Ruda i Filip z Wrocławia - kto da im dom?

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie paź 23, 2005 22:27 Ruda i Filip z Wrocławia - kto da im dom?

Ta historia zaczęła sie kilka lat temu. Pewna starsza pani dostała kotka. A właściwie koteczkę o pięknej rudej sierści. Koteczka mruczała, bawiła się i rosła, aż urosła na tyle, by wychodzić na spacery i spotykać zalotników. Oczywiście były kociaki. Pani zatrzymała sobie jednego, też rudego, i od tej pory cieszyła się parą kotów. Ponieważ były nie wysterylizowane, w domu pojawiały się kolejne mioty kociąt...
Aż wtrąciła się jej sąsiadka. Zadbała o to, by i Ruda, i jej syn Filip zostali wykastrowani, zadbała, by kocięta z ostatniego miotu znalazły dobre domki. Niestety, nie przewidziała jednego - że starsza pani odejdzie... A jej syn, choć lubił te koty, uznał, że nie ma dla nich czasu...
I tak Ruda i Filip, wracając z kolejnego spaceru, zastały zamknięte okno... I następnego dnia było zamknięte, i jeszcze następnego... Filip sie poddał. Znalazł kryjówkę w garażach i tylko walczy z podwórkowym rezydentem o dostęp do misek. Ruda wywalczyła sobie prawo do piwnicznego okienka.
Idzie zima. Pimpek i Matylda, podwórkowe koty-rezydenci, będą chciały powrócić do swojej ciepłej piwnicy, w której na razie ustąpiły miejsca Rudej. Garaże są nieogrzewane, więc Filip także będzie musiał stoczyć walki o jakiś kąt... Nie wiadomo, czy je wygra, nie wiadomo, czy nie skończy się dla niego tragicznie jakaś próba ogrzania od silnika samochodu...
Ostatniej zimy trafiły do mnie dzieci Rudej [i Filipa], nadal mam ich synka - słodkiego, rudego miziaka. latem słyszałam wielokrotnie, że walczą na podwórku, ale przechodziłam nad tym do porządku - wiedizałam, że są wychodzące... Dopiero w tym tygodniu dowiedziałam się od sąsiadki, że ich pani nie żyje, a one same zostały wyrzucone...
Szukam domu, dla nich obojga. Niech znajdą jeszcze jakiś ciepły kąt przed zimą...
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Pon paź 24, 2005 13:25 kot

podaj mi na siebie namiary telefoniczne
pini nielogowana

Post » Pon paź 24, 2005 19:42

Dzieki, posłałam maila :)
Rudą widziałam dziś idąc z Mecenasem do weta, niestety, na widok mojego towarzysza pomkneła do piwnicy. Filip gdzieś się ukrywa... Jutro wraca sąsiadka, która je dokarmia i której Ruda ufa - będzie mogła mi pomóc ją schwytać.

Siean

Post » Nie paź 30, 2005 18:12

rudasy dalej do wzięcia!

Lena

Od: Śro wrz 29, 2004 13:00

Post » Nie paź 30, 2005 19:13

fajnie byłoby gdyby jakieś zdjęcia udało się zrobić...
niezalogowana miki

Post » Nie paź 30, 2005 19:32

a zima już niedługo!!! :cry:

Dasia

Od: Sob lip 23, 2005 20:51

Post » Nie paź 30, 2005 19:57

niezalogowana miki pisze:fajnie byłoby gdyby jakieś zdjęcia udało się zrobić...

juz oferowalam ale Tici mowi ze one boja sie obcych i jak je zlapia i umieszcza w jakims zamknietym pomieszczeniu to wtedy sie porobi foty, nie wiem czy ja czy pini ale ktos zrobi

a ja widze Rudą codziennie bo chodze tamtędy do szkoly , jest bardzo ladna , bardzo jasna i pręgowana. Calutka ruda.

Lena

Post » Nie paź 30, 2005 20:51

Ustaliłam już z karmicielką odłowienie Rudej, ale jak na złość, kocica nagle zniknęła. Dziś zobaczyłam rudy ogon śmigający przez podwórko. Niestety, za szybko sie schował, bym mogła stwierdzić, czy to Ruda, czy Filip...
Najgorsze, że nadal nie wiem, gdzie Filip znalazł przytulisko, nie wiem, jak sie na niego zasadzić...
A nieufne są bardzo... zresztą tylko dlatego jeszcze są, poprzedniczka Rudej zniknęła w ciągu miesiąca...

Siean

Post » Pon paź 31, 2005 20:32

Mam dobrą wiadomość - otóż nie tylko sąsiadka karmicielka martwi się o koty, inna pani z tej bramy również. I to u niej Ruda przemieszkała ostatnie dwa dni. Mądra kicia wprosiła się poprostu do mieszkania.
Rozmawiałam dziś z karmicielką. Pani, u której jest Ruda, w środę idzie do szpitala [była na przepustce na Wszystkich Świętych], więc od jej męża zależy, czy posłużą jako dom tymczasowy, czy trzeba będzie Rudą zabrać. Ale przynajmniej wiem, gdzie jest i w każdej chwili moge podejść z transportówką...
A ja sama zobaczyłam dziś Filipa - kręcił się po parkingu. Poszłam za nim, bo wyglądało mi, że wraca do kryjówki, ale wykołował mnie - siedział tak długo w krzakach, że nie wytrzymałam i podeszłam. Oczywiście, kot pognał z powrotem na parking.
Ale teraz wiem, gdzie uderzyć - w środę przypoluję ochronę. Wygląda mi na to, że tam go ktoś dokarmia, więc może będzie z nim w bardziej przyjaznych relacjach. Bo mimo całego mojego wabienia, mimo "kici-kici" i "Filipku" kot nie dał do siebie podejść bliżej niż sześć metrów.

Siean

Post » Wto lis 01, 2005 10:44

aktualne

Lena

Post » Sob lis 05, 2005 20:58

Ruda pojechała dziś do nowego domu :) :)
A Filip zaczął sie pokazywać na parkingu...

Siean

Post » Pt lis 11, 2005 0:30

Filipku teraz twoja kolej do ciepłaego domku :)

Medira

Od: Pt lut 25, 2005 19:00

Post » Sob lis 12, 2005 18:22

jak rude to napewno pikne:)
Gość

Post » Nie lis 13, 2005 12:34

Bardzo sie ciesze.
Ja rowniez znam te koty i widywalam je dosc czesto. Nawet sie zastanawialam czy one sa wychodzace czy podworkowe, ale potem dowiedzialam sie ze maja Pania. teraz tez dowiedzialam sie o smierci tej Pani, ale kotow przez kilka dni nie widzialam. Zaczelam sie zastanawiac gdzie sie podzialy no i juz wiem :)

Jeszcze domek dla Filipka musi sie znalesc. Trzymam kicuki :)

jogi

Od: Sob mar 19, 2005 22:20

Post » Nie lis 20, 2005 11:32

co u Filipa??
Gość

[następna]