Diabelska ósemka - czyli jak koty zdecydowały za nas

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 18, 2006 15:39

No i mamy w domu szpitalik :?
U Malucciego utrzymują się rzadkie kupki, więc powędrował dziś do weta. Podobno to jakieś zakażenie bakteryjne. Nie ma temperatury, nie ma zagazowanych jelit, brzuszek nie jest wzdęty. Dostał antybiotyk w doopkę, jutro jedziemy na ciąg dalszy leczenia.
Poza brzydkimi kupalami kitek był w dobrej formie - jadł, pił, łobuzował, ganiał się i dusił z innymi. Dlatego zwlekałam z jechaniem z nim do weterynarza, miałam nadzieję, że sytuacja się sama unormuje. Chyba jednak czekałam z tym za długo, bo w międzyczasie choróbsko zaatakowało Oneta - tym razem z wymiotami, temperaturą, biegunką. Brzuszek bolesny, jelita wzdęte. Biedny kitek :( Też dostał antybiotyk, tylko u niego leczenie ma potrwać dłużej niż u Malucciego.
Tylko Inka na razie w niezłej formie, chociaż po tej szopce z przewlekłym zapaleniem jelit w zeszłym roku jestem cała w strachu o nią...
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Sob mar 18, 2006 16:24

No tak, od razu hurtem muszą chorować :?

Zdrówka życzymy :)
Obrazek ObrazekObrazek
Ania + Sonia (06.2002-07.2014)+ Imbir (07.2002-11.2013) - Tocik (.... -09.2023) Aszka i Niuniuś
Nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... &start=675

Aniutella

Od: Czw sty 23, 2003 11:28

Post » Sob mar 18, 2006 22:24

Oj :(
To sie zdrówka zyczy.

aguś

Od: Czw sty 29, 2004 20:51

Post » Nie mar 19, 2006 17:34

Mam nadzieję, że niebezpieczeństwo zostało zażegnane.
Koty już w niezłej formie, ładnie jedzą, piją. Onet po wczorajszym złym samopoczuciu (taki był biedaczek słabosilny, chodził tylko za mną i chciał się przytulać) dzisiaj zaczął brykać i rozrabiać. Czyli chyba zdrowieje. Wet też go pochwalił, że lepiej wygląda i brzuszek nie jest wzdęty i bolesny.
Oba kocury dostały antybiotyk 72-godzinny. Onet dodatkowo środek przeciwświądowy, bo po wczorajszym zastrzyku strasznie się drapał w karczek i rozdrapał tam sobie niezłego krwiaka :roll: Plus żarełko dietetyczne, bo wczoraj po mięsku jednak były sensacje.
Inka osłonowo traktowana lekami na razie nie wykazuje żadnych złych objawów (tfu tfu - mam nadzieję, że nie zapeszę). W każdym razie przy podawaniu tabletki awanturuje się jak zdrowa ;) (ale w sumie jak miała to przewlekłe zapalenie jelit, to awanturowała się tak samo - więc u niej choroba najwyraźniej nie wpływa na osłabienie woli walki ;) ).
Oby to był koniec...
Alfons Allais

Aleba

Post » Nie mar 19, 2006 17:45

Za koniec klopotow trzymam!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto mar 28, 2006 20:44

No i było pięknie... i już nie jest :(
Okropny, rozdrapany, pozastrzykowy krwiaczek na Onetowym karku zarósł jakiś czas temu strupkiem. Goiło się ładnie, wszystko było na najlepszej drodze. Do dzisiaj. Dzisiaj rano zerwany strupek znalazłam na podłodze koło łóżka, a chore miejsce było troszkę podrażnione. Pewnie go swędziało i drapał.
Wieczorem chore miejsce okazało się już łysym plackiem, czerwonym, krwawiącym i sączącym się :(
Po konsultacji z wetką kotek mimo energicznych protestów został zapakowany w kaftanik ofiarnie wycięty przeze mnie z mojego golfu. Jest w szoku - chodzi jak kaczka, szeroko rozstawia łapki, boi się skakać. Ucieka, kiedy próbuję się do niego zbliżyć :cry:
Pewnie zrobiliśmy ze 3 kroki do tyłu w procesie socjalizacji Oneta :cry: Ale postarmy się to szybko nadrobić, byleby tylko ten karczek się zagoił...
Alfons Allais

Aleba

Post » Wto mar 28, 2006 21:11

Biedny Onet ze swędzącym karczkiem :cry:
Jak sie zagoi to szybko zapomni o kaftaniku i innych niedogodnosciach :)
Obrazek ObrazekObrazek
Ania + Sonia (06.2002-07.2014)+ Imbir (07.2002-11.2013) - Tocik (.... -09.2023) Aszka i Niuniuś

Aniutella

Post » Wto mar 28, 2006 21:42

Biedny Onecik w kaftaniku. :(

aguś

Od: Czw sty 29, 2004 20:51

Post » Śro mar 29, 2006 6:58

Biedaczek...
Za szybkie gojenie :ok:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro mar 29, 2006 10:05

Kaftanik na razie spełnia swoje zadanie, ranka jest już sucha i zaczyna się zasklepiać.
Nasączam ją 2-3 razy dziennie (zależy jak często uda mi się Oneta złapać) poleconym przez wetkę preparatem Ozonella. To jakieś cudo na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem ozonu - o tyle fajne, że nie drażni ranki, więc mogę trzymając kota na kolanach pod pozorem głaskania przyłożyć mu wacik do karku, a on nie protestuje.
Dzisiaj rano Onecik wyciągnął się na łóżku, wywalił brzuch do głaskania i pobrał codzienny haracz pieszczot :D Czyli nie jest tak źle, jeszcze mnie trochę kocha ;)
Malucci i Inka strasznie się wczoraj dziwowali temu nowemu kotu. Malucci jak zobaczył Oneta w kaftaniku, zrobił z ogona szczotę i na bardzo ostrożnych łapkach skradał się do niego, żeby go obwąchać. I potem jeszcze przez jakiś czas traktował krówka z wielką rezerwą i nieufnością.
Inka za to natychmiast zaczęła kaftanik badać łapą, co Onet traktował jako atak na niego, więc od razu przechodził do kontrataku ;)
Kocik już się przyzwyczaił do kaftanika, co mnie cieszy, bo jeszcze przez jakiś czas będzie na niego skazany...
Alfons Allais

Aleba

Post » Czw mar 30, 2006 7:50

Mam problem: wczoraj zauważyłam, że czasem Onet kiedy idzie tak dziwnie wstrząsa przednimi łapkami, jakby chciał strzasnąc z nich coś, co się do nich przykleiło. Odrywa łapkę od ziemi i otrzepuje.
Składałam to na karb tego, że jednak ten kaftanik przeszkadza mu w funkcjonowaniu. Przecież na począku w ogóle nie umiał w nim chodzić i strasznie pokracznie, szeroko rozstawiał łapki.
Ale TŻ, który mi zwrócił na to uwagę, upiera się, że te objawy były już wcześniej, przed kaftanikiem i w dodatku łączy to z tym nieszczęsnym zastrzykiem. Że niby to wstrząsanie pojawiło się właśnie po zastrzyku.
Trochę mi się nie chce wierzyć (bo niby jakim cudem bym nie zauważyła?), ale może faktycznie nie zauważyłam? W takim razie co to może być? Reakcja na lek? Objawy jakiegoś schorzenia? Tik nerwowy? ;)
Bo ja oczywiście mam teraz wizję jakichś strasznych objawów neurologicznych... :oops:
Alfons Allais

Aleba

Post » Czw mar 30, 2006 20:12

Ja nie mam pojęcia co to może być, ale mam nadzieję, że szybko mu przejdzie to wstrząsanie łapkami :)
Obrazek ObrazekObrazek

Aniutella

Post » Czw mar 30, 2006 21:26

Bialas tak strzasa jak mu cos niejadalnego podam... ale w tym przypadku nie wiem co to :(
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon kwi 03, 2006 9:28

Ten kot mnie doprowadzi do rozpaczy :(
Od kilku dni wyraźnie walczył z kaftanikiem, szarpał go zębami, próbował ściągać. Ale udawałam, że tego nie widzę, bo karczek jeszcze się goił i wiedziałam, że musimy go chronić.
Wczoraj strupek z karku odpadł (został mi w rękach kiedy miziałam kota), spod niego ukazała się czysta, zagojona skóra. Posmarowałam kota Ozonellą i obiecałam, że jeszcze tylko kilka dni, zdejmiemy to głupie ubranko i będzie miał spokój.
To nie :( Kot wie lepiej :( Kaftanik mu niepotrzebny. W nocy rozerwał materiał z jednej strony, zsunął sobie kaftanik do połowy brzucha i w takiej włóczącej się za nim sukni z trenem ujrzałam go rano. Kaftanik oczywiście od spodu mokry, bo zasikany :roll:
Uwolniłam kota, przetarłam jeszcze raz Ozonellą i zaczęłam nerwowo myśleć, czy warto mu wkładać nowu kaftanik, czy też już wystarczy, bo przecież kark zagojony. Kot w tym czasie leżał pod telewizorem i z błogością wylizywał sobie brzuch, którego w końcu od kilku dni nie widział ;)
Obserwowałam go i wszystko wydawało się w porządku. A potem w ciągu kilku minut, kiedy nie było mnie w pokoju, kot zamienił swój kark w żywą ranę :cry: :cry: :cry:
Więc znowu: obmycie rany, Ozonella, kaftanik. Kot obrażony, ja załamana, bo gdybym go od razu w nowy kaftanik zapakowała, to faktycznie za kilka dni byłoby po sprawie. A w ten sposób to nie wiem kiedy skończymy leczenie...
Ostatnio edytowano Pon kwi 03, 2006 12:26 przez Aleba, łącznie edytowano 1 raz
Alfons Allais

Aleba

Post » Pon kwi 03, 2006 10:28

Ojej... :(
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

[poprzednia][następna]