25marzec-DzieńSterylizacjiZwierząt-propozycje str1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 02, 2006 1:50 25marzec-DzieńSterylizacjiZwierząt-propozycje str1

W trosce o czworonożnego przyjaciela

Odrzuć mity - poznaj fakty

Mit - każda suka czy kotka musi choć raz urodzić młode.
Fakt - młode wcale nie są jej potrzebne dla zdrowia i szczęścia.

Mit - kastracja jest niebezpieczna i powoduje choroby.
Fakt - kastracja jest zabiegiem prostym i chroni przed wieloma śmiertelnymi chorobami.

Mit - szczenięta czy kocięta łatwo znajdują domy.
Fakt - tysiące niechcianych zwierząt corocznie jest porzucanych, uśmiercanych.

Tysiące zwierząt niechcianych, nowonarodzonych, corocznie poddawanych jest eutanazji, wyrzucanych w workach, kartonach do śmietników, w lesie, czy też humanitarnie przynoszone są do schronisk.

Prawda jest taka, że zwierząt rodzi się kilkakrotnie więcej niż jest osób chętnych na nie, kto zaopiekuje się nimi? Już od momentu urodzenia, skazane są na przedwczesna śmierć, chrońmy je przed takim losem. Przyjście na świat potomstwa, po naszym pupilu, nie zdejmuje z nas odpowiedzialności moralnej za ich los jak i za los kolejnego potomstwa, po ich potomstwie - czy potrafimy wziąć na siebie tak daleko idącą odpowiedzialność?

Wybierz humanitarne rozwiązanie - kastracje swojego czworonożnego przyjaciela.

Pamiętaj sterylizacja nie zdejmuje z ciebie obowiązków jakich się podjąłeś jako opiekun zwierzęcia towarzyszącego.

Celem Akcji jest:

*

troska o zdrowie zwierząt towarzyszących: psów i kotów;
*

zwrócenie uwagi na odpowiedzialną opiekę, kontrolę narodzin zwierząt towarzyszących;
*

zmniejszenie ilości zwierząt bezdomnych trafiających do schronisk;
*

zmniejszenie kosztów ponoszonych przez społeczeństwo na bezdomne zwierzęta;
*

przekazanie pełnej informacji na temat zabiegu kastracji, jego zalet i wad.

W tym dniu, na terenie całego kraju, niektóre kliniki, lecznice weterynaryjne zgodziły się na wykonywanie zabiegów po preferencyjnej, niższej cenie.

Maksymalna cena zabiegów kastracji, zabiegów bezproblemowych (wraz z opieką pooperacyjną np. zdjęcie szwów, podanie antybiotyku) w czasie ogólnopolskiej akcji sterylizacji będzie wynosiła:

suka150 zł, kotka 100 zł, pies 120 zł, kocur 60 zł

Jeśli Państwo zdecydują się na kastrację swojego pupila, w ramach akcji, prosimy o wcześniejszy kontakt z wybraną lecznicą, w celu dokonania zapisu na zabieg pupila oraz uzyskania wszelkich informacji, o przygotowaniu pupila do zabiegu.

Kliniki biorące udział w tegorocznej akcji będą systematycznie dodawane do listy :arrow: Zobacz tutaj

argumenty przemawiajace za tym zabiegiem znajdziesz :

http://abckota.republika.pl/iok4.html

http://abckota.republika.pl/iok9.html

http://abckota.republika.pl/iok10.html

oraz w wielu historiach opisanych na tym forum

zestaw ulotek i plakatów

:arrow: http://abckota.republika.pl/akcja.html

samo rozkrecenie akcji w poznaniu widzialabym mniej wiecej wa takich etapach
nie wiem co wyjdzie a co nie ale warto sprobowac

[b]Kilinki - zadzwonić

cała wielkopolska - według miast
:arrow: http://www.vetopedia.pl/miasto15.html#15

całą wielkopolska
:arrow: http://www.vetopedia.pl/lecznice15-0.html

Kliniki zgłoszone - nie dzwonic

:arrow: Wielkopolska - Poznań
sprawdzac sobie i odznaczac te co juz sie zglosily zeby nie dzwonic bez sensu

Sklepy zoologiczne - Poznań

:arrow:
zoologiczne

:arrow: zoologiczne

:arrow:
inne np szkolenia psow

:arrow: inne np salony pieknosci dla zwierzat

mozna podejsc do tych co mamy blisko i pod reką
do reszty maile

trzeba by było ładny tekst napisac w mailu z zacheta do wywieszania plakatów i ulotek
i tutaj prosze o pomoc kogos z zdolnosciami literackimi ;)

Ulotki i plakaty

Plakaty do sklepów - ile ? czy nas stac ?
Ulotki do sklepów - wydrukowac samemu

na przykładzie osiedlowego sklepiku gdzie pani bardzo chetnie wszystko wzieła i co najwazniejsze wywiesila
mozna dac ulotke

- okienka piwniczne
- sterylizacja
- addopcja dorosłego kota
- spis klinik bioracych udział w akcji - wiele osob zainteresowanych akcja nie posiada internetu wiec to jest bardzo wazne !!!
- i własne ogloszenia adoptusiów ;)

zestaw ulotek i plakatów
gdyby ktos mial cos jeszcze ciekawego prosze na maila do dołozę

:arrow: http://abckota.republika.pl/akcja.html

potrzebowałabym te ulotke z domem dla dorosłego kota - skonczyły mi sie a nie mam wzoru do wydrukowania

size=18]Media i Prasa[/size]

I w tym wypadku mysle o kontaktach po tzw "znajomosci" zeby sie wbic i nie płacic za ogłoszenia

PRASA
tez najlepiej po znajomosci zalatwic reklame czy krotki tekst

RADIO

tez najlepiej pozukac i wbic sie po znajomosci
mi sie powinno udac do dowch dostac jak znajomi dadza rade ;)
myslalam o audycji gdzie poruszyc nalezy temat
- akcji oczywiscie
- okienka piwniczne
- pseudohodowle i rozmnazacze
- o formach i mozliwosciach pomocy przez zwykłego ludzia

TVP regionalana

najlepiej miec znajomosci
a jesli sie nie ma ... warto sprobowac

---------------------------------
w przypadku mojej osoby przy zalatwianiu wszealich spraw najlepiej sie sprawdza bycie mila i slodka i namolna , jak sie brzeczy i brzeczy grzecznie to raczej nie odmawiaja
Ostatnio edytowano Pt lut 03, 2006 4:48 przez marinella, łącznie edytowano 2 razy
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

Post » Czw lut 02, 2006 10:10

marinella nie chce otworzyc mi sie mapka lecznic.
Prosze napisz czy szczecin ma jakas lercznice-chcialabym przekonac 3 osoby do zabiegu kotek i kocura.
Obrazek

123

Od: Sob paź 29, 2005 14:53

Post » Czw lut 02, 2006 10:36

123 pisze:marinella nie chce otworzyc mi sie mapka lecznic.
Prosze napisz czy szczecin ma jakas lercznice-chcialabym przekonac 3 osoby do zabiegu kotek i kocura.

chyba nie ma ze Szczecina :(
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Czw lut 02, 2006 10:54

Ta akcja działa w dużej mierze dzięki zwykłym ludziom

Trzeba poprosić ARKĘ o list do lecznic, trzeba go samemu wysłać, a najlepiej zawieźć, trzeba by pokserowac ulotki i zostawic w lecznicach (albo wysłać pocztą) Trzeba potem obdzwonic lecznice i dopytać się czy chcą brać udział- bo często chcą ale zapominaja się zgłosić lub przegapią termin.
jak ktoś chce by jego miasto brało udział trzeba samameu trochę popracować ;-)
ja przez ostatnie dwa lata namówiłam część lecznic z Warszawy, wysyłałam tez w ciemno do inncyh miast. Jedna na 10 się zgłaszała, ale warto i dla tej jednej :)
Potem trzeba pamietac by dosłac choc kilka ulotek by mogli je powiesić w lecznicy. Wart też porozmawiac by rozszerzyli akcję np na cały tydzień. Lecznicy do której chodzę nie pasuje termin sobotni- jest mniej lekarzy a większy ruch, nie robi się wtedy operacji. Umawiają ludzi w ciągu tygodnia przed i tygodnia po terminie akcji- wszyscy mają się szansę załapać :) Warto to zasugerować.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw lut 02, 2006 11:05

Mysza pisze:Ta akcja działa w dużej mierze dzięki zwykłym ludziom

Trzeba poprosić ARKĘ o list do lecznic, trzeba go samemu wysłać, a najlepiej zawieźć, trzeba by pokserowac ulotki i zostawic w lecznicach (albo wysłać pocztą) Trzeba potem obdzwonic lecznice i dopytać się czy chcą brać udział- bo często chcą ale zapominaja się zgłosić lub przegapią termin.
ja przez ostatnie dwa lata namówiłam część lecznic z Warszawy, wysyłałam tez w ciemno do inncyh miast. Jedna na 10 się zgłaszała, ale warto i dla tej jednej :)
Potem trzeba pamietac by dosłac choc kilka ulotek by mogli je powiesić w lecznicy. Wart też porozmawiac by rozszerzyli akcję np na cały tydzień. Lecznicy do której chodzę nie pasuje termin sobotni- jest mniej lekarzy a większy ruch, nie robi się wtedy operacji. Umawiają ludzi w ciągu tygodnia przed i tygodnia po terminie akcji- wszyscy mają się szansę załapać :) Warto to zasugerować.

Co prawda, to prawda - my chcemy pomóc ARCE w Poznaniu 8)

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Czw lut 02, 2006 12:19

To by bylo fantastycznie :) Znaczy sie, te tansze sterylki w marcu - bo kotuchy mi powoli dorastaja (Pchle wczoraj skonczyla sie wczoraj pierwsza rujka) i warto by COS z tym jak najszybciej zrobic.. :twisted:

Kurcze, szkoda, ze tylko jedna gdanska lecznica bierze w tym udzial...
Chyba normalnie zadzwonie do tej, gdzie my leczymy kotuchy, i uswiadomie ich, ze istnieje taka akcja :D
Obrazek
Obrazek

Immortality

Od: Sob paź 15, 2005 21:32

Post » Czw lut 02, 2006 12:25

A my takie ceny mamy na codzień :D
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Czw lut 02, 2006 12:31

a czy ja moge dostać jakies ulotki albo cos w tym stylu?? nie ma wypisanej lecznicy do ktorej ja chodze w wawie w tych ktore sie przylaczyly do tej akcji wiec jak bede w niej to im bym to zaniosla:) bede w przyszly piatek:)

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Czw lut 02, 2006 12:40

Właśnie, nie ma lecznicy na Śreniawitów, która jest dość popularna, a i my z chęcią skorzystamy z tej akcji :)

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Czw lut 02, 2006 12:46

Tika pisze:
Mysza pisze:Ta akcja działa w dużej mierze dzięki zwykłym ludziom

Co prawda, to prawda - my chcemy pomóc ARCE w Poznaniu 8)

i mam nadzieje ze nam to wyjdzie na szeroka skale

jesli ktos jest chetny popracowac u sibie a nie wie od czego zacząc to zapraszam na pw
moze podpowiem cos ciekawego
mam materiały od arki takze tez moge przekazac

ja nmówilam juz jedna klinike - czyli te do ktorej chodze - a od dzis zaczynam obdzwaniac resztę
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Post » Czw lut 02, 2006 12:47

Gosiak_i_Marco pisze:Właśnie, nie ma lecznicy na Śreniawitów, która jest dość popularna, a i my z chęcią skorzystamy z tej akcji :)

będzie na 1000% ;) Co roku ich wpisuję na listę tylko musze właścicielom pod nos pismo podstawić bo ciut zapracowani są ;)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw lut 02, 2006 12:51

Mysza pisze:będzie na 1000% ;) Co roku ich wpisuję na listę tylko musze właścicielom pod nos pismo podstawić bo ciut zapracowani są ;)

To bardzo dobrze, nasza Fredzia skorzysta bo Garfield chyba wcześniej pójdzie pod nóż :)

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Czw lut 02, 2006 12:51

harpia pisze:A my takie ceny mamy na codzień :D

to jest cena maksymalna zabiegów

widamo ze w wiekszych miastach jest drozej , cena zabiegu zalezy tez od rodzaju narkozy , podawanych leków , uzytych nici itp

dlatego jesli twoja klinika chciała by wziasc udział to moze zrobic ceny o kilka lub kilkanascie złotych mniej

czas trwania i robienia zabiegów zalezy od klinki , moja dała sie namówic na cały tydzien

naprawde warto rozreklamowac te akcje

kliniki moga sie zgłaszac do 25 lutegowiec jest sporo czasu , a pozniej cały miesiac na reklamowanie klinik i akcji wsrod tych który powinni zabrac zwierzaka na taki zabieg
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Post » Czw lut 02, 2006 13:11

Jeszcze 2 info:

Przed zabiegiem kotka musi być dojrzała czyli musi mieć przynajmniej jedną rujkę.
To bardzo stara opinia, która nie znalazła naukowego potwierdzenia. Pierwsza rujka nie stanowi wcale o dojrzałości kotki, nie zmienia efektów zabiegu ani nie zmniejsza ryzyka komplikacji.
W wielu krajach zachodnich już od lat wykonuje się tzw. wczesną sterylizację - w wieku 8-10 tygodni. Jednak zabieg przeprowadzany w tym wieku wymaga zastosowania specjalnych, bezpiecznych leków do narkozy (m.in. narkozy wziewnej) i doświadczenia w postępowaniu z tak młodym pacjentem.
Ponieważ w Polsce w niewielu lecznicach istnieje odpowiedni sprzęt i możliwości, lepiej jest przeprowadzić ten zabieg trochę później - w wieku 5-6 miesięcy czyli na kilka miesięcy przed pierwszą rujką.
Trzeba także pamiętać, że tylko sterylizacja przed pierwszą cieczką likwiduje ryzyko tzw. guzów sutek niemal do zera.

Zabieg wykonany zbyt wcześnie zaburzy wzrost i rozwój kotki.Sterylizacja nie hamuje wzrostu czy dojrzewania. Hormony płciowe nie mają żadnego wpływu na rozwój kotki, a po zabiegu, gdy pojawia się ich brak, są po prostu zastępowane przez inne hormony, produkowane np. przez korę nadnerczy.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Czw lut 02, 2006 13:18

enduro pisze:Jeszcze 2 info:

Przed zabiegiem kotka musi być dojrzała czyli musi mieć przynajmniej jedną rujkę.
To bardzo stara opinia, która nie znalazła naukowego potwierdzenia. Pierwsza rujka nie stanowi wcale o dojrzałości kotki, nie zmienia efektów zabiegu ani nie zmniejsza ryzyka komplikacji.
W wielu krajach zachodnich już od lat wykonuje się tzw. wczesną sterylizację - w wieku 8-10 tygodni. Jednak zabieg przeprowadzany w tym wieku wymaga zastosowania specjalnych, bezpiecznych leków do narkozy (m.in. narkozy wziewnej) i doświadczenia w postępowaniu z tak młodym pacjentem.
Ponieważ w Polsce w niewielu lecznicach istnieje odpowiedni sprzęt i możliwości, lepiej jest przeprowadzić ten zabieg trochę później - w wieku 5-6 miesięcy czyli na kilka miesięcy przed pierwszą rujką.
Trzeba także pamiętać, że tylko sterylizacja przed pierwszą cieczką likwiduje ryzyko tzw. guzów sutek niemal do zera.

Zabieg wykonany zbyt wcześnie zaburzy wzrost i rozwój kotki.Sterylizacja nie hamuje wzrostu czy dojrzewania. Hormony płciowe nie mają żadnego wpływu na rozwój kotki, a po zabiegu, gdy pojawia się ich brak, są po prostu zastępowane przez inne hormony, produkowane np. przez korę nadnerczy.

Trzeba pamietac,ze pierwsza rujka u kotek zazwyczaj jest bardzo wczesnie ok 4 miesiaca nawet. Kotki 6 mies juz moga byc ciezarne.

iwona p

Od: Pt lip 09, 2004 22:02

[następna]