Witam,
Nazywam się Maciej Czajka, skończyłem weterynarię w SGGW w Warszawie, obecnie jestem na specjalizacji „chirurgia” na AR we Wrocławiu. Prowadzę własną przychodnię weterynaryjną na warszawskim Ursynowie.
Założyłem ten wątek po to, byście mogli – jeśli chcecie – zadać mi pytania z zakresu weterynarii, skonsultować wyniki Waszych zwierzaków czy poprosić o jakieś porady. Zapraszam również do dyskusji, jeśli jakieś poglądy wydają się Wam kontrowersyjne i chcecie poznać moje zdanie na ten temat. Jednocześnie zastrzegam, że wszystkie moje wypowiedzi mają tylko charakter pomocniczy, a o leczeniu musi każdorazowo decydować prowadzący Waszego zwierzaka lekarz weterynarii. Z tego też względu proszę każdego, kto się tu zjawi o przeczytanie poniższych zasad – Wasze wypowiedzi w tym wątku oznaczają automatycznie ich akceptację.
1. Nie jest możliwe leczenie przez internet. Jeśli twój kot ma objawy na tyle niepokojące, by skłonić Cię do zadawania pytań na forum – powinieneś skonsultować to z lekarzem prowadzącym Twojego zwierzaka. Dotyczy to zwłaszcza takich objawów jak: przewlekła (powyżej doby) lub intensywna biegunka, wielokrotne wymioty, zaparcie, trudności z oddaniem moczu, duszności, ostre podrażnienie oczu (wycieki ropne, silnie zaczerwienione spojówki), objawy ze strony układu nerwowego (niedowład, porażenie). W takich wypadkach NIE CZEKAJ NA PORADY INTERNETOWE!
2. Ze względu na brak możliwości bezpośredniego zbadania zwierzęcia nie mogę negować diagnozy postawionej przez lekarza, który zwierzę widział i badał osobiście. Z tego też względu całkowita odpowiedzialność za leczenie spoczywa na nim, nie na mnie. Moja opinia może być dla Ciebie i lekarza prowadzącego Twojego zwierzaka jedynie wskazówką, podpowiedzią, sugestią.
3. Ze względu na tryb pracy nie jestem w stanie odpowiadać na Wasze pytania codziennie. Mogę obiecać zaglądanie na forum kilka razy w tygodniu, ale może się zdarzyć nawet kilkudniowa przerwa. Jednak w miarę możliwości postaram się na wszystkie posty odpisywać w miarę regularnie.
4. Jeśli prosisz o konsultację lub poradę – opisz możliwie dokładnie sytuację, podając:
- wiek i płeć kota (+ ew. rasę)
- czy jest wykastrowany?
- czy, kiedy ostatnio i czym był odrobaczony i zaszczepiony
- dokładny opis choroby
- jakie badania przeprowadzono? – wklej ich dokładne wyniki, nawet jeśli są w normie
- jakie były dotychczasowe diagnozy i jakie leczenie zastosowano, o ile to możliwe – łącznie z nazwami leków (jeśli nie potrafisz odczytać np. z książeczki – wpisz to, co odczytałeś lub wskanuj)
- czy są efekty tego leczenia? jakie?
- i ewentualnie wszystkie inne informacje pomocne w udzieleniu odpowiedzi
NIE PODAWAJ ODSYŁACZY DO WĄTKÓW – wyłowienie istotnych informacji spośród kilkunastostronicowych wątków jest bardzo trudne, może mi coś umknąć, znacznie dokładniej zbierzesz te informacje Ty – główny opiekun zwierzęcia.
5. Poinformuj lekarza weterynarii prowadzącego Twojego zwierzaka o tej poradzie, jeśli uzna za stosowne uwzględnić moje wskazówki – możesz wydrukować odpowiednie fragmenty wątku, aby nic – mimo najszczerszych chęci – nie przekręcić. Gdyby Twój lekarz weterynarii miał ochotę porozmawiać ze mną osobiście – chętnie udostępnię na PW moje dane kontaktowe.
Zapraszam!