Moderator: Moderatorzy
Maryla pisze:Daga, nowa wersja karmy Renal oznaczona s/o chroni również układ moczowy - czyli utrzymuje właściwe pH
beret pisze:mam dwa koty, ktore niestety maja niewydolnosc nerek pierwszego stopnia. Karmie je karma wegetarianska (odkrylam ja w sklepie w Warszawie), ktora co najwazniejsze bardzo im smakuje w przeciwioenstwie do karmy Royala i innych, ktorych nawet nie tkna. Efekt jest taki, ze na tej karmie + jenda kroplowka tygodniowo zaczely miec normalne wyniki. Nie wiem czy kogokolwiek zachece do kupienia tej wegetarianskiej karmy dla kotow, ale w przypadku moich zwierzakow, dalo to odpowiednie efekty i niech tak zostanie. jedynym skutkiem ubocznym tej karmy sa kupy gigant, alr to dlatego, ze ta karma zawiera dosc duzo blonnika, a prawie wcale nie ma popiplu (sladowe ilosci) i bialka. karma nazywa sie ami cat i jest szczegolnie zalecana dla alergicznyhc kotow (tak jest napisane na torbie). Z tego co znalzlam na jej temat, zostala opracwoana przez weterynarzy.
Daga pisze:beret pisze:mam dwa koty, ktore niestety maja niewydolnosc nerek pierwszego stopnia. Karmie je karma wegetarianska (odkrylam ja w sklepie w Warszawie), ktora co najwazniejsze bardzo im smakuje w przeciwioenstwie do karmy Royala i innych, ktorych nawet nie tkna. Efekt jest taki, ze na tej karmie + jenda kroplowka tygodniowo zaczely miec normalne wyniki. Nie wiem czy kogokolwiek zachece do kupienia tej wegetarianskiej karmy dla kotow, ale w przypadku moich zwierzakow, dalo to odpowiednie efekty i niech tak zostanie. jedynym skutkiem ubocznym tej karmy sa kupy gigant, alr to dlatego, ze ta karma zawiera dosc duzo blonnika, a prawie wcale nie ma popiplu (sladowe ilosci) i bialka. karma nazywa sie ami cat i jest szczegolnie zalecana dla alergicznyhc kotow (tak jest napisane na torbie). Z tego co znalzlam na jej temat, zostala opracwoana przez weterynarzy.
Brzmi zachęcająco jeśli patrzeć na efekty nerkowe, ale przeraża mnie ten brak białka. Wiem, że białko obciąża chore nerki, ale to jednak składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju kotów, to jednak mięsożercy są przecież i calkowita jego redukcja mnie nie przekonuje.
Długo juz trzymasz koty na tej karmie? Jak ona się w ogóle nazywa i kto ją produkuje? Jaki ma skład? Można coś na jej temat znaleźć w sieci?
Daga pisze:
Brzmi zachęcająco jeśli patrzeć na efekty nerkowe, ale przeraża mnie ten brak białka. Wiem, że białko obciąża chore nerki, ale to jednak składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju kotów, to jednak mięsożercy są przecież i calkowita jego redukcja mnie nie przekonuje.
Długo juz trzymasz koty na tej karmie? Jak ona się w ogóle nazywa i kto ją produkuje? Jaki ma skład? Można coś na jej temat znaleźć w sieci?
AlkaM pisze:Daga pisze:
Karma Amicat jest weganska karma, a nie wegetarianska czyli nie zawiera absolutnie nic co pochodzi od zwierzat. Dieta weganska przede wszystkim nie jest zalecana dla kotow z problemami urologicznymi. Nawet tak ogromny propagator diety weganskiej dla kotow jak strona vegancats.com nie zaleca podawania karmy bezmiesnej kotom z problemami urologicznymi:
Yes. After much soul-searching, we have decided to change our official recommedations for certain cats.
Urinary tract problems are extremely common in cats and, because of the relative acidity of meat to vegetable protein, many vegan cats suffer from them
Poniewaz bialko pochodzenia zwierzecego ma wieksze wlasciwosci zakwaszajce niz bialko roslinne, wiele kotow na diecie weganskiej ma problemy z ukladem moczowym.
Drugi, a moze glowny problem diety weganskiej to to, ze nie zawiera tauryny niezbednej kotu do zycia, poniewaz tauryne mozna pozyskac tylko z komorek zwierzecych. A wlasciwie zawiera tauryne syntetyczna. Opinie na temat tauryny syntetycznej sa podzielone i czesto bardzo sceptyczne.
AlkaM pisze:Karma Amicat jest weganska karma, a nie wegetarianska czyli nie zawiera absolutnie nic co pochodzi od zwierzat. Dieta weganska przede wszystkim nie jest zalecana dla kotow z problemami urologicznymi.
Daga pisze:Beret, dzięki wielkie za linki. Dobrze wiedzieć, że ta karma może być alternatywą w leczeniu kotów o problemach nerkowo-wątrobowych.
Czy tą karmę polecił Ci jakiś wet czy sama na nią wpadłaś?AlkaM pisze:Daga pisze:Karma Amicat jest weganska karma, a nie wegetarianska czyli nie zawiera absolutnie nic co pochodzi od zwierzat. Dieta weganska przede wszystkim nie jest zalecana dla kotow z problemami urologicznymi.
No fakt, dieta wegańska powoduje zasadowość moczu, także u ludzi i to pewnie dlatego ten zakaz. W każdym razie to wyklucza jej stosowanie u mojego kota, więc dylemat niejako rozwiązał mi się sam
AlkaM pisze:
Piszesz, ze to nie jest karma weganska, ale juz w nazwie ma Ami Weganska Karma dla Kotow. Z informacji na stronie , ktora podalas wynika, ze karma nie ma tauryny. Jak weci, z ktoymi rozmawialas moga zalacac te karme wiedzac , ze nie zawiera tauryny? W jaki sposob Twoje koty dostaja tauryne?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości