .net, i ma cos ze słowem "adopcja" I MIMO TO GOOGLE NIE WYSZUKAŁO TEGO PORTALU (i do dzis, póki nie przeczytałam Dronusiu twego posta, nie znalazłam tego portalu - nie szukałam zreszta więcej, wzięłam numer do ośrodka adopcyjnego od weterynarza i już), prawdopodobnie portal ten nie jest dodany do katalogu google, i nie jest w ogóle zoptymalizowany pod wyszukiwarki, a juz napewno nie jest pozycjonowany, a szkoda, bo powinien być na pierszej stronie po wpisaniu takich słów kluczowych jak "kot"... ale to jakby inna sprawa, na która nie mamy wływu, a wracając do sedna: JA CHCIAŁAM WZIĄC DO DOMU KOTA, WIEDZIAŁAM, ŻE NAZYWAMY TO ADOPCJĄ, I ŻE POD TAKIM SŁOWEM MAM SZUKAĆ, ALE SĄ TYSIĄCE OSÓB, KTÓRE NIE ZNAJA TEGO ADRESU, KTÓRE NIE WIEDZĄ, ŻE TO JEST "ADOPCJA", I KTÓRE W EFEKCIE GO NIGDY TAM NIE TRAFIĄ
- na adopcje.org wejdzie tylko ten, kto jest zainteresowany adopcją, i zna adres, a sa jeszcez tacy, i jest ich stanowczo więcej, ktorzy nie sa zainteresowani adopcją, nie wezmą nigdy do domu kota, ale to nie nie znaczy, że nie mają być świadomi w tym temacie (analogicznie do musyki, nie kazdy gra na instumentach, nie kazdy je ma, ale kazdy wie, co to jest piąciolinia i klucz wiolinowy), tacy ludzie mogliby pomóc swoimi datkami, albo uświadamianiem swojego otoczenia (swoich sasiadów, rodziny na wsi, swoich dzieci) na tmat poszanowania zwierząt, godnych warunków zycia, sterylizacji itd, ale oni nie będąc zainteresowani tematem też nigdy nie wejdą przeciez na adopcje.org...

Dlatego postanowiłam, jako osoba na codzień prowadzaca blog, i mająca swoich stałych czytelników (nie wiem ilu ich jest, ale około kilkaset wejść na bloga dziennie), wykorzystać tą skromna "popularność" w dobrej sprawie i rozpropagować temat adopcji wsród srodowiska blogowiczów. Nie twierdzę, że zaraz kazdy z nich stanie się opiekunem całej gromadki i oświeconym działaczem na rzecz sterylizacji itd, ale przynajmniej będa wiedzieli, że cos takiego jest, że taki problem istnieje, będa kojarzyli słowa kluczowe itd, i jesli kiedykolwiek postanowią mieć kota, albo ktokolwiek ich zapyta, skąd wziąc kota, to im zaswita że widzieli takiego bloga, będa znać słowo "adopcja", sprawdzą adresy innych stron, może wybiora cos z bloga, a moze trafią na adopcje.org... (ja zanim wzięłam kotke z ośrodka, pytalam znajomych czy wiedza skąd wziąc kota i NIKT NIE MIAŁ ZIELONEGO POJĘCIA).
Po drugim argumentem przemiawiająym za powstaniem bloga, NIE JAKO KONKURENCJI DLA ADOPCJE.ORG, ALE JAKO JEJ WSPOMAGANIE I PROPAGOWANIE TEMATU, jest to, że blogowicze co pewne zwarte wspierające się nawzajem środowisko, i mam nadzieję, że niektorzy z nich jesli poprosze o to na swoim blogu - dodadza do linków na swoich blogach blog o adopcji, a tym samym - będą propagowac temat, a przeciez o to własnie chodzi :)

Dlatego zachęcam gorąco do odwiedzenia bloga, zarejestrowania się, i wpisywania kandydatów, bo chciałabym jaknajszybciej ogłosić na moim blogu powstanie bloga o adopcjach (warunkiem do ogłoszenia tego na moim prywatnym blogu wg moich założeń było to, że będzą wpisani kandydaci do adopcji z róznych miast, i tym sposobem moi czytelnicy nie dowiedza się skad jestem, b bardzo pilnie strzege tej tajmennicy, ale jeśli w przeciągu paru dni nie zjawi się mikt oprócz Carmelli, która reprezentuje moje miasto, to i tak sprawę ogłoszę, bo nie ma na co czekac, a skąd ja jestem w końcu i tak wyjdzie na jaw dla moich czytelników...)

ale się rozpisałam..... :)
pozdrawiam :)

adopcjakota

Od: Pon lip 10, 2006 11:05

Post » Pon lip 10, 2006 16:52

Adopcjokota :) dziękuje za szeroki wpis.
Podczytywanie forum w pracy i czas na krotkie notki nie pozwilil mi tak szeroko wyluszczyc o co chodzi.
Jak pewnie zauwazylas dodalam dorotki Masze (ze zdjeciem :twisted: )
Pociągniemy do przodu :)
Obrazek

carmella

Post » Pon lip 10, 2006 22:36

adopcjakota pisze:wzięłam numer do ośrodka adopcyjnego od weterynarza i już)

hehhe :lol: i tak oto zostałam ośrodkiem adopcyjnym

adopcjakota pisze:]Po drugim argumentem przemiawiająym za powstaniem bloga, NIE JAKO KONKURENCJI DLA ADOPCJE.ORG, ALE JAKO JEJ WSPOMAGANIE I PROPAGOWANIE TEMATU, jest to, że blogowicze co pewne zwarte wspierające się nawzajem środowisko, i mam nadzieję, że niektorzy z nich jesli poprosze o to na swoim blogu - dodadza do linków na swoich blogach blog o adopcji, a tym samym - będą propagowac temat, a przeciez o to własnie chodzi :)

dobrze napisane :!:

adopcjakota pisze:ale się rozpisałam..... :)
pozdrawiam :)

a o Małej też się tak rozpiszesz? bo wpis "48 godzin" na blogu sobie podczytuje i mordka sama w banana sie ukłąda.
Dla moich adoptusiów za TM [']

Gór mi mało i trzeba mi więcej....

berni

Od: Pon sty 10, 2005 15:12

Post » Czw lip 13, 2006 7:43

:!:
Obrazek

carmella

Post » Czw lip 13, 2006 18:27

Uprzejmie informuję Berni :) że w trakcie oczekiwania na kolejną notkę o Małej, polecam inną notkę, co prawda nie o Małej, a o Dużej, a raczej z jej udziałem, i to w NIEMEJ roli... ale zawsze coś :)

Notkę pozwolę sobie w całości zacytować, bo krtóka:

- Mru, mru, mru - dobiegał z kuchni przyciszony głos Sasiada. - No, teraz ty.
- [cisza]
- Mruuuucz. Przecież ci dobrze.
- [cisza]
- Fifka, ile jest gwarancji na kota?
- Nie wiem. A co?
- Bo jeden ci się zepsuł. Głaszczę i nie mruczy.

adopcjakota

Od: Pon lip 10, 2006 11:05

Post » Pon lip 24, 2006 8:25

:!:
Obrazek

carmella