» Śro maja 31, 2006 14:24
Witam!
Nie jestem dziewczyną, ale mogę Ci odpowiedzieć. Takim drobnym kotkom, których nie chcemy jeszcze sterylizować podajemy po całkowitym zakończeniui rui dokładnie co tydzień przez dwa pierwsze " razy" po pół tabletki, potem już tylko po ćwierć. Dajemy "ludzkie" tabletki (proverę), nie jestem pewien ile środka jest w tabletce, o ile dobrze pamiętam, pół takiej tabletki to jest normalna dawka dla kotki. Upewnię się i jeszcze napiszę.
Pozdrawiam, Juliusz.
p.s. no więc uzupełniam:
My podawaliśmy tabletki 10 mg, a więc normalna dawka to jest pół takiej tabletki czyli 5 mg i zwykle tyle się podaje raz na tydzień.
Kotkom małym podajemy po raz pierwszy 5 mg, po tygodniu i dalej połowę tej dawki. Robimy tak za poradą pani dr Biel z Warszawy i to wystarcza. Jeden warunek, który ogólnie też warto zachowywać: hormon powinien być podawany regularnie. Opóźnienie o jeden dzień, zwłaszcza przy tej obniżonej dawce może spowodować rozpoczęcie się rui, a jeśli będzie ona przebiegać łagodnie i nie zauważy się tego, to następna dawka podana po tygodniu, a więc w rui, może już spowodować zmiany w macicy. Mieliśmy tak u jednej kotki, zmiany wykryto przy sterylizacji.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano Pt cze 02, 2006 15:34 przez
jul-kot, łącznie edytowano 1 raz