po raz kolejny - rasowy tylko z rodowodem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 22, 2006 12:12

wiem z jakiej hodowli jest ten kocurek
mirka- wtedy wlasnie byloby to znieslawienie - jesli w ogole

rozumiem rudensje, jesli nie zna sie na hodowli i regulaminach, w ten sposob chciala sie poznac. Kazdy ma jakis sposob.

a metryk wydawanych do kociakow nie rozumiem, tak samo jak nie zrozumiem nigdy wydawania ksero rodowodu. Rodowod i tylko on jest swiadectwem tego, ze kot jest zwierzeciem rasowym.
Wszystkie moje kociaki otrzymaly rodowody, 7 kociakow bylo nakolankowych, wszystkie sa lub na dniach beda sterylizowane. Kwestia tego, w JAKI SPOSOB dobiera sie nowe domy. Nigdy nie sprzedalabym kociaka komus, komu nie wierze.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon maja 22, 2006 13:05

Myszka.xww pisze:No właśnie tak to zrozumiałam, ale... jeśli metryka to dowód pochodzenia psa i jest to to samo co rodowód, to po co mam na jej podstawie wyrabiać rodowód? Nie kumam tego :oops:

a ktos Cie do tego zmusza?

sens twierdzenia Rasowy = Rodowodowy to:
zwierze o udokumentowanym pochodzeniu jest rasowe. W wiekszosci przypadkow jest to rodowod (konie, myszy, koty), w przypadku psa dokumentem stwierdzajacym pochodzenie jest metryka, zawierajaca dokladnie takie same informacje o zwierzeciu jak rodowod.
Dokument pochodzenia zwierzecia musi byc potwierdzony przez organa majace ku temu uprawnienia.[/quote]
Matko kochana... 8O Czy ja Ci wmawiam, że jest inaczej, że mnie atakujesz? 8O

Pytam po co mam go wyrabiać, nie w sensie: po jaką cholerę mi to każesz? :) tylko w jakim celu on (rodowód) w ogóle istnieje, jeśli nic nowego nie wnosi, bo metryka = rodowód.
My mamy dowody, legitymacje, paszporty, żeden z tych dokumentów nie znaczy tego samego, nie dubluje się. Stąd moje pytanie, do czego służy psu rodowód?
Albo inaczej - jeśli mam metrykę, a rodowodu nie wyrobię, to mam psa rasowego, mogę jeździć na wystawy, mogę robić z niego reproduktora, rozmnażać itd, czy nie i muszę najpierw wyrabiać rodowód?
Może tak będzie konkretniej. :)

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Pon maja 22, 2006 13:09

Z tego co wiem do tej pory, to wydaje mi się, że mając psa tylko z metryką ma się pewność, że to jest pies rasowy, naprawdę rasowy, natomiast nie można go wystawiać ani założyć hodowli. Do tego potrzebny jest rodowód. Niech mnie ktoś skoryguje.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon maja 22, 2006 13:15

Anka pisze:Z tego co wiem do tej pory, to wydaje mi się, że mając psa tylko z metryką ma się pewność, że to jest pies rasowy, naprawdę rasowy, natomiast nie można go wystawiać ani założyć hodowli. Do tego potrzebny jest rodowód. Niech mnie ktoś skoryguje.

No i taką opcję już bym szybciej kumała. :) Bo wtedy każdy papier miałby swoje, odrębne znaczenie i to by było logiczne. :)

kropka75

Post » Pon maja 22, 2006 13:21

kropka75 pisze:Matko kochana... 8O Czy ja Ci wmawiam, że jest inaczej, że mnie atakujesz? 8O
A gdziez ja Cie atakuje? 8O :lol:

Pytam po co mam go wyrabiać, nie w sensie: po jaką cholerę mi to każesz? :) tylko w jakim celu on (rodowód) w ogóle istnieje, jeśli nic nowego nie wnosi, bo metryka = rodowód.
Metryka = rodowod w zakresie potwierdzania pochodzenia psa i jego rasowosci.
Pytalas, czy musisz wyrobic rodowod. Dlatego zapytalam, czy ktos Cie zmusza.

My mamy dowody, legitymacje, paszporty, żeden z tych dokumentów nie znaczy tego samego, nie dubluje się. Stąd moje pytanie, do czego służy psu rodowód?
Jako male dziecko masz dowod osobisty? ;)

Albo inaczej - jeśli mam metrykę, a rodowodu nie wyrobię, to mam psa rasowego, mogę jeździć na wystawy, mogę robić z niego reproduktora, rozmnażać itd, czy nie i muszę najpierw wyrabiać rodowód?

O, to jest konkretne pytanie.
Zeby moc uczestniczyc w wystawach (pies, nie Ty) trzeba najpierw wyrobic rodowod. Metryka jest czyms w rodzaju.... hmmm... aktu urodzenia.
Sprobuj wziasc kredyt na dom tylko na podstawie aktu urodzenia :twisted: :wink:

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pon maja 22, 2006 13:26

Myszka.xww pisze:...
Zeby moc uczestniczyc w wystawach (pies, nie Ty) trzeba najpierw wyrobic rodowod. Metryka jest czyms w rodzaju.... hmmm... aktu urodzenia.
...

Czy potomstwo psów mających tylko metrykę będzie rasowe?
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Pon maja 22, 2006 13:41

Ja nie rozumiem jednej rzeczy. Hodowli jest sporo. Koty rasowe są drogie. Przypuszczam, że hodowcy zależy, żeby znalazły domy i to dobre domy. Z forum korzysta sporo ludzi, wielu o nim słyszało.

Czy sądzicie, że kupiłabym kota od kogoś, kto wypowiada się w tak niesympatyczny sposób jak mirka_t? Albo od jej znajomej? Czy też od kogoś, kto kociakom wydaje jakieś świstki, skoro mogę poszukać i dostać kota z rodowodem w miłej atmosferze...
Jakby nie mówić, hodowla to też sprzedaż kotów, więc to, w jaki sposób sprzedawca prezentuje się potencjalnym klientom ma niebagatelne znaczenie, żeby w ogóle ich zyskać i mieć.
Kwestia metryczki: zgadzam się z Wojtkiem, jeśli kupuję kota, to chcę rodowód, pójdę do hodowcy, który mi go da. Skoro ja ufam i kupuję kota, to może trochę zaufania należy się i mnie.
Kwestia wad wrodzonych: już o tym pisałam. Jest to na pewno drażliwy temat, ale również taki, który można "obrócić" na korzyść hodowcy, prezentując pełną odpowiedzialność za tego typu zdarzenia. Tym czasem słyszę:
Co do zwrotu pieniędzy za kota bądź wydania następnego wyraziłam swoje zdanie. Hodowczyni postąpi tak jak przepisy nakazują.

Zmierzam tylko do tego, że mirka_t robi "swojej" hodowczyni fatalny "PR", choć to podobno rudensja ją zniesławiła. :roll:
Seraf i Fango

Icicle

Od: Wto maja 02, 2006 17:12

Witajcie,
Jestem tu nowa i z drżeniem rąk piszę te słowa. Zakupiliśmy prześliczną koteczkę egzotyczną point, bez rodowodu. Malutka ma teraz niecałe 3 m-ce. ACo ja mam teraz zrobić? Jakieś dodatkowe badania? Niech mnie ktoś pocieszy, że nie zawsze musi się to skończyć źle pleaseeee!!
Ina - kotka egzotyczna
Obrazek

Jessie

Od: Pt maja 19, 2006 8:55

mirka_t pisze:
...

Nie Mirko, bo one nie dostaną juz metryk, na podstawie których można wyrobić rodowód.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon maja 22, 2006 13:50

Icile proszę napisz, w którym miejscu moje wypowiedzi były niesympatyczne. Czy napisanie, że hodowczyni postąpi zgodnie z przepisami jest czymś złym. Napisałam, że mnie hodowle nie interesują, czyli nie mam z nimi nic wspólnego. To, że ja bym pieniędzy Rudensji nie oddała to moje osobiste zdanie, ale ja nie znam się na przepisach hodowlanych.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pon maja 22, 2006 13:50

Jessie pisze:Witajcie,
Jestem tu nowa i z drżeniem rąk piszę te słowa. Zakupiliśmy prześliczną koteczkę egzotyczną point, bez rodowodu. Malutka ma teraz niecałe 3 m-ce. ACo ja mam teraz zrobić? Jakieś dodatkowe badania? Niech mnie ktoś pocieszy, że nie zawsze musi się to skończyć źle pleaseeee!!

Oczywiście nie musi. To się zdarza powiedzmy częściej niż u prawdziwych hodowlach.
Dbaj o koteńkę, kochaj ją i nie myśl o najgorszym.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon maja 22, 2006 13:52

Agn pisze:
mirka_t pisze:
...

Nie Mirko, bo one nie dostaną juz metryk, na podstawie których można wyrobić rodowód.

Hodowcy psów potrafili rozwiązać problem. Szkoda, że związki hodowców kotów nie wiedzą o takiej możliwości.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pon maja 22, 2006 14:02

Myszka.xww pisze:Pytalas, czy musisz wyrobic rodowod. Dlatego zapytalam, czy ktos Cie zmusza.

O, to jest konkretne pytanie.
Sprobuj wziasc kredyt na dom tylko na podstawie aktu urodzenia :twisted: :wink:

Chyba mamy zupełnie inny sposób czytania i pisania, bo nic a nic się nie rozumiemy. :) Nie pytałam czy muszę wyrabiać rodowód, tylko po co mam to robić, jeśli znaczy to samo co metryka. :)
Ale widzę, że nie dokładnie to samo jednak i zaczynam jarzyć powoli. :D

Reasumując: żeby mieć małe rasowe futrzaki psiego gatunku trzeba mieć psa z rodowodem (i z metryką, ale to już oczywiste od początku). Nie ma opcji: pies ma metrykę, więc jest rasowy, więc jego potomstwo też jest rasowe. Dobrze dumam teraz? :)

Ps. Małe dziecko przypisane jest rodzicom. :) Udałam, że nie ma tego tematu, bo właśnie ten fakt wykorzystują pseudohodowcy - powołują się na rodowód rodziców i sprzedają koty/psy bez papierów. Więc to chyba nie jest dobry argument? :)

Myszka.xww pisze:Zeby moc uczestniczyc w wystawach (pies, nie Ty)

No wiesz co? :? Taka durna to ja aż nie jestem. :wink:
:lol:

kropka75

Post » Pon maja 22, 2006 14:08

Anka,
Dziękuję za ciepłe słowa.

Teraz już rozumiem na czym to wszystko polega. Ale niestety na forum trafiłam dopiero po zakupie koteczki. Będę częściej tu zaglądać i pokażę Wam też moją Inę (tak ja nazwaliśmy).
Pozdrawiam.
Ina - kotka egzotyczna
Obrazek

Jessie

Od: Pt maja 19, 2006 8:55

Post » Pon maja 22, 2006 14:08

Kropka,
metryka potwierdza pochodzenia psa.
Z metryką udajesz się do ZK i na jej podstawie wyrabiasz rodwód - który daje możliwośc wystawiania psa i wyrobienia odpowiedniej licencji aby mógł zostać reproduktorem lub suką hodowlaną.

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

[poprzednia][następna]