Moderator: Estraven
ale to mozna jakos zooperowac?
czy on bedzie z tym zyl?
Celinka pisze:Achalazja to choroba powodowana skurczen dolnego zwieracza przełyku. Wada ta nie pozwala aby pokarm normalnie trafiał do żołądka i zatrzymuje go w przełyku...
Celinka pisze:Podobno można stosowac odpowiedna dietę, taka zeby nie obciążać przełyku, u ludzi mozna to operowac, nie wiem jak jest z kotkami...
Celinka pisze:Taki zalegający w przełyku pokarm najczęscie powoduje refluks (tak to sie chyba nazywa) i kotek wymiotuje...
ariel pisze:Bączuś ma wrodzoną achalazję przełyku.
Jana pisze:Coś mi się majaczy, że Hruptak Anji miała coś podobnego. Karmili ją w specjalnej pozycji, "na stojąco" czy jakoś takGdyby Anja tu zajrzała....
Beliowen pisze:Celinka pisze:Achalazja to choroba powodowana skurczen dolnego zwieracza przełyku. Wada ta nie pozwala aby pokarm normalnie trafiał do żołądka i zatrzymuje go w przełyku...
Celinko, achalazja to choroba przełyku, polegająca na braku perystaltyki oraz niepełnym rozkurczu dolnego zwieracza przełykuCelinka pisze:Podobno można stosowac odpowiedna dietę, taka zeby nie obciążać przełyku, u ludzi mozna to operowac, nie wiem jak jest z kotkami...
Diete? Nie ma diety nie obciazajacej przelyku...
Chyba, ze odzywia sie pozajelitowo.
U ludzi mozna zastosowac miotomie, mozna tez tzw. toksyne botulinowa w iniekcji.
O te toksyne mozna dopytac weta.
Jak rowniez o Coordinax i Debridat - preparaty pobudzajace perystaltyke ukladu pokarmowego.Celinka pisze:Taki zalegający w przełyku pokarm najczęscie powoduje refluks (tak to sie chyba nazywa) i kotek wymiotuje...
A refluks to troszeczke inny problem
Ciezko jest z tym zyc, niestety.
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510, puszatek i 215 gości