Hormony - poproszę o pomoc str. 9/10

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lut 03, 2006 11:18

Dzisiaj znowu idziemy do weta.
Antybiotyk Tosi niewiele pomogł . :(
Kupy nie są już bardzo rzadkie , ale nie są twarde. I nadal jest ten okropny zapach :(
Poza tym Tosia nie chce już brac antybiotyku :cry:
Najpierw podawałam w jedzeniu - teraz nic nie tknie co zawiera antybiotyk.
Próbowałam siłą w 3 osoby , w rekawiczkach. Nie da rady !
Teraz mieszam z pastą odkłaczającą i na łapke , połowe strząchnie . Troszke moze wyliże.
Nie mam do niej siły!! Jest bardzo cwana.
Teraz będę błagać żeby to były zastrzyki :twisted: jeśli będzie konieczność podawania nadal antybiotyku .
A tak poza tym to sie o nią bardzo martwię :(

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Pt lut 03, 2006 14:18

Witaj!
Spróbuj taniny, tak jak wcześniej pisałem. Kotka już tydzień się męczy, a może to by jej pomogło w ciągu kilku godzin... U mnie to działa na wszystkie koty, czym wcześniej się zastosuje, tym skuteczniej. Z wywarem z siemienia łyknie bez problemu, koty to dosyć lubią, możesz też podać w jedzeniu, jest bez smaku.
Z moich obserwacji wynika, że podawane kolejne coraz silniejsze antybiotyki czy inne leki tylko dalej wyniszczają przewód pokarmowy. Nie piszę tego bez pokrycia, mój kot kiedyś przez to umarł. Przedtem też przestał jeść.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Śro mar 08, 2006 15:58 Przyłamałam się str.4 5 miesięczny kociak - ciągle chory

Mam problem znowu z Tosią . :cry:
Najpierw były biegunki 2 tygodnie . Przez pierwszy tydzień leczyliśmy węglem 3 razy dziennie . Przez kolejny tydzień Enteramid i Enteraferment
Tosia była przez cały okres leczenia na karmie intenstinal .
Kiedy skończyła mi się ostatnia saszetka intenstinala Tosia dostała niewydolności wątroby.
Pobralismy mocz , krew z profilem wtrobowym zrobiliśmy USG.
L 13
E 8,98
M 7,7
HT 0,38
MCV 43
MCHC 19,9
PY lub PV ( ni mogłam odczytać) 360
PAY 1
SEG 47
LIM 52
ASPAT 28
ALAT 28
AP 39
KREAT 0,9
Mocznik 33
BILIR 0,3
GGT 12
Wątroba nie jest uszkodzona , nie ma też wady, lekarz raczej wykluczył wirusową i bakteryjną niewydolnośc . (Ponoć to byłoby widać w badaniach krwi).
Bez zmian o charakt. ogniskowy.
Brak typ cech zaburzeń rozwoju w obrębie płatów. Pęcherzyk żółciowy wypełniony żółcią klarowną sonograficzną , bez złogów , brak zastoju żółci . Okolica wnęki bez zmian.

Była leczona
1 dzień papverinum hydrohloricum , metacam
2 synolox , papverinum,dexasone
3 dexasone , synulox, clanohepar
itd.
Teraz miała być na karmie hills l/d przez 3 miesiące. !
Od dwóch dni znowu powróciła śmierdząca biegunka, puszcza bąki.

Tosia je bardzo łapczywie , nie gryzie tylko połyka . Nie może jeść z tego powodu suchego tylko dostaje te puszki l/d rozdrobnione jeszcze widelcem. Dostaje puszkę dziennie bo tyle ma dostawać !

Przyłamałam się
Co jej może dolegać. :?:
Co ja mam teraz robić znowu biec do weterynarza ?

Agaaa

Post » Śro mar 08, 2006 16:05

Nie mam pojecia co moze byc, ale moje kociaki maja ogromne problemy po Hillsie... moze inny pokarm...
A watroba oslabiona pewnie po tych wszystkich lekach, ktorymi kociak szpikowany

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Śro mar 08, 2006 16:11

Chilli ona je tego hillsa l/d od ponad tygodnia. Do tej pory wszystko było ok.
Dodam tylko , że Abi nie ma żadnych problemów z ukł. pokarmowym

Agaaa

Post » Śro mar 08, 2006 16:35

czy po pascie ddkłaczajacej nie ma kaszlu ?? mój kot ma straszny kaszel one mają mało włosków słabo linieja i nie potrzebna im taka pasta
powiem ci ze jak kupiłam peresa to rozwolnienie miał przez tydzień inna woda jedzenie zapachy no i oczywiście stres itd a po 2 tygodniach było superjak połyka to dawaj jej karmę dla kociąt tych najmniejszych ona jest bardzo drobna albo namaczaj suchą karmę
jak je za łapczywie to dawaj jej może po 1 kulce z ręki

madziara

Od: Sob mar 12, 2005 21:42

Post » Śro mar 08, 2006 16:39

Mozesz jej namaczac te suche chrupki lecznicze woda i mieszac widelcem. Wtedy nawet jezeli bedzie lykac, to ta packa bedzie latwo przyswajana przez zoladek.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro mar 08, 2006 16:42

Wczoraj dałam jej paste odkłaczającą , bo tak wylizała Abi , że ta była cała mokra .
A Abi strasznie linieje.
Ale Tosia ma biegunke od dwóch dni.
Nie wiedziałam , że pasty nie mozna - teraz już wiem :(
Co do wody - podaje jej butelkowaną niegazowaną , niskomineralizowaną . Zywiec zdrój. Taką pije od pierwszej biegunki.
Hodowca polecił mi też zmiane żwirku ( Było podejrzenie , że może połyka ). Podłogi nie myję detergentami.( bo było podejżenie , że wylizuje łapki)
Już nic mi innego do głowy nie przychodzi od czego ona tak może mieć :(
Jej rodzeństwoz miotu jest zdrowe :!:
Może jakieś badania powinam jeszcze zrobić :?:
Nie chcę jej dawać kolejnych leków w ciemno . Bo boję się , że wątroba jej padnie.
Tosia była odrobaczana nawet przeze mnie

Agaaa

Post » Śro mar 08, 2006 16:56

dawałas jej mięso???
kociaki długo się przyzwyczajaja do niego jedne dobrze znoszą wołowinę inne drób
moze daj jej kaszkę ryzową na wodzie taką jak daje się dzieciom małe kociaki taka jedza ( bobovita) zrób ja na wodzie i możesz dodać trochę smietanki 12% słodkiej ale tylko trochę do smaku bo ma biegunkę ...kociaki jedzą pól na pół z woda
sucha karma powinna ją wstrzymać może narazie odstaw puszki

madziara

Post » Śro mar 08, 2006 17:02

Dawałam jej od ponad tygodnia tylko hillsa l/d jedną puszkę dziennie .
Weterynarz powiedział mi , że specjalna dieta po niewydolności wątroby jest bardzo wazna .( Ta niewydolność była dokładnie 10 dni temu )
Nie dawałam już nic innego . Tylko woda i wczoraj raz ta pasta odkłaczająca.

Agaaa

Post » Śro mar 08, 2006 17:04

co do pasty to ja daję tylko multivitaminową
a z odkłaczaniem to miałam przygodę bo kupiłam RC i nie spojrzałam że jest na kule włosowe Peres kaszlał 2 dni wezwałam lekarza dostał zastrzyk na 2 dzień 2 ze przeziębiony bo ma czerwone gardło a on nadal kaszlał na 3 dzień zajazyłam ze to karma ,,, kładł się brzuchem na podłodze i kaszlał ..strasznie to wyglądało..no i gardło faktycznie miał czerwone od tego kaszlu :(
teraz bardzo uwazam na karmy i witaminy :oops:
choć mam dachowca i tez lizą się z Peresem ale to widocznie nie taka ilość włosów aby podawać takie srodki

gdy ma problemy zołądkowe bardzo pomaga mu dracena juz jest cała obskubana oba koty bardzo ją lubią obgryzać...kiedyś kupiłam specjalną trawę dla kotów ale im nie spodobała się wolą kwiatka

madziara

Post » Śro mar 08, 2006 17:16

Dzwoniłam już do weterynarza prowadzącego .
Mam teraz Tośkę przegłodzic . Jeśli nie przejdzie przez dwa kolejne dni to mam iść znowu z nią do weterynarza :(
Tylko mój weterynarz jest w wawie a ja pod wrocławiem :(

Agaaa

Post » Śro mar 08, 2006 17:28

to kłopot po głodówce sprubuj z ta kaszką

madziara

Post » Śro mar 08, 2006 17:33

Dobrze spróbuję wszystkiego :( .
Dziękuję za wiadomosc i pomoc Madziara

Agaaa

Post » Śro mar 08, 2006 17:39

jak kot dostaje tyle leków ,czy dostawał ,to wątroba też nie może sobie poradzić,(stąd takie wyniki) nie czytałam całego wątku ,ale robiłaś wszystkie bad,usg u dobrego specjalisy ,itd.

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

[poprzednia][następna]