Krata, koteczka perska, która wzięłam ze schroniska, i którą chce zaadopotować moja wetka jest chyba chora

Jest ona dośc wiekowa, bo wetka oceniła ją na conajmniej kilka lat, nawet 10, ale zdecydowalismy się na jej sterylizację, jako, ze wetka ma hodowlę kotów norweskich i w domu są niekastrowane kocury, poza tym Krata ma silne zapalenie dziąseł i trzeba było jej zdjąc kamień nazębny, więc i tak musiałaby być znieczulona.
Przed zabiegiem zrobiliśmy jej wyniki. Bałam się, ze ze wcględu na wiek moze nie mieć całkiem zdrowych nerek i wątroby,a le nie, wyniki miała idealne:
ASPAT 27
ALAT 52
ALP 97
Mocznik 36
Kreatynina 0.8
Wczoraj miała zabieg, nie byłam niestety przy tym, ale był mój TŻ i po rozcięciu brzucha okazało się, ze w środku jest płyn surowiczy przejrzysty. Narządy w oględzinach okazały się bez zmian.
Dziś kotka jest wybudzona, ma dobry apetyt, ale jest wyraźnie cierpiaca, siedzi w pozycji skulonej.
Wetkabyła u nas, badała ja, i najprawdopodobniej w otrzewnej znów zebrał sie płyn, bo brzuch jest dośc spory.
Powiedziała, ze często tak sie dzieje przy chorobach wątroby lub nowotworach.
A ja się boję bo słyszałam, ze jak w otrzewnej jest płyn, to rzadko który kot to przeżywa

Co prawda płyn już byłprzed operacją, ale przedtem ona czuła się cudownie, była taka wesoła i szczęśliwa. Martwie się czy zabieg nie popchnął jakiegoś procesu, który się powoli tam toczył do przodu... Moze mogła jeszcze życ, a teraz będzie źle....