monia26 pisze:Myszka.xww pisze:Wolowine mozna od czasu do czasu podac. Z ryba jest problem - faktycznie zawiera duzo fosforu.

Czyli tez uwazasz, ze wolowina na codzien to nie bardzo?...
Karmienie wylacznie miesem jest nie bardzo - mimo, ze kot jest drapieznikiem, to zjada rozne rzeczy uzupelniajac diete

Dlatego dobrze jest karmic i suchym, i kurakiem z wazywami i ryzem, i zoltko mozna czasem - zeby nie rozbilasnowac kotu zarcia, bo wtedy moga byc klopoty.
Wolowina sama w sobie nie jest trujaca ani nie zawiera takich wielkich ilosci fosforu, zeby mozna ja bylo podawac raz na tydzien

Za to zawiera calkiem fajana dawke tauryny

No i ladnie czysci zeby - ta najgorsza, najbardziej zylasta.
Zreszta, spojrz na suche karmy z gornej polki - zadna nie zawiera w sobie 100% miesa

Z tego, co pamietam z wykladu mojego weta, bialko zwierzece w procesie przemiany materii zamienniane jest w moczany, a te w nerkach w mocznik. Przy zbyt duzej dawce przez bardzo dlugi okres czasu moze to rodzic problemy. Dlatego trzeba pamietac, ze mimo, iz kot jest drapieznikiem, diete trzeba uzupelniac oinne skladniki.
Nota bene koty z nadwaga czesciej miewaja problemy z ukladem moczowym, niz te szczuple

Ja wciaz nie pojmuje w jaki sposob kastraty moga byc bardziej podatne na choroby drog moczowych, wiem ze to ma jakis zwiazek z hormonami, ale juz mi sie nie chce na ten temat szukac. Jutro poszukam
Obawiam sie, ze nie ma

Chodzi mi tylko o to, zeby wybrac najlepsza diete dla moich kociakow, ale wyglada na to, ze opinii jest wiele.
Suche uzupelniane miesem, miesem z warzywami i wypelniaczem, zoltko itp. Byle dobrej jakosci suche

Odkad zagladam na to forum, wyeliminowalam calkowiecie puszki i kolorowe karmy, ale moj Piorunek ma dopiero rok a juz wyglada jak wieloryb, jeszcze wiele lat przed nim

Florka wlasnie dogorywa po sterylce, moze z kolei nabierze troche cialka bo zawsze byla chuda jak wiorek

A Cicia za miesiac pod noz, nie wiem jak na nia wplynie zabieg ale na pewno dieta ma tu wiele do rzeczy.
Dieta, ale rowniez cechy osobnicze - jedne koty maja sklonnosc do tycia - i tym podaje sie karme light, lub specjalistyczna dla grubasow, jesli sa bardzo otyle. Jesli nie ma sklonnosci - to karmi sie normalnie.
A badania moczu kontrolnie wykonuje sie niezalenie od zawartosci moszny