Hormony - poproszę o pomoc str. 9/10

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto maja 30, 2006 13:33 Re: Hormony - proszę o pomoc str 9/10

Agaaa pisze:Dziewczyny , mam pytanie dotyczące hormonów .
Wiem , że hormony się podaje 1 tabletka raz na tydzień.
A jak mam to zrobić w przypadku Tosi ?. Dzisiaj dałam jej 0,5 tabletki i za tydzień też chcę dac pół . Czy taka dawka wystarczy? a może jest za duża? . Tosia waży 1,6 kg
Tosia oczywiście zostanie wysterylizowana , ale dopiero w drugiej połowie czerwca .

a wet nie podał Ci dawkowania??
ja miałam jasno powiedziane - kiedy, ile , w jakich porach

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Wto maja 30, 2006 13:39

Ponieważ Tosia właśnie przeszła 4 rujkę (ruja za rują) .
Teraz wyjeżdzam na 2 tyg. i oddaje dziewczyny do Mamy. Mama weźmie bardzo chętnie ale bez rujki.
Wcześniej nie mogłam Tośki wysterylizować , bo miała problemy z wątrobą , potem te biegunki. Lekarz kazał mi czekać do 10 miesiąca, a 10 miesiąc wypada w czerwcu.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Wto maja 30, 2006 13:43 Re: Hormony - proszę o pomoc str 9/10

Basia_D pisze:
Agaaa pisze:Dziewczyny , mam pytanie dotyczące hormonów .
Wiem , że hormony się podaje 1 tabletka raz na tydzień.
A jak mam to zrobić w przypadku Tosi ?. Dzisiaj dałam jej 0,5 tabletki i za tydzień też chcę dac pół . Czy taka dawka wystarczy? a może jest za duża? . Tosia waży 1,6 kg
Tosia oczywiście zostanie wysterylizowana , ale dopiero w drugiej połowie czerwca .

a wet nie podał Ci dawkowania??
ja miałam jasno powiedziane - kiedy, ile , w jakich porach

Jeden twierdzi , że pół a inny , że śmiało mogę dawać całą . I nie wiem jak dawać :( Dlatego prosiłam o pomoc
Te tabletki są obciążające na wątrobę jak każde hormony , dlatego dałam pół .

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Śro maja 31, 2006 14:24

Witam!
Nie jestem dziewczyną, ale mogę Ci odpowiedzieć. Takim drobnym kotkom, których nie chcemy jeszcze sterylizować podajemy po całkowitym zakończeniui rui dokładnie co tydzień przez dwa pierwsze " razy" po pół tabletki, potem już tylko po ćwierć. Dajemy "ludzkie" tabletki (proverę), nie jestem pewien ile środka jest w tabletce, o ile dobrze pamiętam, pół takiej tabletki to jest normalna dawka dla kotki. Upewnię się i jeszcze napiszę.
Pozdrawiam, Juliusz.

p.s. no więc uzupełniam:
My podawaliśmy tabletki 10 mg, a więc normalna dawka to jest pół takiej tabletki czyli 5 mg i zwykle tyle się podaje raz na tydzień.
Kotkom małym podajemy po raz pierwszy 5 mg, po tygodniu i dalej połowę tej dawki. Robimy tak za poradą pani dr Biel z Warszawy i to wystarcza. Jeden warunek, który ogólnie też warto zachowywać: hormon powinien być podawany regularnie. Opóźnienie o jeden dzień, zwłaszcza przy tej obniżonej dawce może spowodować rozpoczęcie się rui, a jeśli będzie ona przebiegać łagodnie i nie zauważy się tego, to następna dawka podana po tygodniu, a więc w rui, może już spowodować zmiany w macicy. Mieliśmy tak u jednej kotki, zmiany wykryto przy sterylizacji.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano Pt cze 02, 2006 15:34 przez jul-kot, łącznie edytowano 1 raz

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Czw cze 01, 2006 9:51

Jak przyjechała do mnie kotka, która dostawała proverę to zalecona dawka to była jedna cała tabletka na tydzień. Ale kotka była takiej postury "normalnej" ani duża ani mała. Nie wiem, ale skoro masz dać kotki do mamy, to może nie ryzykuj pojawienia się rujki i podawaj całą? Z drugiej strony, takie maleństwo 1,6. A napisz do vetserwisu, odpowiedzą Ci.
Cieszę się bardzo, że Abusia jak na razie zachowała swoje piękne futerko :D (zmiana tytułu wątku to dla mnie koszmar, bo nie czytam wszystkiego a byłam ciekawa co z Abi, ale jakoś cudem znalazłam :D )

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

[poprzednia]