» Czw paź 06, 2005 17:26
Ostatnie wieści o malutkiej - bez zmian. Śpi dużo, ale nie jest wiotka. Dostaje kroplówki i jakis antybiotyk, też duphalite. Zjadła odrobinę bielucha. Co bedzie nie wiadomo. Kciuki potrzebne.
Ja już na walizce siedzę, czekam tylko na sygnał i wyjeżdżam. Malutka zostanie z Maćkiem i moją Mamą.
Oby doczekała mojego powrotu, jeśli dożyje do niedzieli to dalej też powinna...
Ponieważ sporo osób ma wątpliwości co do diagnozy informuję:
1) nie były i nie będą robione przynajmniej na razie badania krwi, ten maluch jest na krawędzi i nie zabierzemy mu nawet mililitra krwi w tej chwili. Więc nie mamy danych o leukocytozie. Testów na parwowirusa w kale nie wykonaliśmy z przyczyn jeszcze bardziej prozaicznych. Pieniądze.
2) diagnoza została postawiona ze wzgledu na:
- żółte kupy (dziś)
- czas jaki minął od potencjalnego momentu zarażenia (schronisko) do wystąpienia objawów (były wszak przypadki p. u kotów z tego schroniska)
- informacji od forumowiczów, że tegoroczna panleukopenia często przyjmuje nietypowe formy, włączając w to (Abramki) kompletny brak objawów lub objawy podobne do KK (info od weta Anny 57)
3) leczenie jest dostosowane głównie do objawów - czyli nawadnianie i dożywianie, niestety głównie pozajelitowe, do tego ze wzgledu na podejrzenie p. antybiotyk osłonowo.
NIE MAMY PEWNOŚCI czy to panleukopenia, jednak brakuje innej choroby pasującej do objawów. Brak kataru, kaszlu, zmian temperatury itp. (odpada kk i zapalenia dróg oddechowych), brak wymiotów lub biegunki, śladów robaków lub ich jaj, krwi w kupie i podobnych objawów (odpadają zatrucia poakrmowe, robaczyce i chyba wszystkie choroby od pierwotniaków). Białaczka raczej rozwija się nie tak szybko (5 dni), a co do FIPa to po prostu liczymy na to że go nie ma.
Uważam że o ile nic się nie wyjaśni lepiej żebyście wszyscy uważali to za panleukopenię i obserwowali swoje koty (co co meili kontakt z małą).
Pozdrawiam, mam nadzieję, że będzie mi dane jeszcze tu o Inar pisać, jeśli odważę sie zadzwonić do Wawy to przekażę Wam przez kogoś nowe informacje.
Aśka