POKAZ KOTÓW W TORUNIU

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw gru 22, 2005 13:43

w sumie to fajnie jest w tej francji z tym jednym zwiazkiem...
jak jeszcze siedzą w nim fajni ludzie to juz wogóle jest cool,
ale wystawy organizują chyba pod fife?
Aleks i koty EC Niunia i GEC Koszmarka, Mała, CH Harmonka, CH Elcia
Obrazek

Aleks1

Od: Pt paź 15, 2004 12:07

Post » Czw gru 22, 2005 14:13

L.O.O.F. (Livre Officiel des Origines Félines)
strona domowa
[url=http://www.foch.info]=Zamiast uczyć kota, choć raz go posłuchaj=
=Niewiele jest rzeczy w które głęboko wierzę. Jedną z nich jest normalna, ludzka, bezinteresowna podłość.=[/url]

LeaManI

Od: Pon maja 17, 2004 15:51

Post » Czw gru 22, 2005 14:16

We Francji FIFoska jest Felina http://www.fffeline.com
co do porządku to różne są opinie na temat LOOF [/url]
Mojej szczęście w kolorze Blue

bluecats

Od: Czw sty 08, 2004 10:12

Post » Czw gru 22, 2005 14:23

bluecats pisze:We Francji FIFoska jest Felina http://www.fffeline.com

Ale FFF jest członkiem LOOF.
We Francji kilka lat temu państwo przejęło kontrolę nad hodowlami kotów (psów chyba też), rodowody wystawia Ministerstwo Rolnictwa, i ono tez ingeruje w wystawy.
Wiem też, że pańśtwo preferuje hodowle typu ferma :? np. 100 kotek rodzących. Podobno jest takich kilka. Nie wyobrażam sobie jednak kupowania zwierzęcia w takim czymś :?

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Czw gru 22, 2005 14:27

Aleks1 pisze:w sumie to fajnie jest w tej francji z tym jednym zwiazkiem...
jak jeszcze siedzą w nim fajni ludzie to juz wogóle jest cool,
ale wystawy organizują chyba pod fife?

To nie do końca tak jest z tym jednym kocim stowarzyszeniem (klubem, związkiem ...) we Francji. Francuzi mają trochę większy porządek wymuszony ustawowo w sprawach prowadzenia ksiąg hodowlanych, przeglądów i nadzoru.
=Niewiele jest rzeczy w które głęboko wierzę. Jedną z nich jest normalna, ludzka, bezinteresowna podłość.=[/url]

LeaManI

Post » Czw gru 22, 2005 14:38

agal pisze:
bluecats pisze:We Francji FIFoska jest Felina http://www.fffeline.com

Ale FFF jest członkiem LOOF.
We Francji kilka lat temu państwo przejęło kontrolę nad hodowlami kotów (psów chyba też), rodowody wystawia Ministerstwo Rolnictwa, i ono tez ingeruje w wystawy.
Wiem też, że pańśtwo preferuje hodowle typu ferma :? np. 100 kotek rodzących. Podobno jest takich kilka. Nie wyobrażam sobie jednak kupowania zwierzęcia w takim czymś :?

A.

Od 6 Stycznia 1999 roku, tylko koty z rodowodami wystawionymi przez Księgi Hodowlane prowadzone przez ministerestwo rolnictwa mogą być uznawane jako koty rasowe.

Jeżeli kot pochodzi z terenu Francji musi posiadać wyłącznie rodowód LOOF zarejestrowany w księgach prowadzonych przez ministerstwo rolnictwa.

Każdego roku piętnaście tysięcy rodowodów jest wystawianych przez LOOF dla co najmniej pięciu tysięcy hodowców i indywidualnych właścicieli na podstawie ustawy od 6 stycznia 1999 r.

Przetłumaczyłem ze strony LOOF. Przepraszam, jeżeli nie dokładnie ale mój francuski nie jest idealny.

LeaManI

Post » Czw gru 22, 2005 14:41

:) a ja moje informacje mam od pani, która kupiła ode mnie kotkę Ofelię - i jakie zbieżne są ;), no i jeszcze z listy dyskusyjnej FIFe, która jest na szczęście po angielsku :) albowiem mój francuski... hmmm kiedyś nawet potrafiłam się w prostych sprawach porozumieć, ale kiedy to było :roll: ;)

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Czw gru 22, 2005 14:50

agal pisze::) a ja moje informacje mam od pani, która kupiła ode mnie kotkę Ofelię - i jakie zbieżne są ;), no i jeszcze z listy dyskusyjnej FIFe, która jest na szczęście po angielsku :) albowiem mój francuski... hmmm kiedyś nawet potrafiłam się w prostych sprawach porozumieć, ale kiedy to było :roll: ;)

A.

No to Ok ;) W odróżnieniu od niektórych wolę by ktoś mnie poprawił jeżeli coś jest nie tak z informacją podaną przeze mnie.

Co do decyzji Francuzów, to IMHO w Polsce powinno być podobnie. Chodzi mi o uwspólnienie ksiąg hodowlanych a nie o wprowadzenie kocich ferm.

LeaManI

Post » Czw gru 22, 2005 15:22

dzieki LeaManI za wyjaśnienie
:)
teraz już mniej więcej rozumiem czemu mój francuz wolił w Luxemburgu rejestrować hodowle - on sytuacje LOOF opisał podobnie jak pisała Agal - popieranie ferm
Mojej szczęście w kolorze Blue

bluecats

Od: Czw sty 08, 2004 10:12

Post » Czw gru 22, 2005 16:34

bluecats pisze:dzieki LeaManI za wyjaśnienie
:)
teraz już mniej więcej rozumiem czemu mój francuz wolił w Luxemburgu rejestrować hodowle - on sytuacje LOOF opisał podobnie jak pisała Agal - popieranie ferm

Mam wrażenie, że popieranie dużych kocich ferm jest raczej odpryskiem tej ustawy. Biurokracja i lenistwo pod każdą szerokością geograficzną rządzą się według tych samych praw. Lepiej skontrolować raz jednego dużego hodowcę zawodowego i mieć spokój niż kilkuset małych hodowli amatorskich. Koty zostały (jak widać) przez urzędników potraktowane jedynie pod kątem ich wyglądu czy jakości futra a nie psychiki (jak psy). Powstanie kocich ferm nie przekreślać powinno jednak samego pomysłu LOOF. Zresztą, w przypadku innych gatunków zwierząt hodowlanych gospodarskich (jeżeli popatrzymy na Polskę) już istnieje obowiązek prowadzenia scentralizowanych ksiąg hodowlanych.

LeaManI

Post » Pt gru 23, 2005 7:51

Już się boję. Trup SHKRP jeszcze nie ostygł a tu słyszę znowu o centralizacji.

wsaz

Od: Śro gru 21, 2005 9:36

Post » Pt gru 23, 2005 14:20

no paczta ja mam kotke z LOOF i ktos mnie przekonywal wczesniej ze to do looftu wiec fajnie przeczytac inna troszke opinie
Obrazek Obrazek Obrazek

Zlociutki

Od: Pt sty 28, 2005 1:29

Post » Pon lut 06, 2006 7:13

Ja tam też mam kotkę z rod loof, i nie powiem jestem zadowolona szczególnie z kontaktów z hodowcami. Bez problemu pisze i mam odpowiedz na dręczące mnie wątpliwości, chcę nowego kota i pomagają mi go znaleść doradzają z jakiej hodowli i wogóle. Może wreszcie ich namówię na przyjazd do nas jak będzie trochę cieplej.
Wiecie wszędzie są Ludzie ludzcy i .... ludzie...
Aleks i koty EC Niunia i GEC Koszmarka, Mała, CH Harmonka, CH Elcia
Obrazek

Aleks1

Od: Pt paź 15, 2004 12:07

Post » Pon lut 06, 2006 12:02

no ale te fermy kotów :?: jestem w szoku,a u nas jak ktoś trzyma w wolierach to zaraz afera :twisted:

bohemski

Od: Sob sty 21, 2006 12:36

Post » Pon lut 06, 2006 12:20

bohemski pisze:no ale te fermy kotów :?: jestem w szoku,a u nas jak ktoś trzyma w wolierach to zaraz afera :twisted:

We Francji też sa małe, domowe hodowle - i to tylko od nas zależy, w jakich hodowlach będziemy koty kupować.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

[poprzednia]