Umorzyli śledztwo w sprawie handlu kocimi skórkami

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 08, 2006 17:02

marinella pisze:moze petycja ?
jak ich sie zasypie listami i tel to moze wroca do sprawy

mozesz podac namiary na ten posterunek
tel , adres , nie wiem czy oni adres mailowy tez posiadaja ?

do sprawy raczej nie wroca :(

co do polskiego prawa, bylo kiedys w TV reportaz o tym, jak latwo wybronic sie poprzez czyiś blad..minimalny - i to prokuratora.

otoz mezczyzna byl podejrzany o gwalt na 15 letniej dziewczynce, dowod byl, wszystko niby juz pewne, ale dowody ma prawo miec i prokuratura, jak i obronca. tzn. miec do nich dostep, lub do czesci dowodow aby zbadac przez jakiegos specjaliste.
dowody (sperma) nie zostaly dostarczone obronie i wg prawa te dowody musialy zostac wykluczone.... byly tak mocne, a przez nieuwage prokuratora nie ma zadnych szans, aby ten mezczyzna kiedykolwiek trafil do wiezienia, bo to byl jedyny dowod - jak oczywisty. jeden maly blad i koniec. taki dowod mozna wyrzucic do kosza.
prawo jest chore.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Śro mar 08, 2006 18:05

nic nie starce jak wysle maila
to bedzie chwila a moze na przyszłosc ktos sie zastanowi ( wiem naiwna jestem)
(miejscowość), dn. (data)

Do:
Sekcja Dochodzeniowo – Śledcza
KMP w Rzeszowie

Naczelnik

podinspektor mgr Wiktor Charkiewicz

Ul. Jagiellońska 13

35-959 Rzeszów

tel: (17) 858-33-30
Sekretariat: (17) 858-33-34
faks: (17) 858-33-39

rzeszow@podkarpacka.policja.gov.pl

My, niżej podpisani, protestujemy przeciwko umorzeniu sprawy handlu kocimi skórkami. Osoba, która zabija koty, wyprawia i sprzedaje ich skóry, łamie ustawę o ochronie zwierząt.Tego typu praktyki powinny być scigane i surowo karane.

Nie znajdujemy wytłumaczenia dla tego barbarzyństwa.

Niżej podpisany/a:

nie wiem jak to lepiej napisac i co jeszcze dodac

moze ktos to jeszcze przerobi ??
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

Post » Czw mar 09, 2006 9:46

Uzupełnie post Guni.

Musimy zrobic nagonke i słac maile - oprócz oficjanlego odwołania składanego przez RSOZ.

Komenda Miejska Policji w Rzeszowie
ul. Jagiellońska 13 35-959 Rzeszów
rzeszow@podkarpacka.policja.gov.pl

Prokuratura Rejonowa w Rzeszowie
ul. Lisa-Kuli 20
35-959 Rzeszów
Centrala: 85 84 302
http://www.prokuratura.rzeszow.pl/poczta.htm - tu wybiera sie adresata -panią rzecznik prokuratury.

Odołanie RSOZ bedzie rozpatrzywac Prokuratura Rejonowa w Rzeszowie.

Umorzyli z powodu takiego, ze handlujacy skórkami zeznał, ze zakupil sobie trzy skórki, zeby sobie wygrzewac krzyze.

Ani slowa o tym, ze handlowal nimi, ze pochodzą z przestepstwa, nie udowodnil, gdzie i od kogo kupił.

Musimy policje i prokurature przycisnąć, zeby przynajmniej serio rozwazyli odwołanie RSOZ.

Nie mam czasu robic gotowca, bo w pracy siedze, ale piszcie o tym, ze:

niepowaznie potraktowali sprawe, ze przestepca został złapany na goracym uczynku przez dziennikarza (są zdjecia), a policja nie ustaliła, skad pochodza skórki, przyjeła tylko wyjasnienie podejrzanego, ze miał trzy skórki do wygrzewania pleców, a przeciez nimi handlował !!

Ze nie postawiono mu zarzutu paserstwa, a nie udowodnił, skad ma skórki.

Że policja nie zadała sobie trudu sprawdzenia, skad sa te skórki - przedmiot przestepstwa, bo zabijanie zwierzat jest w Polsce przestepstwem (z wyjatkiem przypadków, o których mówi ustawa).

Że ustawa o ochronie zwierzat jest chyba martwym przepisem, skoro organy powołane do przestrezgania prawa nie potrafią wyegzekwowac jej przepisów w praktyce i godzą sie na łamanie jej przepisów.

Cos w tym stylu.

Bardzo liczymy na Wasza pomoc.
RSOZ potrzebuje wsparcia.
[Obrazek
Obrazek

Salamandra

Od: Pt gru 12, 2003 7:48

Post » Czw mar 09, 2006 10:23

I bardzo dobrze ze umorzyli, jkaby mieli sie jeszcze takimi pierdolami zajmowac to nie wiem kto ma scigac prawdziwych przestepcow.

killbill

Od: Czw gru 22, 2005 14:31

Post » Czw mar 09, 2006 10:36

killbill pisze:I bardzo dobrze ze umorzyli, jkaby mieli sie jeszcze takimi pierdolami zajmowac to nie wiem kto ma scigac prawdziwych przestepcow.

pewnie, że nie, po co? Niech nie ścigają też wandali, dresów ściągających 5 zł z małolatów, mężów piorących swoje żony. To wszystko mała szkodliwość społeczna czynu, po co się martwić "takim pierdołami".
Ciekawe, czy indywiduum zarzynające i ściągające skórę z kota, będzie miało skrupuly, żeby znęcać się nad ludźmi, molestować dzieci lub wykazywać inne "odchyły od normy". :roll:
Obrazek

mary2004

Od: Śro wrz 15, 2004 20:41

Post » Czw mar 09, 2006 10:38

Co za roznica czy sciaga sie skore z kota czy z lista, norki i innych takich dobrodziejstw zaspokajajacych proznosc kobiet.

killbill

Post » Czw mar 09, 2006 10:42

Prosze was, nie karmcie trolla.
Szkoda słow na killbilla. Powiedział, co wiedział. A ze wie niewiele, to i nieinteresujaco mówi.
[Obrazek
Obrazek

Salamandra

Post » Czw mar 09, 2006 10:43

Salamandra wypad na drzewo z kotem, sama jestes trollem !!!

killbill

Post » Czw mar 09, 2006 15:42

Podnosze, bo sprawa niestety pilna. Jest tylko 7 dni na odwołanie.
[Obrazek
Obrazek

Salamandra

Post » Czw mar 09, 2006 15:49

Uprzejmie proszę o zablokowanie użytkownikowi Killbill możliwości korzystania z KŁ, lub przynajmniej wpisywnie się w tym wątku. Powód: obraził użytkowniczkę Salamandrę.
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Czw mar 09, 2006 15:57

Kid, dzieki wielkie, ale nie czuję sie obrażona.
Nie podejmuje dyskusji ponizej pewnego poziomu.
A nie chciałam, zeby watek zboczył nt. zaczęty przez Killbilla. Wiadomo, ze obdzieranie kotow ze skóry jest w Polsce przestępstwem, czy sie to niektórym podoba, czy nie. Nie ma wiec potrzeby dyskutowac o kodeksie karnym.

I nie rozdmuchujmy juz tej sprawy, bo sedno jest inne. :wink:

Ponawiam prośbę o petycje.
To chyba pierwsza tego typu sprawa w Polsce i niestety nie rokuje dobrze... Dlatego bardzo potrzebujemy pomocy forumowiczów.

Jesli ktoś nie zna całokształtu sprawy, proszę, poczytajcie artykuł w Nowinach, który zamieściła Gunia. To był poczatek.
[Obrazek
Obrazek

Salamandra

Post » Czw mar 09, 2006 16:42

Słuchajcie a na czyj wniosek zostało wszczęte postępowanie przygotowawcze? Czy woógle zostało wszczęte czy dopiero wyjaśniające było prowadzone przez Policję? Ewentualne zażalenie (nazwane mylnie odwołaniem) przysługuje stronom (czyli zależnie od postępowania- osobi podejrzanej, podejrzanemu i pokrzywdzonemu oraz osobom, których PRAWA zostały naruszone postanowieniem/zarządzeniem. Podkreślam słowo prawa. Nie chodzi o ogólne zasady państwa prawa tylko o interes prawny. Nie jestem zbyt dobra w procedurze karnej ale jeżeli macie trochę szczegółowsze informacje to spróbuję pomóc.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw mar 09, 2006 18:05

Ale Wy kobiety jestescie naiwne chyba nawet nazwe te osoby tak sie tu nadymajace .... palcem Policja czy Prokurator nie kiwnie nawet jak byscie im przyniesli faceta ktory na ich oczach oskalpuje zywcam futrzaka.

killbill

Post » Czw mar 09, 2006 19:47

Widzę killbill, że nie masz zaufania do wymiaru sprawidliwości.... Ale wiesz, oni jednak są zobowiązani do działania na podstawie ustaw i w granicach nimi zakreślonych. Oznacza to, że nie mają uznaniowości w wyborze środków i procedur....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw mar 09, 2006 19:53

tak samo jak na podstawie ustaw, nie maja prawa bic aresztowanego, czy cokolwiek. jak sie jedzie na dołek 24-48h, dostaje sie profilaktyczny wpier...
moga cie zwinac ZA NIC z ulicy, jak mojego kolege podczas pasterki, siedzial sobie na lawce i czekal na dziewczyne (nie zaden pijak, po prostu grzecznie siedzial jak babcie w parku (:lol:), tyle ze byl lysy i w szerokich spodniach..). po prostu go zwineli, zlali i wypuscili. bo legalnie potrzymac moga taka osobe do 48h, bez powodu. ale bicie jest nielegalne.
sami byli policjanci mowili o tym, ze to jest na porzadku dziennym (anonimowo).
sama policja nie przestrzega prawa. to jest smutne.
prawo prawem, realia realiami.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

[poprzednia][następna]