zbliżają się mrozy :( zwierzęta potrzebują naszej pomocy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 18, 2006 12:31 zbliżają się mrozy :( zwierzęta potrzebują naszej pomocy!

http://wiadomosci.onet.pl/1231805,11,item.html - jak pomysle o kotach, kotre przez zamykanie okienek piwnicznych nie maja sie gdzie schronic przed zimnem to plakac mi sie chce :cry:

2 lata temu mamie pozamarzalo tak kilka dziczkow...
zarelko dla nich tez zamarza w mgnieniu oka

ech :roll:
Ostatnio edytowano Pt sty 02, 2009 19:23 przez jojo, łącznie edytowano 3 razy
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

Obrazek

jojo

Od: Pon kwi 26, 2004 19:52

Post » Śro sty 18, 2006 12:37

Ja tez jestem przerażona znam stadko takich kotów nie maja domków mieszkają na cmentarzu :(
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Śro sty 18, 2006 12:42

zorro pisze:Ja tez jestem przerażona znam stadko takich kotów nie maja domków mieszkają na cmentarzu :(

moze mozna gdzies tam w ukryciu postawic ocieplane budki?

u mamy w okolicy niestety nie mozna, sasiedzi nie zycza sobie kotow :(
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

Obrazek

jojo

Post » Śro sty 18, 2006 12:45

czytałam :cry: :cry: :cry:
Nie mam pojecia co zrobic. Obłozyłam kocia budke poduchami z wyrzuconej kanapy i osłoniłam wejscie dodatkową deską, ale na takie mrozy to wszystko za mało. Boje sie, ze koty nie przezyją :crying: :crying:
Wynosze im podgrzane jedzenie i ciepłe mleko z masłem. Te które nie zgłoszą sie na czas sa głodne, bo wszystko piorunem zamarza.
Czym je karmic, zeby jakos przetrwały te najgorsze mrozy.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Śro sty 18, 2006 12:49

pozostaje tylko suche :roll:

Obrazek

jojo

Post » Śro sty 18, 2006 13:02

mam pytanie

Koty podwórkowe mieszkają w naszej piwnicy. Mam jedną wątpliwość: do tej pory miały kaloryfer otwarty w połowie. Czy jak zrobi się naprawdę zimno, odkręcić im na maksa? Czy to będzie zbyt duża różnica temperatur między wnętrzem i zewnętrzem i może im zaszkodzić?
Obrazek
"We śnie nie śpiesz się, masz czas
Snom daj płynąć, a nie płonąć
Śnij, jak śni się tylko raz
Swą maleńką nieskończoność"

katonka

Od: Wto lis 19, 2002 21:47

Post » Śro sty 18, 2006 13:12

Ja myślę dodatkowo o mojej mamie-nie stać ją na ogrzewanie, siedzi w zimnym domu. Na urodziny kupujemy jej paliwo do pieca. Ale jak będzie zimniej to nie wiem co będzie :cry:

Tuka

Od: Pon cze 20, 2005 10:57

Post » Śro sty 18, 2006 13:13

jojo pisze:pozostaje tylko suche :roll:

suchym tez nie bardzo. Tez zamarza a nie da sie go podgrzac, zeby choc troche zagrzało koty.
No i kwestia picia. Nie ma szans na zostawienie kotom wody, bo natychmiast zamarza. Boje sie im dawac suche, bo potem nie maja sie czego napic.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Śro sty 18, 2006 13:42

jojo pisze:
zorro pisze:Ja tez jestem przerażona znam stadko takich kotów nie maja domków mieszkają na cmentarzu :(

moze mozna gdzies tam w ukryciu postawic ocieplane budki?

u mamy w okolicy niestety nie mozna, sasiedzi nie zycza sobie kotow :(

Jestem tam bardzo rzadko ale rozmawiałam z karmicielka rok temu postawili budki ale wszystkie zostały zniszczone
Tymi kotami jest ich ok. 30 opiekuje się jedna starsza osoba
Cześć jest oswojona i dzień wchodzi do budki pani która sprzedaje kwiaty ma tam tez kuwetę ale niestety w nocy muszą sobie radzić same
W takie mrozy nie maja szansy na przeżycie gdyż większość z nich to 6 -8 miesięczne kociaki
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Śro sty 18, 2006 13:49

tangerine1 pisze:
jojo pisze:pozostaje tylko suche :roll:

suchym tez nie bardzo. Tez zamarza a nie da sie go podgrzac, zeby choc troche zagrzało koty.
No i kwestia picia. Nie ma szans na zostawienie kotom wody, bo natychmiast zamarza. Boje sie im dawac suche, bo potem nie maja sie czego napic.

suche właśnie najwolniej zamarza, bo ma mało wody a dużo tłuszczu, ale pozostaje problem wody :roll: . My wynosimy mocno gorącą razem z chrupkami, więc przez jakieś 20 minut jest szansa, że koty mogą sie napić. Jak się którys spóźni jest niestety problem, bo popić nie ma czym :?
Karmienie mokrym wydaje mi się bez sensu, bo zamarza momentalnie :?

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Śro sty 18, 2006 14:21

Ja daję kociakom suche i wodę zawsze bardzo ciepłą przynoszę 2x dziennie.Jedzenie i wodę trzymam w styropianowych pojemniczkach i przez jakiś czas dla "spóźnialskich"jest woda a suche nie zamarza.Gotuję też ryż z warzywami i mięsem , dodaję witaminy i zawsze łyżkę oleju i staram się przynosić im to jak najcieplejsze.Zawsze czekam aż kociaki zjedzą a resztki jedzenia zabieram do domu bo nie ma sensu zostawiać na mrozie bo i tak wszystko zamarznie.

solaris

Od: Nie lis 21, 2004 23:07

Post » Śro sty 18, 2006 19:56

katon-starszy pisze:mam pytanie

Koty podwórkowe mieszkają w naszej piwnicy. Mam jedną wątpliwość: do tej pory miały kaloryfer otwarty w połowie. Czy jak zrobi się naprawdę zimno, odkręcić im na maksa? Czy to będzie zbyt duża różnica temperatur między wnętrzem i zewnętrzem i może im zaszkodzić?

po tym, co zapowiadaja, ja bym odkrecila na maksa :roll:

Obrazek

jojo

Post » Śro sty 18, 2006 22:28

Mokra karme w puszce (owarte wieczko) podgrzewam w garnku z woda. Mleko lub mleko tez podgrzewam. Roznosze w kilku miejscach a wracajac zabieram pojemniki z zamarnieta karma i ide do domu aby ja podgrzac i jeszcze raz daje (tego samego dnia bo jest jeszcze swieza). Sucha karme zostawiam. Miejsca w ktorych stoja pojemniki sa osloniete lub pod dachem. Na dzialce roznosze jedzenie mokre wymieszane z kasza blyskawiczna (rozrobiona z woda) w termosie i nakladam po trochu a jak zjedza do dokladam kolejna porcyjke. Przez to pobyt na dzialkach wydluza sie do 3-4 godzin ale ja je tylko tam dokarmiam w weekendy bo na codzien jezdza tam inne dobre dusze (moja Mama i inni dzialkowcy)
Grażka

Bombelek

Od: Śro cze 16, 2004 13:31

Post » Śro sty 18, 2006 22:33

Sorry jeśli pytanie będzie głupie :oops:
Czy koty nie liżą śniegu kiedy nie mają dostępu do świeżej wody?
Proszę nie cytować moich postów.
Dziękuję.

Agni

Od: Wto mar 19, 2002 15:13

Post » Śro sty 18, 2006 22:46

Chyba korzystają ze śniegu, chociaż gdy tylko mają wybór, wolą wodę (w piwniczną miskę opróżniają teraz regularnie).

Niemniej - wprawdzie podając chrupki należy zapewnić wodę, to jednak w przypadku ostrych mrozów dobrze sypnąć im tych chrupek i tak - jak widzę konsumują je bez większych problemów niezależnie od tego, czy mają wodę na podorędziu.

Można też skroić im drobno boczek wądzony - oczywiście w miarę możliwości mało słony. Wprawdzie nie jest to najzdrowsze dla nich, niemniej niedożywienie na mrozie jest jeszcze bardziej szkodliwe.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

[następna]