Samuel

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 22, 2003 13:31

No wlasnie rozmawialam o Samuelu dzis z pania Beata :-) Ale nie dowiedziala sie niczego madrego ode mnie, bo ja nie pamietam co bylo nie tak... :oops:
Buziaki dla kitka
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob mar 22, 2003 13:43

Dzien dobry, sorki jesli powielam sugestie, ale nie mam za bardzo czasu czytac teraz calego watku - ale ta kreatynina i mocznik - to sa wyniki pojawiajace sie przy niewydolnosci nerek (jestem swiezo wyedukowana w temacie - pies :( ) czy ta choroba zostala wykluczona? moj pies kiedy byl slaby tez sie przewrocil.. cale leczenie to karma Hill's c/d i woda Jana do picia
zycze Samuelowi duzo zdrowia, biedaczek, a Wam sily i cierpliwosci.

Masza

Od: Pt lut 28, 2003 0:26

Post » Sob mar 22, 2003 16:35

Zapisałam go na usg nerek na poniedziałek.

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Sob mar 22, 2003 19:06

moj pies ma badanie krwi tez w poniedzialek, trzymam mocno kciuki za OBA wyniki, mizi dla Samuela.

Masza

Post » Sob mar 22, 2003 19:30

Ofelio, najlepiej byloby aby Samule teraz duzo pil (przefitruje troche nerki) i jadl niskobialkowa diete, np. gerber zawiera mniej bialka i jest dobrze przyswajalny. Jezeli to rzeczywiscie beda nerki wspolczuje, wtedy powinnas zmienic karme na lecznicza, ale to juz dzialka weta.
Czy po tych wynikach dostaje kroplowki? Jak dalej ma zalecone leczenie, napisz prosze. Moze bede mogla Ci w czyms doradzic jako "mama" pewnego nerkowca :wink:
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob mar 22, 2003 20:29

oczywiscie powinnas zapytac o opinie swojego veta, ale moze Twojemu Samuelowi nie zaszkodzilaby tez woda Jana? moje koty chetnie pija ja z miski psa (on nie przepada) i pytalam ostatnio veta, czy moga ją pic, a on stwierdzil, ze wrecz powinny i z pewnoscia im nie zaszkodzi, a nawet pomoze. (sprzedaja ja w takich wygodnych kartonach z kranikami, po 5L)

Masza

Post » Sob mar 22, 2003 22:24

Zapytam o wodę.

Anja - w poniedziałek idę dopiero i będę wiedziała co dalej.
Nie wiem jak z tą karmą dla nerkowców, bo on jest uczulony na kurczaka i1. tam pewnie kurczak jest, jak wszędzie 2. nie wyobrażam sobie dawanie osobnych karm 4 kotom...

Ofelia

Post » Nie mar 23, 2003 0:09

Ofelio :D
HrupTak je karme WALTHAMA (rany tu byl wczesniej blad :oops: ) dla kotow z przewleka niewydolnoscia nerek Renal Support, ale byc moze Samuel dostalby zalecenie karmy dla kotow z chorymi nerkami, jezeli sprawa jest do zaleczenia. U nas tej szansy niestety juz nie ma. Karmy dla HruTaka sa takie: suche i saszetki kurczak (wiem odpada) oraz saszetki wolowina :lol:
Ta wolowina ma chyba sens dla takiego alergika, jak sadzisz :roll: Informuje tak na wszelki wypadek, zebys mogla fachowo zameczyc weta :wink:
Ostatnio edytowano Nie mar 23, 2003 14:35 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Nie mar 23, 2003 0:14

Ofelio w wiekszosci karm dla nerkowcow rzeczywiscie jest kurczak a w suchych bodajze wszystkich. Wiem, bo Gapek tez byl uczulony.
Na pewno kurczaka nie ma w saszetkach Walthama z wolowina. Zdaje sie tez, ze puszki Hillsa k/d kurczaka nie maja, ale musialabys sie dopytac :roll: Ostatecznie mozesz tez zastosowac karmy dla kotow z problemami alergicznymi, tez maja mniej bialka. Masz jeszcze ten Trovet?
Zdecydowanie lepiej byloby odciazyc nerki i dawac Samuelowi chociaz czasowo pokarm niskobialkowy.
Anja, masz kota z problemami nerkowymi i ja jeszcze z Toba nie rozmawialam na ten temat? :wink: Juz pisze pm-a..

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Nie mar 23, 2003 12:13

A czy o tych problemach nerkowych kotow mozecie stworzyc osobny wątek? ja bardzo chetnie dowiem sie jakie sa wasze doswiadczenia (czytalam juz co tam jest na ten temat na stronie rokcafe, chodzi mi o "prywatne" doswiadczenia) .
Mam nadzieje, ze samuel lepiej? albo przynajmniej stabilnie?
buziaczki.

Masza

Post » Nie mar 23, 2003 15:23

Masza - wlaśnie pic w tym, że Samuel od 3 miesięcy czuje się świetnie Gdyby nie wyniki krwi, byłabym pewna, że ma już chorobę za sobą.

Daga - trovet dostają cały czas. W sumie jedzą tylko mięso i trovet - może im tym szkodzę? :roll:

Ofelia

Post » Nie mar 23, 2003 19:28

Ofelia pisze:Daga - trovet dostają cały czas. W sumie jedzą tylko mięso i trovet - może im tym szkodzę? :roll:

8O To ja juz nie wiem. Trovet to porzadna karma przeciez.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pon mar 24, 2003 1:29

Przy takich wynikach krwi nie jest dziwne ze Samuel czuje sie doskonale - problemy i zle samopoczucie zaczynaja sie gdy mocznik jeszcze bardziej urosnie - na razie jest na niepokojacym poziomie, ale jeszcze nie takim by dawac objawy... Zlowiekszczosc przewleklych chorob nerek wlasnie na tym polega - ze bardzo dlugo nie ma zadnych objawow :(

Ofelio - a jakie leki przez ostatnie miesiace bral Samuel? Moze to one cos namieszaly?

I mala uwaga - jesli bedziecie robili Samuelowi USG nerek - poproscie lekarza zeby obadal takze inne organy wewnetrzne. Co prawda - ja po tym jak lekarz nie zauwazyl marskosci watroby, wielkiej sledziony i wielkich wezlow krezkowych - jestem juz sceptycznie nastawiona do sprawy - ale robiac juz takie badanie - dobrze miec caloksztalt sprawy na uwadze. Bo poziom mocznika nie jest wielki - a kreatyniny calkiem spory w sumie. Kreatynina jest bialkiem ktore powstaje przy fizjologicznym rozpadzie miesni poprzecznie prazkowanych (jest to naturalny proces). Jej poziom zwieksza sie takze (poza problemami z praca nerek) przy np. jakichs uszkodzeniach miesni. Warto sprawdzic jak ogolnie wyglada samopoczucie Samuela - czy to sie kilka spraw nie nalozylo...
Pisze o tym dlatego iz niektorzy lekarze robiac USG nerek - badaja wylacznie nerki. Co jest bez sensu - bo czesto wiele chorob wystepuje w powiazaniu. I po tygodniu robi sie kolejne badanie - tym razem oznaczajac np. enzymy watrobowe, okazuje sie ze cos z nimi nie tak - i trzeba robic kolejne USG.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon mar 24, 2003 20:35

Dzięki Blue - zwrócę na to uwagę :)

Po dzisiejszej wizycie niewiele więcej wiadomo. Tyle, że sprawa jest bardziej skomplikowana, bo skoro Samuel czuje się dobrze a poziom fosforu jest nadal niski, to znaczy, że to nie to go tak męczyło.
Jeszcze raz zbadaliśmy alergie - na to co teraz je i wyszła, że jest uczulony na wołowinę :?

Narazie dostaje jakieś zastryzki na płukanie nerek.

Mamy łapać siku i kupkę :? i zbadać ją m.in. w kieunku lambii.

Ofelia

Post » Czw mar 27, 2003 21:07

Mam wyniki usg i wyniki badania moczu.

Usg:
jak to powiedział TŻ to co było źle w poprzednim badaniu zniknęło, a pojawiły się nowe problemy.
Otóż: nie ma już tworu przy pęcherzu, nie ma powięksoznego węzłu krezkowego.
Za to mamy: "Nerki o miernym zatarciu miąższu o cechach zapalenia przewlekłego, (...) Pęcherz moczowy z licznymi wtrętami wolnopływającymi i w postaci osadu ok. 1,5 mm. Nieznaczne zapalenie przewlekłe."

mocz:
odczyn: obojętny
kryształów szcz. wapnia brak, ale za to pojawiły się nieliczne kryszt. trójfosf.am.mgz.
leukocyty 0-1 w polu widzenia
erytrocyty: 1-2 w polu widzenia.
białko: ślad

Ofelia

[poprzednia][następna]