Co do kotka orientalnego, to szukam kociara raczej o mocnej, zwartej budowie ciała, ale zdjęcia zawsze chętnie obejrzę

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
dfoolanka pisze: Dlatego trochę przesmradzam.
dfoolanka pisze:Nie jest kastrowana. To niepotrzebne. Bierze promon vet i to wystarcza, żeby była spokojna. W ciążę i tak bez mojej wiedzy nie zajdziea po sterylizacji kotki właśnie( kocurki nie) czasami mają zachwiania emocjonalne, czy nie wiem, jak to nazwać. Szanuję jej charakter i nie chcę w niego ingerować.
Co do kotka orientalnego, to szukam kociara raczej o mocnej, zwartej budowie ciała, ale zdjęcia zawsze chętnie obejrzę
dfoolanka pisze:Raczej nie będę jej rozmnażać. Na razie ma 9 miesięcy, więc niech sobie spokojnie rośnie. Mam jednak kilku znajomych, którzy chcieliby od niej kociaka, więc może ... Na razie zostawiam sobie furtkę. Sterylkę zawsze można przeprowadzić.
Niestety żadne rozwiązanie antykoncepcyjne dla kotek nie jest idealne. Każda ingerencja może prowadzić do komplikacji w przyszłości. Trochę się boję, że mimo stosowania dobrych karm mogą dodatkowo wystąpić "atrakcje" ze strony układu wydalniczego: kamienie moczowe, struwity, a to też mało przyjemne dla kota. O tym się dużo mówi w zoologicznym światku. Są karmy dla kastratów, ale producenci wciąż toczą między sobą boje o to, która jest dobra, a która nie. A to za dużo minerałów, a to za mało, są zgodni tylko co do pH -komu wierzyć, skoro każda pliszka swój ogonek chwali? To są złożone kwestie.
Jak nie ropomacicze to kamienie moczowe (choć na szczęscie we wspaniałej większości kocich przypadków nic poważnego się nie dzieje) Mogłabym, skoro jest domowa, nic nie robić, ale to też jest męczenie zwierzaka - pozwolić na pełną zdolność i chęć do rozrodu, a nie pozwolić na zrealizowanie naturalnych popędów.
Wiem, jaki jest nacisk na forum, na to, by sterylizować zwierzaki, wiem, że to faktycznie istotne, ale nie w każdym przypadku tak samo.
Na razie chcę się wstrzymać od radykalnych decyzji, choć nie wykluczam ich w bliższej lub dalszej przyszłości. Jestem świadoma większości zagrożeń związanych ze sterylkami i hormonami i częstotliwości występowania problemów.
Co do hormonów - dostaje pół dawki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Silverblue i 243 gości