Jak odkarmić kociaki?? Mama nas jednak troszkę kocha ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 16, 2006 17:54

Wydawało mi się, że wetka powiedziała łyżeczka proszku i tyle samo wody :oops: Ale byłam tak zdenrwowana, że mogłam pomylić. A na opakowaniu nie pisze wyraźnie, przynajmniej dla mnie :oops:
Udało nam się przystawić małe do kotki, bo w kilku cycuchach powyciskałam mleko. 20 minut zajęło nam przyssanie całej piątki. Possały trochę, ale ile wypiły nie wiem. Mleko mamy ich chyba nie zaszkodzi?? Dałam im później po troszku convalescence. I za chwilę dać jeszcze Lakcid?? Kotka je troche wymyła, jak jej podstawiłam małe to trochę polizała. Daję jej stresnal i może się trochę uspokoiła. Ale do kojca nie wchodzi :(

Dziękujemy za kciuki :) Napewno się przydadzą

kocianiania

Od: Śro lut 15, 2006 9:06

Post » Czw lut 16, 2006 20:48

No to dla odmiany inny problem. Największy kociak się nie załatwia. Brzuszek duży okrągły, pozostałe już niektóe dwa razy kupkały a ten nic. Masuję go po brzuszku i pod ogonkiem ciepłym wacikiem i nic :crying:

cinsio pisze:to który to dzisiaj dzień mają kicioki? już się pogubiłem.

Mają trzy doby. Idzie już czwarta

kocianiania

Post » Czw lut 16, 2006 20:56

Podaj mu parafine.
Niestey nie mam pojecia ile mozna jej dac takiemu malentasowi,
Najlepiej zadzwonic do weta i zapytac.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Czw lut 16, 2006 21:00

od kiedy sie nie zalatwia?? Moze te kupki sie normuja nie dawaj mu raz tego raz parafinki... moze trzeba poczekac chwilke???
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Czw lut 16, 2006 21:03

Trzymam kciuki! Czy takiemu maluchowi nie mozna tak jak niemowlakowi ludzkiemu zrobic delikatnego masazu brzuszka?
ObrazekObrazekObrazek

Mariejo

Od: Czw lis 06, 2003 20:23

Post » Czw lut 16, 2006 21:05

Mariejo pisze:Trzymam kciuki! Czy takiemu maluchowi nie mozna tak jak niemowlakowi ludzkiemu zrobic delikatnego masazu brzuszka?

Mozna, a nawet trzeba. Ale ja u malej Scarlett tez nie za bardzo umialam :( Masowalam, masowalam a efektow brak... Mam nadzieje,ze kociejniani pojdzie lepiej (mnie wyreczyl moj pies ;) )
Obrazek

villia

Od: Pon wrz 12, 2005 20:56

Post » Czw lut 16, 2006 21:10

Niemowlakowi trzeba robic delikatnie a takiemu kociemu malenstwu to chyba ultra delikatnie. Moja corka ma prawie 8 mies wiec jestem na biezaco. Mam nadzieje ze bedzie dobrze.
ObrazekObrazekObrazek

Mariejo

Od: Czw lis 06, 2003 20:23

Post » Czw lut 16, 2006 21:15

No to nie daję parafiny. Ale brzuszek jest naprawdę wzdęty :( Masujemy z siostrą na zmianę, ale przez zaschnięty pępuszek ciężko jest tak naokoło. Kiedy on powinien odpaść?? Najgorsze, że niewiem kiedy robił ostatnio, bo podstawiałam wszystkie kotce koło 16 żeby je wylizywała. Mógł wtedy zrobić, ale brzuszek jest naprawdę duży. No zobaczcie sami, może przesadzam
Obrazek

kocianiania

Post » Czw lut 16, 2006 21:17

a one nie są zarobaczone czasem?
zwłaszcza, że wspominałaś, że krew się pojawiła w kupce?

gonzo

Od: Pt cze 18, 2004 20:21

Post » Czw lut 16, 2006 21:18

gonzo pisze:a one nie są zarobaczone czasem?
zwłaszcza, że wspominałaś, że krew się pojawiła w kupce?

No nie wiem. Raczej nie, bo kotka była w ciąży odrobaczana :roll:

kocianiania

Post » Czw lut 16, 2006 21:18

A nie mogłabyś spróbować podstawić go kotce do wylizania? tak byłoby najnaturalniej. Z parafiną trzeba bardzo ostrożnie przy takim maluszku, nie wiem, czy bym ryzykowała
Obrazek

saskia

Od: Pon gru 06, 2004 16:51

Post » Czw lut 16, 2006 21:19

odchowałam maluchy od 2 dnia ich życia
nie moge przeczytać całego wątku
czy maluchy mama myje i jakie mleko im podajesz?
Obrazek

Ania Z

Od: Śro lip 07, 2004 10:34

Post » Czw lut 16, 2006 21:20

kocianiania pisze:No to nie daję parafiny. Ale brzuszek jest naprawdę wzdęty :( Masujemy z siostrą na zmianę, ale przez zaschnięty pępuszek ciężko jest tak naokoło. Kiedy on powinien odpaść?? Najgorsze, że niewiem kiedy robił ostatnio, bo podstawiałam wszystkie kotce koło 16 żeby je wylizywała. Mógł wtedy zrobić, ale brzuszek jest naprawdę duży. No zobaczcie sami, może przesadzam
Obrazek

Mi sie wydaje ze 1ml parafiny nie zaszkodzi... nie wiem. glosno mysle :)
jak sie myle prosze mnie uswiadomic, parafina nie wchlania sie, jest "naturalna" w rozsadnych ilosciach i powoduje "slizganie sie kupki" i latwiej wychodzi. Nie wiem jak z takimi malymi kociakami.

pozdrawiam! oczywiscie najpierw skonsultuj z wetem
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Czw lut 16, 2006 21:23

enduro pisze:
kocianiania pisze:No to nie daję parafiny. Ale brzuszek jest naprawdę wzdęty :( Masujemy z siostrą na zmianę, ale przez zaschnięty pępuszek ciężko jest tak naokoło. Kiedy on powinien odpaść?? Najgorsze, że niewiem kiedy robił ostatnio, bo podstawiałam wszystkie kotce koło 16 żeby je wylizywała. Mógł wtedy zrobić, ale brzuszek jest naprawdę duży. No zobaczcie sami, może przesadzam
Obrazek

Mi sie wydaje ze 1ml parafiny nie zaszkodzi... nie wiem. glosno mysle :)
jak sie myle prosze mnie uswiadomic, parafina nie wchlania sie, jest "naturalna" w rozsadnych ilosciach i powoduje "slizganie sie kupki" i latwiej wychodzi. Nie wiem jak z takimi malymi kociakami.

pozdrawiam! oczywiscie najpierw skonsultuj z wetem

endura ma rację
parafina nie zaszkodzi
czy malichy jedzą mleko matki czy sa karmione butelką ???
Obrazek

Ania Z

Od: Śro lip 07, 2004 10:34

Post » Czw lut 16, 2006 21:28

adnuro- 1ml ? 8O Owszem powoduje slizganie sie kupki, ale one mialy biegunke i maja kilka dni.

Moze on ma wzdecie od kombinowania z tymi wszsytkimi mlekami itp???
Na wzdecia brzuszka dla takiego maluch dobrze zadzialaby syrop BOBOTIC. To jest dla dzieci i dawalam to swojemu kociakowi.
Jak masz gdzie kupic to kup i daj mu 1 kropelke rozrobiona w ociupince tego co teraz aktualnie dajesz im jesc. Zeby polknal na pewno.

I masuj masuj. najlpeiej aby masaz byl na cieplo. ja robilam tak ze siedalam kolo kranu z odrecona ciepla woda i moczylam wacik aby byl cieplutki i masowalam brzusio, jak wystygl znowu to samo.
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

[poprzednia][następna]