Witam

Może zapytam o coś, co już było, ale chcę mieć pewność, czy wszystko dobrze rozumiem.
Mam 3 koty, ale jeden ma ciągłe problemy z kryształkami. Musi być na karmie urinary, wystarczy, że kilka razy podam coś innego, a już kryształy się panoszą, no jakąś straszną ma predyspozyję do tego. No i wetka mówi, że mięsa nie mogę mu podawać, bo coś tam robi i więcej tych kryształów jest (nie pamiętam, czy mięso zakwasza, czy odwrotnie). A potem czytam, że na kryształy właśnie BRAF pomaga. I ostatnio noszę się z zamiarem spróbowania tej diety. Ale ja muszę mieć wyszstko prosto i nieskomplikowanie, nie wchodzą w grę stosy buteleczek z suplementami, ja się gubię gdy robię obiad dla więcej niż 2 osób, a jak mam się odnaleźć w takiej aptece, gdzie wszystko na gramy i drobinki. A więc chciałabym po prostu pokroić jakieś mięso - kurę, woła, jakieś serce i znalazłam takie coś: Felini Complete. Czy to mięso mogę po prostu zmieszać z tym i już będzie gotowa zbilansowana rzecz, niezależnie od rodzaju mięsa? Czy warzywa jakieś dodawać? No i w opisie Felini wyczytałam takie zdanie:
"Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, D3 i pierwiastków śladowych należy podawać ten produkt kotu tylko w 5% dziennej dawki."
Po czym podają sposób dawkowania:
"Dorosły kot o wadze ok. 4,5 kg potrzebuje ok. 130 g mięsa w 2-3 posiłkach. Proszę wymieszać jedną miarkę Felini Complete (0,8g)z dwoma łyżkami wody i dodać co 65 g mięsa. "
Czy możecie mi wytłumaczyć lopatologicznie, jak to rozumieć?
Co znaczy "dodać do 65 g mięsa" - czyli jeżeli mięsa jest 130g to daję dwie miarki Felini? A nie 5 % tej dawki?
Sorki, nie jestem kumata za bardzo...
A i jeszcze jedno - mam jednego grubaska, czy jest nadzieja, że schudnie na tej diecie?