Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - decyzja

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lis 16, 2025 14:51 Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - decyzja

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Otrzymaliśmy informację od veta, że jedyną szansą na powrót do zdrowia jest pozostawienie w klinice w Poznaniu w inkubatorze na tydzień czasu. To odpada - nigdy się na to nie zgodzę. Kotek ma 11 lat 36.2 stopnie temperatury, zdjęcie RTG płuc wykazało bakterie, ma niewydolność płuc, coraz częstsze ataki duszenia przy których tacza się na podłodze. Ver nie podał mu żadnych leków, mówi, że tego nie da się inaczej leczyć. Z dnia na dzień jest coraz gorzej. Zastanawiamy się nad najtrudniejszą decyzją dla najukochańszego przyjaciela - eutanazją, aby nie cierpiał. Cały czas bardzo ciężko oddycha. Proszę o pomoc w podjęciu decyzji :(

bpolinski33

Od: Nie lis 16, 2025 14:43

Post » Nie lis 16, 2025 21:08 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Podrzucę, może wejdzie ktoś mądrzejszy. Nie wiem, czy niewydolność płuc daje się leczyć. Czy jest na tle zakażenia - zapalenia? Czy dostawał jakieś antybiotyki i nie podziałały?
Czy oglądał go inny wet i też nie widzi możliwości leczenia? Jeśli grozi mu uduszenie, to trzeba działać, nie wolno pozwolić mu się tak męczyć.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie lis 16, 2025 21:14 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

[quote="bpolinski33"]Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Otrzymaliśmy informację od veta, że jedyną szansą na powrót do zdrowia jest pozostawienie w klinice w Poznaniu w inkubatorze na tydzień czasu. To odpada - nigdy się na to nie zgodzę.(...)/quote]
NO al# prz#ci#z w#t powi#dzial, z# to j#st j#dyna szansa na powrot do zdrowia to dlacz#go chc#sz od nas uzyskac zach#t#, z#by go uspic, zamiast dac mu ta j#dyna szans#?
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pon lis 17, 2025 7:38 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Kot z dusznością minumim powinien mieć podawany tlen (może to się odbywać w lecznicy), lub też w domu (jeśli posiada się koncentrator i uda się zmontować namiot tlenowy. Kot z dusznoscią nie moze być niezaopiekowany.
Ostatnio edytowano Pon lis 17, 2025 17:30 przez gusiek1, łącznie edytowano 1 raz

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Pon lis 17, 2025 9:44 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Również nie rozumiem dlaczego nie chcesz pomóc swojemu kotu.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Pon lis 17, 2025 12:18 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Oczywiście, że chcę pomóc, ale nie wyobrażam sobie co on może przeżyć w zamkniętym inkubatorze beze mnie... jestem z Konina. Sama podróż do Poznania to będzie dla niego niewyobrażalny szok. Nie otrzymał żadnych leków. Był u dwóch weterynarzy i obydwaj potwierdzili i nie podali leków. Niestety od 2 dni kiciuś nie wypróżnia się. O tym fakcie też poinformowałem veta i też nie chce mu nic podać. Czy można bezpiecznie podać doustnie strzykawką parafinę? Jeśli tak - w jakich ilościach? Poczytam o tym koncentratorze i namiocie tlenowym. Zrobię wszystko, aby mu pomóc, ale wykluczone, abym go zamykał w Poznaniu :( On tam dostanie na łeb i zawał beze mnie;(

bpolinski33

Post » Pon lis 17, 2025 20:04 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Zdjęcie RTG nie pokazuje bakterii. Możesz wkleić wypis od weta? Jak to zdjęcie zostało opisane? Jaka jest diagnoza? Jakie miał badania?
Jeżeli kot ma zaawansowane zapalenie płuc, którego nikt nie leczy, to zafundujesz mu bardzo niefajny koniec, jeśli już któryś z lekarzy stwierdził, że wymaga tlenoterapii. Ataki duszenia, przy których tacza się? Co to znaczy? W jakich sytuacjach?
Odmawiając mu tlenoterapii, skazujesz go na cierpienie, ogromne cierpienie.
Trudno Ci radzić co na zatwardzenie, jeśli nie wiadomo, co kotu jest. Lepiej poradzi Ci wet, który kota widział.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pon lis 17, 2025 21:00 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

bpolinski33 pisze:Oczywiście, że chcę pomóc, ale nie wyobrażam sobie co on może przeżyć w zamkniętym inkubatorze beze mnie... jestem z Konina. Sama podróż do Poznania to będzie dla niego niewyobrażalny szok. (…) Zrobię wszystko, aby mu pomóc, ale wykluczone, abym go zamykał w Poznaniu :( On tam dostanie na łeb i zawał beze mnie;(

Wez sie nie wyglupiaj i zawiez zwierzaka na leczenie!
Natychmiast. Chyba potrafisz sobie mniej wiecej (!!!) wyobrazic co sie czuje gdy ma sie dusznosci?! Chyba nie ma gorszej paniki gdy sie powoli dusisz.
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Wto lis 18, 2025 17:00 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Wrzucę później zdjęcie od veta - dostałem na płycie. Rzecz w tym, że byłem u dwóch weterynarzy i żaden z nich nie chce mu podać żadnych leków ani na to zapalenie płuc, ani na wypróżnienie...dolałem mu kilka kropelek parafiny do wody do miseczki.
Dziś cały dzień spokój bez ataków duszenia, tylko szybko i ciężko oddycha, ale śpi i nie dusi się, martwię się jednak czy z dnia na dzień nie będzie gorzej.

bpolinski33

Post » Wto lis 18, 2025 17:02 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

A jeśli chodzi o zatwardzenie to vet powiedział, że to skutek hipotermii.

bpolinski33

Post » Wto lis 18, 2025 17:11 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Bandi - kot Bandyta ;(
https://files.fm/u/nzqm7jmsxq

bpolinski33

Post » Śro lis 19, 2025 10:58 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Parafinka działa super - pięknie się wypróżnia:)

bpolinski33

Post » Śro lis 19, 2025 11:06 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Jesli tak oddycha, to powinien dostawać tlen. Choćby w domu. No i jeśli ma zapalenie płuc, to czenu nie dostaje antybiotyków?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro lis 19, 2025 11:08 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

Czy Ty chciałbyś się tak męczyć? Czy może wybrałbyś eutanazję?
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Śro lis 19, 2025 11:36 Re: Hipotermia, niewydolność płuc, bakterie na płucach - dec

bpolinski33 pisze:Wrzucę później zdjęcie od veta - dostałem na płycie. Rzecz w tym, że byłem u dwóch weterynarzy i żaden z nich nie chce mu podać żadnych leków ani na to zapalenie płuc, ani na wypróżnienie...dolałem mu kilka kropelek parafiny do wody do miseczki.
Dziś cały dzień spokój bez ataków duszenia, tylko szybko i ciężko oddycha, ale śpi i nie dusi się, martwię się jednak czy z dnia na dzień nie będzie gorzej.

NIe wrzucaj zdjęcia, tylko jego opis. I opis wizyty od weta.
Albo nic nie wrzucaj, widać, że jesteś szurniętym sadystą. Szybki i ciężki oddech to duszność powodująca cierpienie. Odmówienie kotu w takim stanie leczenia to okrutne znęcanie się.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41