HISTORIE OPOLSKICH KOTÓW - zwołuję pilny SABAT :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 30, 2005 13:56

Kicorek pisze:
mary2004 - moim skromnym zdaniem kompletnego laika Twoje aukcje są świetne - piękne fotki i jasne opisy, indywidualnie dla każdego kocia. Mam nadzieję, że kotki znajdą szybko dobre domy :ok: :ok: :ok:

Dzięki :oops: Mam nadzieję, że ktoś je tam wypatrzy na tych aukcjach.
Obrazek

mary2004

Od: Śro wrz 15, 2004 20:41

Post » Śro lis 30, 2005 14:06

mary2004 pisze:
Kicorek pisze:
mary2004 - moim skromnym zdaniem kompletnego laika Twoje aukcje są świetne - piękne fotki i jasne opisy, indywidualnie dla każdego kocia. Mam nadzieję, że kotki znajdą szybko dobre domy :ok: :ok: :ok:

Dzięki :oops: Mam nadzieję, że ktoś je tam wypatrzy na tych aukcjach.

Jasne, że wypatrzy!!!

a ja mam nadzieję, że zdołam mojego Jorgusia dzisiaj wypatrzyć...i że się znajdzie
Obrazek

baśa

Od: Pt paź 28, 2005 8:24

Post » Śro lis 30, 2005 14:14

Bsiu, już nie cała godzina! Czekamy na wiesci!
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
[/url]
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro lis 30, 2005 14:15

Boo77 - na adopcyjny też zaglądam - ale mogę tylko podnosić :(
Tu sytuacja niestety też do kitu - można zobaczyć w podpisie, a to tylko jedno z wielu schronisk w okolicach Wawki :( , a podejście pracowników np. do kastracji.... ehhhh.... :(

I czekam na dobre wieści o kociastych :) :ok:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro lis 30, 2005 14:24

Kicorku, jestesmy wszystkie bardzo niezmiernie wdzięczne za całe wsparcie jakiego nam udzielasz!!!!
My również trzymamy kciuki za wszystkie kociaki!!!!

Obrazek
[/url]
Obrazek

Boo

Post » Śro lis 30, 2005 14:26

Kicorek, weszłam na temat o Waszym schronisku. Boże ile biedaków :cry: :cry: :cry: Ta śliczna trikolorka, myślałam że to Twoja, a ona biedulka w schronisku :cry: I ta kicia czarno biała, bez oczka. :cry: Czy to się kiedyś skończy???
Obrazek

mary2004

Post » Śro lis 30, 2005 14:30

Kicorku, trzymam kciuki za Twoje kotki i domki dla nich!
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

baśa

Od: Pt paź 28, 2005 8:24

Post » Śro lis 30, 2005 14:34

Koszmar, dosłownie koszmar.
Ja już chyba nie mam siły :(
Chyba już lepiej im w takim miejscu jak dom u pani Danusi...
Dlaczego za granica jest lepiej?? Jak ogląda się Animal Planet, ośrodki RSPCA... dlaczego tam udaje się ratowac zwierzaki???

Obrazek
[/url]
Obrazek

Boo

Post » Śro lis 30, 2005 14:37

Dziękuję za ciepłe słowa :)
A wiecie, jak mnie krew zalewa, gdy słyszę, że wykastrowany kot to d...., a nie kot? I jeszcze muszę być miła, bo inaczej mogą mnie pogonić :roll: :evil: :(
Jedyna nadzieja dla niektórych to pomalutku wyrywać je stamtąd.

Kicorek

Post » Śro lis 30, 2005 14:43

Bo za granicą inspektorzy, funkcjonariusze albo maja prawo aresztować delikwenta, albo policja z nimi w tym współpracuje. Mogą wlepić mandat, wezwanie do poprawy z groźbą odbioru zwierząt. I to działa w rzeczywistości, a nie tylko na papierze. Człowiek, który nie wypełnia obowiązków, nie może się dopominac o jakieś prawa. I dba się też o ludzi chcących wziąć zwierzaka ze schroniska - jest wyleczony, wykastrowany, czysty, zna się jego charakter - do jakiego domu się nadaje. Zwierzęta nie nadające się do mieszkania z ludźmi są usypiane, a nie wegetują całymi latami w schronisku.
U nas prawo swoje, a życie swoje :(
Weźmy chociażby tylko obowiązki gmin wobec bezpańskich i wolnożyjących zwierząt - są określone? Są. A są wypełniane? Baaaardzo różnie z tym bywa.
A z mandatów płaconych przez nieodpowiedzialnych "opiekunów" można by było znacznie poprawić warunki zwierząt schroniskowych.

Kicorek

Post » Śro lis 30, 2005 14:45

Ehhhh, ręcę i łapy opadają...
Obrazek

Boo

Post » Śro lis 30, 2005 14:46

Boo, to bardzo proste dlaczego, bo w Polsce "wieś tańczy i śpiewa", kotów i psów się nie kastruje, bo :
1. drogo
2. zniszczy się im charakter
3. bo po co?
4. Nie będzie łowił myszy, bronił terenu itp.
5. będzie otyły
6. nie będzie się ruszał
i tego typu bzdury wynikające z ignorancji. Na dodatek dopuszcza się na potęgę, bo kotka musi mieć raz młode, bo moja kotka taka wyjątkowa (zupełnie tak jak ja) i musi włączyć swoje geny do populacji. Cała masa sfrustrowanych i zakompleksionych ludzi, którzy za przeproszeniem muszą się dowartościowywać jądrami swojego kota, lub miotami swojej koteczki i ma na to społeczne przyzwolenie. no i to "narodowe" przekonanie, że życie zwierzaka niewiele znaczy, to tylko kot, pies itp. nie przesadzaj, w Polsce są głodne dzieci, a ty kotom pomagasz itp. itd. Można by mnożyć + polityka państwa, która nie reguluje w żaden sposób rozmnażania zwieirząt (bo ważne tematy teraz są : becikowe, zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej itp.), nie jest w stanie nawet koszy na odchody dla psiaków zasponsowrować, a zanieczyszczone otoczenie daje doskonały pretekst do niechęci do zwierząt. Nie ma prawa, które chroni zwierzaki. Na dodatek w schorniskach i innych placówkach tego typu często pracują kanalie, pozbawione jakichkolwiek uczuc do zwierząt (patrz schronisko w Łodzi), które rzadko są rozliczane za swoje czyny. Ot takie nasze polskie piekiełko. Potrzebna jest zmiana świadomości ludzi, namawianie do kastracji i sterylizacji w mediach itp. Może za jakiś czas, to wszystko będzie ewaluowało w kierunku jakiejś normalności, ale na razie, to.... płakać się chce. :cry:
Obrazek

mary2004

Post » Śro lis 30, 2005 14:51

Mary ja to wszystko niestety wiem :(, ja tylko nie umiem wytrzymac tej bezsilności, ja nie rozumiem dlaczego to wciąż się dzieje, że nikt z tym nic nie robi. Dlaczego ta sprawa jest tak przegrana? Co w ludziach jest takiego? Komu dać w ryja??? :wink:

Obrazek
[/url]
Obrazek

Boo

Post » Śro lis 30, 2005 19:21

hop :ok:
Obrazek

mary2004

Post » Śro lis 30, 2005 21:24