forumowe sumienie- akcja trwa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 16, 2003 13:21

Aha - ja chciałam tylko powiedzieć, że nigdy nie uśpiłam ślepych miotów, bo po prostu nigdy ich nie znalazłam. Rozważałam to tylko teoretycznie przy okazji wzięcia Misi i teraz przedstawiłam swoje zdanie. Usypiałam raz 4tygodniowego kociaka - bez oczka. Tak wtedy zalecił wet i postanowiłam mu zaufać.
Poza tym kotkiem - usypiałam dotąd tylko zwierzęta, które nie mialy żadnych szans na wyzdrowienie - swojego psa, papugi.
Dlatego nie wiem jak bym to przeżyła - pewnie ciężko. Ale myślę, że tak się powinno postąpić.

Kiedy bym kotków nie uśpiła?
Gdybym wiedziała, że nie mam potem okazji ani planów wysterylizowania kotki - gdyby na miejsce uśpionych przeze mnie kociąt za dwa miesiące miałyby się pojawić następne. Wtedy byłoby to tylko narażanie kotki na częstsze porody.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon mar 17, 2003 21:21

Eve69!
Ryśko!
napisałam do Was na priva... odpiszcie!!!

graga

Od: Wto paź 15, 2002 13:52

Post » Pon mar 17, 2003 22:50

juz odpisalam :wink:
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Śro mar 19, 2003 10:38

aktualizacja danych

wczoraj wysterylizowałam dwie kotki (mama Pirata i chyba jej siostra bo identyczna)

miałam odłowic rudą ale mimo że ufa Panu Leszkowi zwiała mu dwa razy na widok kontenerka, schowała się obrażona w krzakach

ponieważ do zabiegu było jeszcze sporo czasu, postanowiłam poczekać
stałam obok kocich budek, kontenerek na trawie i wołam tę rudę do znudzenia
odwracam się a tu coś czarnego włazi ciekawsko do kontenerka... przechodzi drugi kotuch i ogonem zamyka kratkę, ten w środku nic, nie wiele mysląc zamnkęłam "to coś" - jak kocur to utnę mu a jak kotka -tym lepiej, jedna mniej do odławiania

wyciągnęłam z auta drugi kontenerek, myślę, pójdę za ciosem, może mam dziś dobry dzień (co prawda koszmarny z innych powodów ale dobry na "łowienie")
kiciam więc na tę rudą, cuda jej opowiadam a ona nic
ale wokół budek kręcą się inne kotuchy w tym mama Pirata- co do niej straciłam juz nadzieję, bo owszem z nienacka można ją pogłaskac ale o bliższym i dłuzszym kontakcie niz pół sekundy nigdy nie było mowy
ale:
kupiłam im wątróbki kurze, okazuje się, ze to przysmak dziczków bo mimo mojej baaardzo bliskiej obecności nic sobie ze mnie nie robiły i wcinały te wątróbkę ... a między nimi mama Pirata
jedno podejście do głasków, pudło, ale wątróbka kusi,, drugie podejście-kontakt 1/50 sekundy, watróbka kusi, drugie podejscie - 1/20 sekundy, watróbka kusi i tak dalej i tak dalej, udało mi sie ją pogłaskać prawie bez oporów za to z wątróbką, jak już uwierzyłam w jej ograniczoną ufność, wyciągnęłam jej mięsko spod pyszczka i udałam, ze sama mam na nie ochotę, wyraźne zainteresowanie, oddałam miesko, jej kolej, znowu zabrałam itak dalej i tak dalej coraz bliżej kontenerka, coraz bliżej, ona prawie sie nie boi tylko obserwuje co będzie dalej, mięsko w kontenerku na samym "progu", jej kolej - wyciągnęła, zabawa trwa, moje kolej, ona czeka a ja mięsko do środka tym razem daleko, i co? weszła cała nawet nie podejrzewając o co chodzi !!!
ocvzywiscie wściekła się po zamknieciu kratki ale cel osiagnięty

pierwsza kicia okazała się szczęśliwie kotką, obie czują się wspaniale, mam nadzieję móc przetrzymac je w lecznicy kilka dni, bo w domu mam tylko jedną klatkę

została jeszcze ruda i dwie łaciate ( w tym jedna z ogonem do amputacji ale to wymaga innej pielęgnacji...) oraz ta, która się przed umówionym zabiegiem zdążyła okocić, mam zamiar złapac ją na"malucha" a wiec dopóki będzie sie małym opiekować

akcja trwa

z drugiej strony lokatorzy tez zaczeli akcję-pisma do gminy w stylu zabierzcie te koty bo my patrzeć nie możemy jak one tu głodują, cierpią, chorują... pusty śmiech... prostaki!!! dowiem sie gdzie ta gmina, czekam na info od dziewczyn co do artykułów i paragrafów i sama udam się do gminy zanim gmina przyjdzie na "moje" podwórko

CDN

graga

Post » Pon mar 24, 2003 14:55

dzisiaj dwie kicie wróciły na słoneczną trawkę!!!
bardzo zadowolone z powrotu i stanu zdrowia, podtuczone nieco - były u mnie od zeszłego wtorku :wink:

jutro kolejna łapanka - mam nadzieję, że znowu uda mi się załatwic sprawę hurtowo i wysterylizowac dwie na raz

dotychczasowe 3 kicie X srednio min 3 małe w miocie X 3 razy w roku= 27 unikniętych nieszczęść w roku !!!!! :lol:

graga

Post » Pon mar 24, 2003 15:22

Widzę że akcja trwa i to z jakim skutkiem ! Brawo!
Obrazek ObrazekObrazek
Ania + Sonia (06.2002-07.2014)+ Imbir (07.2002-11.2013) - Tocik (.... -09.2023) Aszka i Niuniuś
Nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... &start=675

Aniutella

Od: Czw sty 23, 2003 11:28

Post » Pon mar 24, 2003 16:29

Gratuluję i trzymam kciuki za dalsze powodzenie akcji! Brawo!

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pon mar 24, 2003 16:30

Gratuluje !!

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Pon mar 24, 2003 17:26

a info juz sie pomalutku szykuje :wink:

eve69

Post » Pon mar 24, 2003 17:31

Ja tylko sie przypomne bo mi sie nie chce rozpisywac.

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Pon mar 24, 2003 17:54

Graguś! Jesteś łaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Taka kochana i dzielna kobieta! :D :D

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto mar 25, 2003 18:39

Rysiu, Rysiu - a Ty??? :lol:

dwie wiadomości
jedna mniej dobra , druga dobra

mniej dobra
ruda urodziła wczoraj 3 maluchy (zawsze rodzą na dzień przed umówioną wizytą u weta :twisted: ) a więc znowu.... :cry: , zostanie jeden, będzie lepiej odżywiony i zadbany, no i mam nadzieję, że za jakis czas znajdzie dom,
Ruda pójdzie pod nóż po odkarmieniu (ze złapaniem nie ma problemu gorzej jak stosunkowo mały kot na widok kontenerka powiększa kilkukrotnie swoją objętośc a zwłaszcza rozpiętość rozcapierzonych łapek!!!)

dobra wiadomość
dziś na zabieg poszła Łaciata (tak ją zarejestrowano w lecznicy, bo ignorantka ze mnie totalna w kwestiach umaszczeniowych - może wkleję fotkę to mnie doszkolicie :wink: ), odbieram ją po obserwacji we czwartek

podsumowanie
do sterylki sa nadal:
3 karmiące - dwie z nich łatwo doprowadzę na zabieg po odkarmieniu
pozostanie ta trzecia (dzikaaaaa!!!) i jeszcze jedna łaciata z chorym ogonkiem (tez dzikawa ale oswajam ja na wątróbkę :wink: )

pozostałe towarzystwo jest męskie (chyba żeby sie maskowały...)
a więc widac światełko w tunelu :lol: , szkoda że tylko na "moim" podwórku, ile ich jeszcze jest.....

potem napiszę list otwarty do mieszkańców tej kamienicy - list edukacyjno-informacyjny z wymową mniej więcej - więcej kotów juz się tutaj nie urodzi, więc dajcie pożyć godnie tym, które tu są

CDN

graga

Post » Wto mar 25, 2003 19:21

Jestesb radzo dzielna i podziwiam Cie ze wszechsił!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro mar 26, 2003 13:44

po zabiegu Łaciata czuje się dobrze, nabrała apetytu
była we wczesnej ciązy- 3

a więc

4 kotki X srednio 3 mioty w roku X min 3 kotki w miocie = min 36 kocich nieszczęść mniej w roku !!!

CDN

graga

Post » Śro mar 26, 2003 13:48

:lol:
dzielna dziewczyna

eve69

[poprzednia][następna]