Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Blue pisze:U kota najczestsza przyczyna wodobrzusza jest wlasnie marskosc watroby i FIP
Dlatego ja bym w zadnym razie kota z takim wygladem nie traktowala jako otylego - bo boje sie ze tu cos powazniejszego wchodzi w gre
Jest jeszcze jedna szansa - i oby tak wlasnie bylo - ze bardzo otyla kotka pod wplywem stresu w schronisku nie jadla - i gwaltownie chudla - w rezultacie wyglada jak wyglada a podwyzszone enzymy watrobowe wziely sie z uszkodenia watroby wywolanego glodowka u otylego kota.
Ale boje sie ze to jednak nie to
Blue pisze:Keila pisze: Podobno wodobrzusze boli (tak słyszałam)
To zaden argument - moze bolec, ale nie musi - zalezy to od tego czym jestspowodowane, w jakim stanie sa organy, jak szybko plyn przybywal (jesli powoli to bolesnosc jest podobna jak przy ciazy - czyli zadna w sumie - mimo iz brzuch moze byc bardzo powiekszony), jaka jest wrazliwosc kota na bol.
Blue pisze:Weci mam nadzieje ze robia cos w tym kierunku?
A jak nie - to koniecznie trzeba w kotke wpakowac dzialke z parafiny - ona powinna sie juz zalatwic, lepiej zeby kal w niej nie zalegal.
Jelsi kotka nic na to nie dostala - to daj jej do dzioba z 5 ml. parafiny cieklej, jak do rana nie bedzie efektu - to jeszcze raz.
Jelsi kotka bierze jakies leki dopyszczne - to parafine mozna podac 4 godziny po lub przed podaniem tych lekarstw.
Beliowen pisze:Nie wiem, czy metabolizm koci az tak rozni sie od ludzkiego - i nie znam wszystkich wynikow biochemii, ale wlasnie ze wzgledu na mozliwosc FIP pisalam wczesniej, ze odbrze byloby oznaczyc albuminy i bialko calkowite.
aisak pisze:Keila, udalo ci sie kupic i podac parafinke? Jest qpa?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Patrykpoz i 222 gości