NA TEMAT KARMY SŁÓW KILKA....

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 30, 2005 12:51

no coz. kupilam jedno opakowanie hill'sa i zobaczymy jaka bedzie reakcja. wzielam o smaku tunczyka. zobaczymy. jak na razie to widze ze ma mniejsze powodzenie niz royal. tez znikal z miseczki w pare chwil a hill's juz nie.... ale kotek je.... qpa tez wyglada normalnie :oops:

zaneta

Od: Pon gru 05, 2005 13:15

Post » Pt gru 30, 2005 13:35

zaneta pisze:no coz. kupilam jedno opakowanie hill'sa i zobaczymy jaka bedzie reakcja. wzielam o smaku tunczyka. zobaczymy. jak na razie to widze ze ma mniejsze powodzenie niz royal. tez znikal z miseczki w pare chwil a hill's juz nie.... ale kotek je.... qpa tez wyglada normalnie :oops:

Bo Hill'sa zje mniej niż RC a jest podobnie najedzony :)

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Pt gru 30, 2005 15:56

Skoro o karmach, to ja zapytam, co sądzicie o tym składzie:
nie podaję nazwy, żeby ktoś "z przyzwyczajenia" nie wystawił dobrej czy złej opinii. Oczywiście nie ma tu znaczenia smak czy chęć pałaszowania przez koty, ale tylko skład i jego wartość. Jest to karma typu Adult.
A więc:
- wilgotność: 8%
- białko: 30%
- tłuszcz: 11%
- fosfor: 0,9%
- magnez: 0,08%
- włókno: 1,5%
- popiół: 7,5%
- wapń: 1,1%
- tauryna: 1000mg/kg
- VIT. A: 10,000 I.E./kg
- VIT. D3: 1,000I.E./kg
- VIT. E: 120 mg/kg
- Miedź: 15 mg/kg

To karma dobra czy nie?

Pozdrawiam :)
Obrazek

Polaris

Od: Wto lip 26, 2005 21:24

Post » Pt gru 30, 2005 16:01

a czym konserwowana?

Bo w sumie nie wyglada najgorzej sam sklad - pytanie, czy jest barwiona

BTW - ile miesa?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt gru 30, 2005 18:00

Myszka.xww pisze:

a czym konserwowana?

Pojęcia nie mam - pewnie tym samym, co inne drogie karmy.

Bo w sumie nie wyglada najgorzej sam sklad - pytanie, czy jest barwiona

Chrupki są ciemnobrązowe i jasnobrązowe, niektore wpadają w odcień czerwonawy. Nie wiem, czy są barwione, nie wyglądają kolorowo zbyt.

BTW - ile miesa?

Podobnie jak w niektórych specjalistycznych karmach podana jest tylko analiza, a nie % mięsa - bo tego, jak mówią, obliczyć rzetelnie się NIE DA.
Obrazek

Polaris

Post » Pt gru 30, 2005 18:04

sklad powiedzmy - nienajgorszy. Nawet calkiem calkiem.
Powinno byc podane czym konserwowana. Co to za zarcie? Moze byc na pw ;)

Myszka.xww

Post » Pt gru 30, 2005 18:27

OK

Nazwa: BEWI CAT CROCINIS. Jakaś niemiecka produkcja, szerzej nieznana w Polsce (no może karma psia jest lepiej znana).

Cena ok 10zl/kg.

Pod tym linkiem opis i możliwość zakupu.

Ja kupiłem dziś 10 deko na spróbowanie w zoologiku moim, kotom smakuje. Zobaczymy jutro efekty w kuwecie ;)
Obrazek

Polaris

Post » Pt gru 30, 2005 18:57

Bewi dog zbiera calkiem dobre opinie ;)

Myszka.xww

Post » Pt gru 30, 2005 19:13

EraKOT Advance? slyszal ktos cos takiego?
widzialem w sklepie 0,7kg suchego 42zł...
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Pt gru 30, 2005 19:45

enduro pisze:EraKOT Advance? slyszal ktos cos takiego?

wow - jaka cena... ;)

A teraz już zupełnie poważnie - przeczytałem cały ten i inne wątki na temat karm. I to nie tylko kocich. Wiem też coś o karmach dla ludzi ;)
A więc nie ma idealnych karm. Nic nie da się więcej powiedzieć w ogólnym zamieszaniu i różnorodności asortymentu.
Przykre jest, że tracą na tym ludzie - bo im się kasę z kieszeni wyciąga (reklamy byleczegokolorowego, fałszywe poczucie przynależenia do elity karmiących karmą X), że tracą na tym zwierzęta - bo maltretuje się je, żeby mogła powstać taka czy siaka karma na przykład "premium".

Konkludując - karmimy z rozsądkiem, nie wpadając w skrajności.

Pozdrawiam :)
Obrazek

Polaris

Post » Nie sty 01, 2006 14:46

Mam pytanie.

Jak obliczyc zapotrzebowanie kaloryczne dla kota? Jest jakis wzor jak u ludzi? Bo chce porzadnie uregulowac diete moim kotom i scisle sie jej trzymac tzn. wiekszosc kalorii z suchego jedzenia Acana Light + gotowane mieso (tu kalorie sobie sprawdze i policze ile powinny zjadac by nie przekroczyc normy) bo Hiena mi tyje. Na wakacjach mama ja upasla a raczej Hiena sama sie upasla bo od malego ma straszny apetyt spowodowany glodowaniem za kocięctwa i je za duzo, az spuchnie, nie wie kiedy powiedziec dosc i glownie ze wzgledu na nia musze zaczac scisle pilnowac im diety a nie jak dotad - sypac suche do woli + puszki. Hiena juz troszke za duzo wazy i chcialabym zeby pol kilo na poczatke zrzucila a potem trzymala wage.

Czy ktos umie mi pomoc lub podeslac watek z takimi informacjami?

Lena

Od: Śro wrz 29, 2004 13:00

Post » Nie sty 01, 2006 15:15

enduro pisze:EraKOT Advance? slyszal ktos cos takiego?

Czy ta cena nie jest pomyłką????
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Nie sty 01, 2006 16:32

No, też mi siem nie chce wierzyć, że za niecały kilogram trzeba płacić 42zł, tym bardziej że nie jest to karma weterynaryjna

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Nie sty 01, 2006 17:23

Polaris pisze:
Myszka.xww pisze:

a czym konserwowana?

Pojęcia nie mam - pewnie tym samym, co inne drogie karmy.

Karmy, nawet te drogie są konsterowane różnymi rzeczmi, np. RC jest konserwowany BHA, które podobno nie jest zbyt zdrowe, Purina ProPlan m.in. kwasem ortofosforowym, a np. Eagle Pack tokofenolami (wit. E) oraz kwaskiem cytrynowym. Są też karmy konserwowane rozmarynem, etc.

BTW - ile miesa?

Podobnie jak w niektórych specjalistycznych karmach podana jest tylko analiza, a nie % mięsa - bo tego, jak mówią, obliczyć rzetelnie się NIE DA.

Może faktycznie się nie da, ale można zobaczyć np. które miejsce w kolejności, w składzie zajmuje coś mięsnego (czy pierwsze, czy np. pierwsze jest zboże) oraz ile orientacyjnie tego jest.

zaneta pisze:no coz. kupilam jedno opakowanie hill'sa i zobaczymy jaka bedzie reakcja. wzielam o smaku tunczyka. zobaczymy. jak na razie to widze ze ma mniejsze powodzenie niz royal. tez znikal z miseczki w pare chwil a hill's juz nie.... ale kotek je.... qpa tez wyglada normalnie :oops:

Moje Hill'sa jedzą już pół roku (z przerwami), ogólnie bardzo im smakuje i służy. Tola, jak do nas trafiła z przytuliska bardzo szybko na Hill'sie wypiękniała :wink: po tygodniu/dwóch było już widać różnicę. To jest dość dobra karma, bardziej mnie przekonuje niż RC. Ja przeważnie kupuję im kurczakowego. Ostatnio Figunia miała małe problemy żołądkowe-wzdęcia i luźne qoopale, ale nie jestem pewna, czy to po Acanie, czy po kwiatku, którym lubiła się bawić, ale wróciłam do Hill'sa (kwatek poszedł na niedostępną półkę) i jest jak ręką odjął. Tylko teraz nie jestem pewna, co ją tak urządziło :wink:

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Pt sty 13, 2006 23:47

Drodzy Forumowicze,
wracam do tego wątku, ponieważ kiedy wypowidziałam się tutaj na temat pokarmu jaki dostają moje kotki (dot. KK) rozpoczęła się ostra dyskusja...Chcę poinformować, że po tym wszystkim co tu przeczytałam głęboko zastanowiłam się nad zmianą karmy...i zdecydowałam się na RC. Znalazłam sklep internetowy, w którym zamówiłam kilka jej rodzajów (400g+400g gratis), w ciągu 4 dni otrzymałam paczuszkę i nie płaciłam za przesyłkę :D Koteczkom RC bardzo smakuje...
A oto fotki z odbioru żarełka
http://img191.imageshack.us/my.php?imag ... 6824oo.jpg
a Majuta chciała wszytsko zagarnąć... :lol:
http://img21.imageshack.us/my.php?image=dsc056847ao.jpg
Obrazek

Paula Konin

Od: Sob gru 10, 2005 19:25

[poprzednia][następna]