Rany to mnie teraz nastraszyliście z tym RC

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 22, 2006 11:04

Ja jeszcze jedno powiem...
Lonia moja ostatnio coś nie tak się czuje
Od środy biegunka, już się polepszyło z nastrojem - do tej pory siedziała smutna pod łóżkiem, dziś bryka, ale biegunka nadal jest.
Dopiero teraz skojarzyłam, że daję jej RC dla wybrednych w opakowaniu 400+400
Odstawię
Zobaczę co będzie

Ale czy powinnam stawić się do weta?
biegunka od 3 dni to nie byle co, choć Lonia i je i pije ładnie...
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Nie sty 22, 2006 11:08

nie jestem przekonana,ze chodzi tylko o promocje 400 plus 400
Karmel jadl RC niepromocyjne
mial po tym powazne zaparcie z ktorego leczylam go 2 tygodnie

rowniez chorowaly koty Jowity, Zuza rodzicow tangerine1, ktore dostawaly te karme z opakowan wcale nie promocyjnych
chorowaly koty Blue (7 kotow)
glownie chorowaly koty, kotre przez pewien czas jadly tylko karme tej firmy

w hurtowni w ktorej kupuje karme,
dostawca powiedzial wprost, ze wycofuja sie z tej karmy
bo znacznie pogorszyla jakosc

o problemach po RC czytalam rowniez w watku MCO - Club

Nezia pisze:A Royal Canin dla MCO dostawała, lecz po sensacjach z krwią w kupkach zrezygnowałam z tej karmy ...okazało się, że nasz weterynarz miał kilka takich przypadków, a że badania kupki nie wykazały żadnych nieprawidłowości wet. stwierdził, że to kolejny pacjent z problemami po RC...

za duzo kotow chorowalo,zeby to bylo przypadkowe

Gen

Od: Czw paź 21, 2004 11:59

Post » Nie sty 22, 2006 11:12

Covu, ja Ci tego prawa nie odmawiam, natomiast powtórzę po raz kolejny: wywoływanie paniki jest niepotrzebne.
Przeczytaj, co pisze kropka75 o Hillsie. Jej kotu to nie służy, ale innym może jak najbardziej. Podobnie z RC. I każdą inną karmą.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Nie sty 22, 2006 11:13 Re: Rany to mnie teraz nastraszyliście z tym RC

Martunia pisze:Mi polecono od razu RC, od początku karmię tym moją kicię i bardzo chętnie się tym zajada... a tu mówicie, że to niezdrowe? To co ja mam jej podawać?
Poleććie coś dobrego, bo nie chcę jej karmić takimi świństwami...

Martuniu, na rynku jest wiele karm
wyprobuj co bedzie Twojemu kotu smakowalo
np Hills, Bento - Kronen, Biomill, Eucanuba, Leonardo, Bosh Sanabelle, Acana, Lams.
Ostatnio edytowano Nie sty 22, 2006 11:18 przez Gen, łącznie edytowano 1 raz

Gen

Od: Czw paź 21, 2004 11:59

Post » Nie sty 22, 2006 11:14

Dzieki :)
Obrazek Obrazek Tosia

Martunia

Od: Czw lis 24, 2005 20:41

Post » Nie sty 22, 2006 11:20

A ja wychodze z zalozenia ze jesli slysze ze wszystkich stron ze jakas karma moze powodowac powazne problemy - i powoduje u wielu kotow (pomijam juz moja przygode) - to nie bede czekala az ktos znajdzie przyczyne (bo szanse na to sa male, moze np. jest nia zwiekszona ilosc jakiegos konserwantu, moze nawet jeszcze w granicach jakichs tam norm kiedys ustalonych - kto bedzie robil badania jak to dziala na koty?) - tylko na wszelki wypadek wole tej karmy nie podawac.

Bo niekoniecznie chce by moje koty okazaly sie krolikami doswiadczalnymi.
Tym bardziej ze skoro tyle kotow mialo widoczne doskonale problemy (a zapewne tych kotow bylo znacznie wiecej - wiemy o sladowym promilu, o ogromnej rzeszy nie bo nie ma ich wlascicieli na forum no a nawet jesli sa - to malo kto skojarzy przyczyne z karma) - to warto sie zastanowic czy koty ktore niby czuja sie dobrze - nie maja ich takze - tylko mniej nasilonych - np. w postaci postepujacych uszkodzen nerek, watroby.

Bo to co dzialo sie z naszymi kotami to nie bylo tylko zaparcie - to bylo takze porazenie jelit, zaburzenia neurologiczne, bardzo silne podraznienia okreznicy, bialkomocz - tyle wiem. Na zdjeciu RTG Skierki wyszlo jeszcze cos wokol nerek - mozliwe ze jakis obrzek. Na szczescie zniknal. Cos to spowodowalo. Moze jady jakiejs bakterii, moze jakas substancja chemiczna.

I jesli ktos chce mimo wszystko - wiedzac o tym - karmic swoje koty ta karma - bo jego koty czuja sie swietnie choc ja jedza - to jego sprawa.
Ale przykro mi czytac posty typu - ze jesli nikt nie stwierdzi ze to faktycznie karma szkodzi - to mozna ja podawac bez obaw.
Czy aby naprawde?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie sty 22, 2006 11:26

kota7 pisze:Covu, ja Ci tego prawa nie odmawiam, natomiast powtórzę po raz kolejny: wywoływanie paniki jest niepotrzebne.
Przeczytaj, co pisze kropka75 o Hillsie. Jej kotu to nie służy, ale innym może jak najbardziej. Podobnie z RC. I każdą inną karmą.

kota. to jest jeden sygnal...
moze kotka jest uczulona na illsa... bywa. Blue ma 7 kotow. kazdy inny i wszystkie (?) mialy problemy po RC, do tego jeszcze pare innych kotow.

wiesz... ja tez jestem uczulona na papryke. ale jesem jedna... w mojej rodzinie reszta je papryke... czy to oznacza ze papryka jest szkodliwa?? nie. to oznacza ze ja mam organizm ktory jej nie toleruje...

jesli problemy mailoby znacznie wiecej osob to prawdopodobnie byloby to niepokojace. teraz nie jest.

chodzi o skale problemu. nas jest na forum tyle, ile jest, ale jesli problemy z hillsem ma 1 osoba i 1 kot, to jest to co innego niz kilka osob i kilkanasice kotow.

ja widze roznice w skali problemu. ty nie??
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Nie sty 22, 2006 12:52

Blue pisze:A ja wychodze z zalozenia ze jesli slysze ze wszystkich stron ze jakas karma moze powodowac powazne problemy - i powoduje u wielu kotow (pomijam juz moja przygode) - to nie bede czekala az ktos znajdzie przyczyne (bo szanse na to sa male, moze np. jest nia zwiekszona ilosc jakiegos konserwantu, moze nawet jeszcze w granicach jakichs tam norm kiedys ustalonych - kto bedzie robil badania jak to dziala na koty?) - tylko na wszelki wypadek wole tej karmy nie podawac.

Dokladnie, o to wlasnie chodzi. Pomimo, ze moim kotom nic po RC nie bylo no i do tego bardzo im smakuje, po pierwszych sygnalach na forum, ze koty zaczynaja chorowac... odstawilam ja zupelnie. Jedza Hill'sa, Biomila, Sanabelle. Moze wyjdzie, ze karma nie ma z tym nic wspolnego, ale ja jestem spokojniejsza, ze nie eksperymantuje na moim kocie...
Bez sensu byloby podawanie jej nadal i czekanie czy sie cos stanie czy nie.

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Nie sty 22, 2006 13:16

ja moim zuczkom kupilam taka promocyjna karme RC 400+400 indor 27, ale jeszcze im nie dalam i teraz nie wiem co robic????
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Od: Pon gru 19, 2005 0:14

Post » Nie sty 22, 2006 13:27

Hmmm
jak wiele można nauczyc sie na tym forum :D
najpierw łiskas i kk sa be, zgadzam sie, do tego nie trzeba nawet specjalnych argumentów...
a teraz RC be, Acana ma nie tyle miesa, co ma mieć (btw kot mówi acanie zdecydowane nie, co ja teraz zrobuie z tym 1,5 kg :cry: :?: )
ja nie daje rc, bo wydaje mi sie, że jest przereklamowane, kotu dopiero po purinie sierść sie polepszyła...(Ktoo wymieni 1,5 acany na 1,5 pro planu??)Ale to sprawa kota. Jedne dobrze sie czuja po kk :?
Mówienie, że dobra karma jest zła, jest chyba przesadą... To w koncu tylko eagle pack zostaje 8O...

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie sty 22, 2006 13:29

Ivette pisze:Ktoo wymieni 1,5 acany na 1,5 pro planu??

Napisz na PW do Jany, jej koty jedza Acane, moze bedzie chetna odkupic od Ciebie te paczke, a wtedy Ty kupisz sobie Pro Plan.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Nie sty 22, 2006 13:31

A ja, nowozakocona po raz pierwszy w zuciu, czytam te watki o RC i juz przestaje wiedziec jak sie nazywam-taki mam metlik w glowie.
Futra moje dwa:-)
Obrazek

Mrówcia

Od: Nie sty 08, 2006 11:24

Post » Nie sty 22, 2006 13:42

Blue pisze:Bo to co dzialo sie z naszymi kotami to nie bylo tylko zaparcie - to bylo takze porazenie jelit, zaburzenia neurologiczne, bardzo silne podraznienia okreznicy, bialkomocz - tyle wiem. Na zdjeciu RTG Skierki wyszlo jeszcze cos wokol nerek - mozliwe ze jakis obrzek. Na szczescie zniknal. Cos to spowodowalo. Moze jady jakiejs bakterii, moze jakas substancja chemiczna.

I jesli ktos chce mimo wszystko - wiedzac o tym - karmic swoje koty ta karma - bo jego koty czuja sie swietnie choc ja jedza - to jego sprawa.
Ale przykro mi czytac posty typu - ze jesli nikt nie stwierdzi ze to faktycznie karma szkodzi - to mozna ja podawac bez obaw.
Czy aby naprawde?

Tyle, ze pisanie ogolnie o calej marce - podczas gdy problemy dotyczyly konkretnej partii - jest jednak pewnym uogolnieniem. To primo.
Secundo - zarzut jest dosc powazny i naprawde mysle ze producentowi karmy zalezaloby na oczyszczeniu sie z niego, ale do tego potrzebne jest... przebadanie probek partii pod katem bakteriologicznym.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Nie sty 22, 2006 13:49

tylko teraz jeste pytanie-podawac ta karme czy czekac na badanie i wynik??? ja swojej paczki jeszcze nie otworzylam i nie wiem, co mam robic???
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Od: Pon gru 19, 2005 0:14

Post » Nie sty 22, 2006 13:51

mamba luna pisze:tylko teraz jeste pytanie-podawac ta karme czy czekac na badanie i wynik??? ja swojej paczki jeszcze nie otworzylam i nie wiem, co mam robic???

na badanie to bym napewno poczekala...
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

[poprzednia][następna]