25marzec-DzieńSterylizacjiZwierząt-propozycje str1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 02, 2006 13:24

iwona p pisze:
enduro pisze:Jeszcze 2 info:

Przed zabiegiem kotka musi być dojrzała czyli musi mieć przynajmniej jedną rujkę.
To bardzo stara opinia, która nie znalazła naukowego potwierdzenia. Pierwsza rujka nie stanowi wcale o dojrzałości kotki, nie zmienia efektów zabiegu ani nie zmniejsza ryzyka komplikacji.
W wielu krajach zachodnich już od lat wykonuje się tzw. wczesną sterylizację - w wieku 8-10 tygodni. Jednak zabieg przeprowadzany w tym wieku wymaga zastosowania specjalnych, bezpiecznych leków do narkozy (m.in. narkozy wziewnej) i doświadczenia w postępowaniu z tak młodym pacjentem.
Ponieważ w Polsce w niewielu lecznicach istnieje odpowiedni sprzęt i możliwości, lepiej jest przeprowadzić ten zabieg trochę później - w wieku 5-6 miesięcy czyli na kilka miesięcy przed pierwszą rujką.
Trzeba także pamiętać, że tylko sterylizacja przed pierwszą cieczką likwiduje ryzyko tzw. guzów sutek niemal do zera.

Zabieg wykonany zbyt wcześnie zaburzy wzrost i rozwój kotki.Sterylizacja nie hamuje wzrostu czy dojrzewania. Hormony płciowe nie mają żadnego wpływu na rozwój kotki, a po zabiegu, gdy pojawia się ich brak, są po prostu zastępowane przez inne hormony, produkowane np. przez korę nadnerczy.

Trzeba pamietac,ze pierwsza rujka u kotek zazwyczaj jest bardzo wczesnie ok 4 miesiaca nawet. Kotki 6 mies juz moga byc ciezarne.

nie zazwyczaj, tylko rzadko.
najczesciej wystepuje ok. 5-9 miesiaca, 4 miesieczne wypadki sa znacznie rzadsze. wiec nie mow zazwyczaj, bo nie duzy procent kotek w 4 miesiacu ma rujke :)
spokojnie mozna ciac jak kotka ma 5-6miesiecy
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Czw lut 02, 2006 13:24

mam pytanko :) czy ktos konkretny zajmuje się tym w wawie??

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Czw lut 02, 2006 13:27

Z mojego doswiadczenia wim ,ze sporo. Rozumiem,ze jestes wetem stad takia opinia i pewnosc.

iwona p

Od: Pt lip 09, 2004 22:02

Post » Czw lut 02, 2006 13:50

iwona p pisze:Z mojego doswiadczenia wim ,ze sporo. Rozumiem,ze jestes wetem stad takia opinia i pewnosc.

Nie jestem wetem, ale nie trzeba byc wetem zeby cos wiedziec i czegos mozna byc pewien.
sporo.... ta.... 1 kotka na 10?
no bo chyba nie powiesz mi 5/10 no bo juz sie naprawde usmieje ;-)
4 miesieczne dojrzale plciowo kotki naprawde nie zdarzaja sie czesto, wiec nie wiem w jakim stopniu mowisz "sporo".
znam mnostwo kotek znajomych, i najwczesniejsza ruja byla w wieku 5,5mies.

poza tym od reguly zawsze zdazaja sie wyjatki, nie wiem po co w ogole zaczelas ten temat, skoro nikt nie bedzie kastrowal 4 miesiecznej kotki, jest napisane ze przed pierwsza ruja, ale wg twojego toku myslenia to najlepiej od razu po urodzeniu ob nie wiadomo kiedy sie pojawi pierwsza ruja :|
kobieto, spokojnie.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Czw lut 02, 2006 13:59

Nie musisz sie tak unosic :) mowie to ze swojego doswiadczenia,tak jest czesto u wolnozyjacych kotow. Nie jestem zdania zeby sterylizowac kotki zaraz po urodzeniu,ale chodzi mi o to,ze nalezy podchodzic do sprawy indywidualnie. W przypadku kotek domowych u ktorych nie ma ryzyka,ze zajda w ciaze uwazam,ze rozsadnie jest poczekac do calkowitej wymiany zebow czyli ok 6-7 mies zycia. Jezeli chodzi o kotki wychodzace lub wolnozyjace to powinno sie wczesniej przeprowadzic zabieg czyli jak proponujesz ok 5-6 mies zycia. Wbrew pozorom przez ten mies zycia bardzo duzo sie zmienia w organizmie.

iwona p

Od: Pt lip 09, 2004 22:02

Post » Czw lut 02, 2006 14:15

u mnie sterylizacja kotki kosztuje 100-120 zl-nie bede wiec czekac do 25 marca :roll:

a jesli chodzi o ruje-moja Kicia dostala w wieku 9 m-cy, a Mamba miala prawie rok-czy to bardzo zle???
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Od: Pon gru 19, 2005 0:14

Post » Czw lut 02, 2006 14:18

Tam, gdzie my leczymy kotuchy, steryla kosztuje ok. 250zl za kota.
Strasznie sie martwilam, ze z powodu naglych wydatkow, bedziemy musieli poczekac z ciachaniem dziewczynek do wakacji.. Wiec taka akcja bylaby dla nas zbawieniem.. !
Obrazek
Obrazek

Immortality

Od: Sob paź 15, 2005 21:32

Post » Czw lut 02, 2006 14:35

fajna sprawa, może udałoby mi sie doczekać z Micią do tego 25 marca, byłoby super, tylko mapka lecznic mi sie nie otwiera :cry:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

RyBa1

Od: Czw wrz 22, 2005 11:49

Post » Czw lut 02, 2006 15:29

RyBa1 pisze:fajna sprawa, może udałoby mi sie doczekać z Micią do tego 25 marca, byłoby super, tylko mapka lecznic mi sie nie otwiera :cry:

:wink: Mapka sie nie otwiera bo dopiero jak bedzie wiecej klinik sie otworzy :D

Szczecin, napewno bedzie-juz dali sygnal, mysla nad cenami 8) :D

A narazie, roboczo, z dnia na dzien, powiekszajace sie zgloszenia klinik sa tu:
http://www.sozarka.fora.pl/viewforum.ph ... 05113553b7

Jak rowniez, wszystkie osoby chetne, do pomocy w naglosnieniu akcji, zapraszam serdecznie na 'forum robocze' akcyjne.
http://www.sozarka.fora.pl/viewtopic.php?p=136#136
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Czw lut 02, 2006 15:33

jak tylko dostane materiały od Marinella to moge wydrukować wiekszą ilość i zozeslac tym co chca je roznosic i namawiam wet do przylaczenia sie do akcji (WARTO). Pewnie kilka osób dysponuje czasem :) ja drukarka wiec moze połączymy siły :) jesli ktos jest chetny zapraszam do podania adresu na pw :)

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Czw lut 02, 2006 15:53

Ja tez wezme udzial w akcji! Wyslalam pw do Marinelli i jak tylko dostane odpowiedz, rzucam sie w wir drukowania i dzwonienia po znanych mi gdanskich wetach.. Dla dobra kotow!!! :dance:
Obrazek
Obrazek

Immortality

Od: Sob paź 15, 2005 21:32

Post » Czw lut 02, 2006 16:40

Sprawdzajcie prosze,czy wszystkie zgłoszone lecznice maja takie ceny.
Pisze to pomna ubiegłorocznych doswiadczen. Za sterylke suni(bezproblemowa absolutnie)zapłaciłam 180 złotych.O 30 złotych wiecej niz deklarowali :twisted:
Czesc lecznic w ogole sie wyparła udziału w akcji.
Nie pisze tego,zeby psy wieszac na akcji,bo akcja jest wazna i potrzebna :)
Chodzi mi tylko o to,zeby ewentualnym cwaniaczkom podciac skrzydełka.
Dodam,ze takie przeboje sterylkowe miałam w Krakowie.

kassia

Od: Pt mar 18, 2005 14:22

Post » Czw lut 02, 2006 16:44

kassia pisze:Sprawdzajcie prosze,czy wszystkie zgłoszone lecznice maja takie ceny.
Pisze to pomna ubiegłorocznych doswiadczen. Za sterylke suni(bezproblemowa absolutnie)zapłaciłam 180 złotych.O 30 złotych wiecej niz deklarowali :twisted:
Czesc lecznic w ogole sie wyparła udziału w akcji.
Nie pisze tego,zeby psy wieszac na akcji,bo akcja jest wazna i potrzebna :)
Chodzi mi tylko o to,zeby ewentualnym cwaniaczkom podciac skrzydełka.
Dodam,ze takie przeboje sterylkowe miałam w Krakowie.

:evil: to byl pierwszy i mam nadzieje ostatni raz. Tak niestety krakowscy, niektorzy weci, do tematu podeszli :( :( Latwo jest zniszczyc, reputacje akcji, tak waznej akcji, i wielu osob, Was, w nia zaangazowanych. :( :(
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Czw lut 02, 2006 17:02

ARKA pisze:
:evil: to byl pierwszy i mam nadzieje ostatni raz. Tak niestety krakowscy, niektorzy weci, do tematu podeszli :( :( Latwo jest zniszczyc, reputacje akcji, tak waznej akcji, i wielu osob, Was, w nia zaangazowanych. :( :(

Teraz mi sie przypomniało,ze ci sie juz w ubiegłym roku zaliłam :)
Chetnie obdzwonie krakowskie lecznice,jak juz bedzie wiadomo, ktore wezma udział w akcji.
Nawet klamac nie musze,ze chce wykastrowac kocurka :wink:
Moj Benito ma jajka na zbyciu :twisted: Tylko nie wiem,czy wytrzymamy z jajkami do marca.
Tak czy inaczej-bede dzwonic.

kassia

Od: Pt mar 18, 2005 14:22

Post » Czw lut 02, 2006 17:14

ARKA dwie sprawy

:arrow: czy do lecznicy które brały w zeszłym roku udział będą od Was niejako za automatu wysyłane pisma o kolejnej akcji? Bo te lecznice prawdopodobnie wezmą udział. Chętni do pomocy mogliby się skupic na inncy, nowych

:arrow: wkleisz list do lecznic jaki mozna wysyłac?
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

[poprzednia][następna]