Kocie szelki - chodzenie przy nodze.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 29, 2006 10:23

byłam wczoraj z Sarunią na spacerku :)

a przed wyjściem musiałam ją zapakować do transportera...
myślała że znowu do weterynarza idziemy 8O więc schowała się w kącie, a jak ją złapałam i próbowałam ją tam wsadzić to odpychała się wszystkimi łapkami :twisted:
ale jakoś na siłę ją tam wcisnęłam po jakimś czasie...

no i idziemy...
(kilkadziesiat metrów od mojego bloku, gdzie jest trawa, drzewa, ptaszki :twisted: :wink: zero samochodów, (prawie) ludzi i psów...
nie chciała od razu wyjść...
ale... hmm... na siłę trochę ją wyjęłam, wzięłam na ręce, i pochodziłam powoli koło drzew, Sara się rozglądała...

po jakimś czasie postawiłam ją na trawie, po paru minutach odkryłam (byłam z koleżanką) że z Sarą możemy pochodzić, ale tylko 'za' (przynęta) transporterem...
więc moja koleżanka z przodu z transporterem, ja z kotem z tyłu...
i sobie chodzilismy...
potem już bez przynęty...

jakieś 30 min. byłyśmy...

jak na pierwszy (no, drugi, ale tamto, to było w zeszłym roku) raz to i tak dobrze :)

niedługo znowu wyjdziemy :)

i mam teraz pytania:

kota szczepiłam na katar koci i panleukopenię w październiku, odrobaczana była w grudniu.
poszłam do weta spytać się czy musi być jeszcze na coś szczepiona, jesli wychodzi tylko na smyczy i czy musi miec jeszcze jakąs ochronę (np. kleszcze itp.)

więc poradziła żebym kupiła cośtam (nie zapamiętałam nazwy) na pchły i kleszcze (na to pierwsze działa przed 3 mies., na drugie 1 mies.) w spraiu na przykład. więc kupię.
powiedziała też że Sara powinna być jeszcze zaszczepiona na chlamydiozę (czyli szczepionką np. Felovax 4, Sara była szczepiona trójką) ale jak była niedawno dosyć szczepona, to dopiero można na tą chorobę zaszczepić za pół roku...

czy chlamydioza jak bardzo niebezpieczna? czy często można się tym zarazić? jeśli kot wychodzi tylko na smyczy?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob kwi 29, 2006 10:36

chlamydioza - szczepionka na ta chorobe ma watpliwe dzialanie, czesto wystepuja problemy. czy szczepic, czy nie... nie wiem.
ja szczepilem felovaxem IV z chlamydioza i bylo wszystko ok...
nie wiem czy nastepne szczepienie bedzieIV czy III...
zobaczmy :)
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Sob kwi 29, 2006 16:34

czyli raczej nie przejmować się że się może zarazić, jesli nie będzie szczepiona?

kiedy pojawiają się kleszcze? dla kotów jest to tak samo groźne, jak dla psów?
czy Saruniuś może coś jeszcze przynieść z dworu? jakieś robale itp.?
czy to tylko tak, jak np. na butach się przenosi?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

[poprzednia]