Łódzkie schronisko - strzelać to mało !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 05, 2005 9:05

Z DGM - o schronisku w Łodzi

http://www.dogomania.pl/index.php?name= ... c&start=15

Zaraz poszukam innych linków.

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Śro paź 05, 2005 9:08

Bielsko Biała
http://www.dogomania.pl/index.php?name= ... 65&start=0

To schronisko prowadzi / prowadził?/ weterynarz :evil:

enigma

Post » Śro paź 05, 2005 9:34

Pozwoliłam sobie przekopiować pewne rzeczy:
Cała wizyta odbyła się w atmosferze jednej wielkiej awantury, dyrektor schroniska wyrzucała nas z gabinetu, nie chciała podać żadnych danych. Jedyne dane, które udało nam się uzyskać dotyczyły śmiertelności psów, która w łódzkim schronisku jest zastraszająca – 50% !

Na 3888 psów, które w 2001 roku trafiły do tej placówki 1937 pobytu tego nie przeżyło.

I nikogo z osób mających nadzór nad tymi smutnym miejscem ( Urząd Miasta, Miejski Lekarz Weterynarii) to nie dziwi, nikt nie reaguje na nasze wołanie o pomoc.

Postanowiliśmy, więc sprawę skierować do prokuratury. I nareszcie ktoś zainteresował się losem tych bezpańskich stworzeń. Prokuratura uznała zarzut za słuszny i skierowała sprawę do sądu, w którym sprawa toczy się niestety..... do dziś.

Poniżej podajemy dane dotyczące śmiertelności wśród zwierząt w łódzkim schronisku:

rok Psy dorosłe Szczenięta Koty
padło zagryzione uśpione padło uśpione padło uśpione
2000 522 176 586 86 843 352 929
2001 667 117 490 149 469 601 874
2002 410 125 699 86 372 275 612

Włos się jeży
Obrazek

agnes_czy

Od: Wto lip 05, 2005 13:48

Post » Śro paź 05, 2005 9:37

saskia pisze:Wiecie, w opisach kotów na stronie schroniska też się pojawia, że są agresywne, co mnie zdumiewa bardzo- dzikiego kota widziałam nie raz, agresywnego jeszcze nigdy, choć pewnie pojedyncze przypadki istnieją :?

Nie mogę pojąć co to za idiotka wykastrowała kota nawet go nie dotykając, żeby sprawdzić, czy wszystkoz nim ok :evil:
A właściwie chyba wiem, która to...

Ja nie mogę już jeździc do schroniska, bo bym ich najchętniej pobiła. Od dłuższego czasu już myślę nad tym, co zrobić. Wyrywanie i ratowanie pojedynczych kotów jest bez sensu, tym bardziej, ze to właśnie schronisko ma być azylem, bezpiecznym miejscem schronienia, a nie umieralnią.
:evil: :evil: :evil:

magija pisze:MaxiKaaz pisze:
wątek kota http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=33002 ; a tak na marginesie - mam silne naciski ze strony niektórych ludzi z Łodzi, żeby sobie z całą sprawą dać spokój- przykro mi przyjaciele, czyżbyście chcieli, żeby kolejny "wybryk" uszedł na sucho tym bydlakom i ignorantom ??? to co, tym razem pieski znów poszczekają, a karawana pojedzie dalej...?

podpisuję się pod tym, jak trzeba będzie też dołożę stan Luizy...

dzięki Wam, gwiazdeczki, domyślam się, że jak dołożymy starań, to sprawa nie wygaśnie zbyt szybko; moim cichym celem na tą chwilę jest przyklejenie łatki osobie, która kotem miała się opiekować - i która go wykastrowała - wetowi ze schroniska; jeśli to się uda - zawsze podpierając się tym i innymi, wcześniejszymi przypadkami można ruszyć ludzi stojących nad wetem - w końcu to oni tą placówkę prowadzą za NASZE pieniądze; a tak na marginesie - czy marnowanie publicznej kasy nie byłoby w jurysdykcji NIK...? mam nadzieję, ze jak dojdzie do konkretów, to mogę liczyć na Wasze odważne głosy...?

MaxiKaaz

Od: Nie wrz 11, 2005 0:27

Post » Śro paź 05, 2005 9:37

Sprawa toczy się do dziś, a w schronisku nic się pewnie nie zmienia . :cry: :cry: :cry:

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro paź 05, 2005 9:54

Słuchajcie a może TVN? Oni przecież lubią takimi sprawami sie zajmować... a to ma sporą oglądalność, poza tym dużo sami kombinują... może by się tą sprawą zainteresowali?? Nie można przecież tak tego zostaić.... :(
Amiś, Antoś, Bambosz, Pepsi i Cola

Sydney

Od: Pt mar 19, 2004 10:28

Post » Śro paź 05, 2005 9:56

Sydney pisze:Słuchajcie a może TVN? Oni przecież lubią takimi sprawami sie zajmować... a to ma sporą oglądalność, poza tym dużo sami kombinują... może by się tą sprawą zainteresowali?? Nie można przecież tak tego zostaić.... :(

mam sporo wątpliwości, moze jak każdy, czy nie zaszkodzi to zwierzętom, z drugiej strony, to nie jest dobre miejsce.
Po wizycie tam długo nie mogłam się otrząsnąć, zabijcie mnie, ale jedyną myślą która mi tam towarzyszyła, że bardziej humanitarne było by usypianie niektórych zwierząt niż trzymanie ich tam, w takich warunkach... szczególnie takich, które są chore i nie leczone, jak Luiza
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Śro paź 05, 2005 9:59

No ale chyba lepiej zrobić coś z szansą niż się uda niż nic... nie wiem wydaje mi się, że przez nagłośnienie sprawy możnaby było coś z tym zrobić, przecież kilka osób sobie z tym nie poradzi, szczególnie, że jak sami piszecie organizacje którt mogłyby coś zrobić mają to gdzieś...

Sydney

Post » Śro paź 05, 2005 10:06

Sydney, ja nie mówię, ze nie zrobię nic, zrobię w miarę swoich możliwości czasowych, niestety czasu ma teraz mało, jednak postaram się.
Obrazek

Magija

Post » Śro paź 05, 2005 10:09

Magija pisze:Sydney, ja nie mówię, ze nie zrobię nic, zrobię w miarę swoich możliwości czasowych, niestety czasu ma teraz mało, jednak postaram się.

Ja wiem, że robicie baaardzo dużo, bardzo was za to podziwiam i cały czas kibicuje, tylko chodzi o to, że im więcej ludzików tym większa siła.

Sydney

Post » Śro paź 05, 2005 10:21

A zainteresować lokalną "Wyborczą"?
Oni chyba nie są w układach z miejscową "elytą"?

Wczoraj był Światowy Dzień Zwierząt - niech pokażą, jak schronisko obchodzi się ze zwierzakami, wystarczy podać linki do sprawy Luizy i
Garfielda :evil:

enigma

Post » Śro paź 05, 2005 10:31

Może pomocny w określeniu "zestawień" bylby raport Hycel z 2004 roku. W tych "zestawieniach" łódzkie schronisko wygąda nieciekawie, wieć są jakieś dane udokumentowane. Raport możecie pobrac bezpośrednio z netu ze strony: http://www.biuro.psianiol.org.pl/raport/
albo zamówić wersję drukowaną. Ja mam wydrukowaną.

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Śro paź 05, 2005 11:39

Ja mysle,ze musicie skontaktowac sie z fundacja "Pod Psim Aniolem' i jako dowod w sprawie dolaczyc to co macie,wszystkie przypadki.

Oni juz zlozyli doniesienie do prokuratury.
http://www.biuro.psianiol.org.pl/lz/lodz/index.htm
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Śro paź 05, 2005 11:44

ARKA pisze:Ja mysle,ze musicie skontaktowac sie z fundacja "Pod Psim Aniolem' i jako dowod w sprawie dolaczyc to co macie,wszystkie przypadki.

Oni juz zlozyli doniesienie do prokuratury.
http://www.biuro.psianiol.org.pl/lz/lodz/index.htm

napisałam
Obrazek

Magija

Post » Śro paź 05, 2005 12:56

:strach: Na prawde w schronisku jest aż tak źle??!! :strach: :evil:
To jest straszne!!
Obrazek

Amy

Od: Pt lip 22, 2005 19:45

[poprzednia][następna]