SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 30, 2006 19:36

Od jakiegoś czasu mieszam puszki z mięsem. Zmusiła mnie do tego konieczność. Domowego nie chciały. Puszki - hmmm, KK z wątróbką, niektóre gourmety., Animonda beee, nie zjadliwa, trudny orzech do zgryzienia. No i zaczęłam mieszać. Np. pół dużego gourmeta z dużym udkiem gotowanym i posiekanym. Albo, jeszcze lepiej, felix z galaretką plus mięsko. Parametry wychodzą świetne.
Waga - ok. 500g (udko duuuże, ale odrzucam kości)
Procent mięsa - przy puszce z zaledwie 4% mięsa, po wymieszaniu mięsa ponad 67%
Cena - ok.2zł puszka plus ok. 1,50 mięsko, razem - 3,50.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon kwi 17, 2006 21:14

Cytuje pytanie:,,Czy ktoś ma jakąś stronkę z internetowym zoologiem, gdzie byłby Whiskas? Nie krzyczcie tylko, bo nie mam zamiaru tego kupować, chciałam zobaczyć jaka jest cena za kilogram, bo muszę udowodnić tacie to, ze Hill's w ogólnym efekcie jest wydajniejszy, zdrowszy no i tańszy . Aha, i gdyby ktoś miał dawkowanie to też byłabym wdzięczna"

Wiec odpowiadam.Ja kiedys kupowałem whiskasa,tzn.nie tak dawno bo 4 miesiace temu.Naszczescie dzięki ,,forum miau " dowiedziałem się ze to niestety jedno wielkie gówno.Mi też nie było łatwo przekonać rodziców aby przejśc na karme suchą Hill's.Ale dobra wracajac do tematu za 300g Whiskasa płaciłem prawie 4zł.A za Hill's Light za 300g płace 10zł.Trzeba uwzględnić to że Hill'sa kot zje mniej niz Whiskasa bo Whiskas zawiera 4% mięsa a hill's 50%-70%(to zalezy jaki rodzaj Hill'sa).Pozatym do Hill'sa nie trzeba dodawać witamin.Dawkowania Whiskasa to nie pamiętam ale Hillsa dla ok. 4kg kota to podaje się 50g-70g suchej karmy(oczywiście jeśli nic innego nie podajesz oprócz tej karmy,bo jesli dajesz mięso to trzeba zmiejszyć o wiele dawke suchego).Życzę owocnego przekonywania ojca.
pozdro dla miłośników kotów

Milek

Od: Pt mar 10, 2006 22:25

Post » Nie lip 09, 2006 12:37

Hej dziewczyny powiedzcie mi co jest lepiej podawac kota z suchego Hill'sa czy Royal Canin ?? co jest lepsze ja podaje Hill'sa prawie wszystkie rodzaje oczywiscie na zmiane.. ale tak ciagle czytam ze prawie kazdy RC podaje wiec teraz z ciekawosci sie pytam to jest lepsze ???
Błagam uwazajcie na nitki!!Moja kicia wlasnie przeplacila za to zyciem!!(ZEGNAJ MOJA ALPHCIU SPIJ SPOKOJNIE 07.07.2006)
http://tygrysy_wikingow.ovh.org/

AnioUlek

Od: Sob cze 17, 2006 20:07

Post » Nie lip 09, 2006 12:56

kazdemu kotu słuzy co innego,moj dostaje royala i wreszcie zaczał mi tyc,co mi sie nie usawalo przez 4,5 roku, ale niby jest to dla persow wiec odkłaczajaca a i tak mi czasem pusci pawiak,no ostatnio dwa razy :? pomimo pasty odklaczajacej, dostaje tez hillsa na zabki,i mu słuzy,nikt ci nie odpowie ktora karma lepsza,jedne koty mialy po takiej czy innej karmie problemy inne czuły sie doskonale,musisz sama obserwowac co jest dla twojego kota dobre

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Nie lip 09, 2006 16:42

Dorzucam się z przepisem na "domowe":
moja kicia wybredna, że hej! puszeczki nie bardzo, wołowinka także nie.
Bardzo lubi za to gerberki kurczakowe i indykowe-więc mieszam animondę z gerberkiem i jakoś wsuwa.
Do rzeczy:
:arrow: cały kurczak + 1/2 kg wątróbki + 1/4 kg serc + 1/3 kg indyka + mieszanka warzywna Hortex-u (ok. 3/4 paczki) - gotuję, obieram (uff, ciężka praca, nie powiem), miksuję/siekam/kroję. Następnie dodaję 5 łyżek kuskusu namoczonego w rosołku. Dzielę na dwie części.
:arrow: I-szą mieszam z 2 słoikami gerberka
:arrow: II-gą ze słoiczkiem (cielęcina z warzywami) dzieciowym
:!: obie części dodatkowo mieszam z kilkoma łyżkami oleju z pestek winogron i kilkoma tabletkami witamin(rozgniecione na proszek) i jeszcze kilka łyżek rosołku.
Pachnie fantastycznie, dobrze smakuje.

Kicia łaskawie zjada. Z podanej ilości składników mam ok. 60 porcji (!!!) -czubata łyżka stołowa "paszy"(moja kicia nie je za wiele na raz), pomrożone na "plaskate" placki.
Podaję do michy naprzemiennie z tackami animondy i wołowinką.
Oczywiście sucha (RC GROWTH) dostępna cały czas.

Może ktoś skorzysta.
Obrazek
Obrazek
...i do tego Saszka-od 27.11.10

Dunia

Od: Nie kwi 09, 2006 19:45

Post » Czw lip 13, 2006 9:05

AnioUlek pisze:Hej dziewczyny powiedzcie mi co jest lepiej podawac kota z suchego Hill'sa czy Royal Canin ?? co jest lepsze ja podaje Hill'sa prawie wszystkie rodzaje oczywiscie na zmiane.. ale tak ciagle czytam ze prawie kazdy RC podaje wiec teraz z ciekawosci sie pytam to jest lepsze ???

Mniej więcej podobne. Ja ostatnio daję Hill'sa Oral, ale wcześniej jechały na RC. Nie widzę różnicy. A większość kupuje RC bo jest bardziej dostępna, tańsza trochę i głośno się reklamuje na szyldach, półkach, kubkach i innych pierdołach dostępnych w sklepach zoo. :)
U mnie np. jest kilka dość dobrze zaopatrzonych sklepów zoo, w każdym jest RC i Cat Chow, w prawie każdym Acana, w większości Purina Pro Plan, gdzieniegdzie Eukanuba, nawet Mastery znalazłam, ale Hill'sa nie ma nigdzie. :?

Dunia - Ty masz zdrowie. :) Ja kiedyś próbowałam opcji: kurczak + warzywka + ryż i koty kazały mi to zjeść samej. :twisted:
Boję się próbować jeszcze. :)

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Czw lip 13, 2006 11:02

Z karm puszkowych i suchych Nuffi je: Animondę Carny Kitten, Hill'sa Kitten i od czasu do czasu Iamsa Kitten. Z suchych RC Babycat, Purinę Pro Plan Kitten i Sanabelle Kitten.
I to mogę polecić z gotowych karm :wink:

Kattys

Od: Pon lut 07, 2005 16:11

Post » Czw lip 13, 2006 11:50

Kattys pisze:Z karm puszkowych i suchych Nuffi je: Animondę Carny Kitten, Hill'sa Kitten i od czasu do czasu Iamsa Kitten. Z suchych RC Babycat, Purinę Pro Plan Kitten i Sanabelle Kitten.
I to mogę polecić z gotowych karm :wink:

I już tu widać, że kot zrobi co zechce i zje co zechce. :) Moja Animondę Carny tylko wąchają, a papkowate Hill'sy i Iamsy nie są nawet uraczane wąchnięciem. :twisted: Do tego Iams jest zdaniem mojej kotki trujący. :twisted:

Co kot to pomysł. :)

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Czw lip 13, 2006 13:13

Moje generalnie Animondę uważają za niejadalną :twisted:

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pt sie 04, 2006 14:45

Moje kociaki jedzą
- RC fit32, albo indoor.
- Animonda Brocconis Cat wszystkie smaki (dobra cena - ok 3 zł - 400 g)
w ilości 1 puszki dziennie na dwa koty + sucha nieograniczony dostęp.
poza tym:
-pasta odkłaczająca gimpet - uwielbiają ją - w okresie linienia
- beauty kiss gimpet jako przysmak

krycha.b

Od: Sob lut 25, 2006 14:31

Post » Pt sie 04, 2006 16:32

A nasz Klem przede wszystkim uwielbia Miamor'a (tuńczyk z kalmarami, to Jego zdaniem bajeczny posiłek :lol: ), w dalszej kolejności Leonardo i Animonda.

ravikaja

Od: Śro maja 31, 2006 21:11

Post » Pt sie 04, 2006 18:52

kropka75 pisze:
AnioUlek pisze:Hej dziewczyny powiedzcie mi co jest lepiej podawac kota z suchego Hill'sa czy Royal Canin ?? co jest lepsze ja podaje Hill'sa prawie wszystkie rodzaje oczywiscie na zmiane.. ale tak ciagle czytam ze prawie kazdy RC podaje wiec teraz z ciekawosci sie pytam to jest lepsze ???

Mniej więcej podobne. Ja ostatnio daję Hill'sa Oral, ale wcześniej jechały na RC. Nie widzę różnicy. A większość kupuje RC bo jest bardziej dostępna, tańsza trochę i głośno się reklamuje na szyldach, półkach, kubkach i innych pierdołach dostępnych w sklepach zoo. :)

Z tym, że RC jest tańsze od Hill'sa to się akurat nie zgodzę, bo ja mam same przykłady, że jest droższa, więc może w każdym mieście jest inaczej :wink: Na początku mojego korzystania z forum w zeszłym roku założyłam wątek o tym, która z tych karm jest lepsza - wyszło na to, że po równo :wink: RC faktycznie jest bardziej popularna i łatwiej dostępna, ja osobiście bardziej lubię Hill'sa. Różnica jest w konserwantach na korzyść Hill'sa właśnie.
Ja za to polecam: Biomilla suchego, tacki Animonda Sensitive Stomach, Light Lunch oraz vom Feinstern, puszki Fish Menu Animondy, Miamora w tackach i puszeczkach oraz saszekach, Schmusy w puszkach (rybne i pasztety mięsne - bardzo fajna, delikatna konsystencja) i saszetkach.

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Pt sie 04, 2006 19:04

Ja karmie moje futra suchym Biomilem - baardzo im smakuje - teraz mamy w domu: Homecata, Salmona i Kittena.

Z mokrych, lubia Animonde, uwielbiaja Miamora, Hill'sa nie tkna.

Schumsy kiedys tez dawalam, ale po zjedzeniu jednej saszetki akurat Kawa miala przeswietlenie pluc i lekarz az sie zdziwil i pytal czym ja karmimy, bo ma ewidentnie kawalki kosci w zoladku albo kamieni... :roll:

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Pt sie 04, 2006 19:20

gosiak pisze:ja osobiście bardziej lubię Hill'sa.

8O 8O 8O Przeca to jest dla kotów 8O 8O 8O

Sorry, nie mogłem sie powstrzymać

Rafał :lol:

ravikaja

Od: Śro maja 31, 2006 21:11

Post » Pt sie 04, 2006 19:31

ravikaja pisze:
gosiak pisze:ja osobiście bardziej lubię Hill'sa.

8O 8O 8O Przeca to jest dla kotów 8O 8O 8O

Sorry, nie mogłem sie powstrzymać

Rafał :lol:

:wink: Jak to napisałam, to też sobie tak pomyślałam :wink: Powiedzieć mogę jedynie tyle - kiedyś skusiłam się na jednego chrupka - są ohydne :wink:

Nie wiedziałam, że pod Poznaniem mamy Liban... Ostatnio dokryłam Kosowo między Wrześnią a Gnieznem. Ciekawe :wink:

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

[poprzednia][następna]