Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sie 15, 2005 12:51

Wczoraj mnie nastraszyła w ciągu godziny wypiła dwa litry wody
Dzisiaj jest już wszystko w porządku
Dziękuję zuza za pomoc!!!!!!!!!!
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Śro sie 17, 2005 21:20

Dopisuję się z moją Balbiną.

Ma piękny apetyt. Wczoraj zjadła wołowinkę i popiła smietaną. Nawet nie za dużo wczoraj piła wody. Dzisiaj są pierwsze wyniki krwi:

Kreatynina 4,3, mocznik 299, a wet powiedział, że nie ma sensu dać kroplówki, bo nie zbiją kreatyniny?!

Chyba zmienię weta. Tylko, żeby mi kotka wróciła z nocnej wyprawy?!

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw sie 18, 2005 7:33

Zmieniaj jak najszybciej weta. Przeciez chodzi o zmniejszenie mocznika i kroplowki sa niezbedne.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Sob sie 20, 2005 22:21

Balbince nie smakują mokre dietetyczne RC :( Dałam jej ociupinkę serka białego to wylizała miseczkę. Aż się poryczałam. :cry: Ona chce normalnego jedzenia, do jakiego była przyzwyczajona. Eukanubę w puszkach nawet nie powącha. Mokrego zje troszkę, a większość muszę jej wkładać do pysia. Sama nie zjadłaby nawet 1 saszetki!

Czy mam kupic coś innego? Weci mają w Gliwicach tylko karmy z RC.
Chyba zamówię cos przez internet.

Zakocona

Post » Sob sie 20, 2005 22:34

Zakocona - a domowe jedzenie z Ipakitine ?
ten srodek "unerkawia" jedzenie - moj wet ma z nim swietne doswiadczenie - poszukaj w tym watku
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Nie sie 21, 2005 0:02

Zakocona, no kota przede wszystkim musi jeść... Powinna mieć możliwie niskobiałkowa dietę, bo chodzi o ochronę nerek, aczkolwiek taka dieta na pewno nie zastąpi karmy leczniczej i warto w takiej sytuacji uzgodnić z wetem jakieś optymalne żywienie i dostosowane do niego leczenie.

Myślę też, że warto byłoby, żebyś wypróbowała Hillsa i/lub Trovet, oczywiście wersje dla nerkowców.
Może mogłabyś dostać jakieś próbki? Ja zapytam w swoim sklepie, czy w ogóle mają próbki.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Nie sie 21, 2005 8:54

Mam pytanie o karmę Trovet czy ktoś z was ja stosował :?:
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Post » Nie sie 21, 2005 15:32

Ja stosowalem. Nie pamietam czy u calej mojej czworki ale glownie pamietam Krawatke. Jadla dosyc dobrzez ale w tej karmie jest dosyc duzo ryzu i niestety jakos Krawatka nie trawila tego grubego ryzu i wymiotowala ryzem. Byc moze miala wtedy zoladek zapchany wlosami bo bardzo duzo myje Kicie i Niuniusia i nie mogla przetrawic tego grubego ryzu. Ja karmie Eukanuba Renal Formula. RC Renal nie chcialy za bardzo jesc a Hillsa jadly ale szybko sie znudzil.

Pedro

Post » Pon sie 22, 2005 7:10

Daga bardzo prosze Cie zebys umiescila na pierwszej stronie w wykazie kotow nerkowcow moja czworke nerkowcow czyli:
Krawatka http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=26921&start=0
Kicia http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=25346&start=0
Burasia http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=27796&highlight=
Niunius http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=27553&start=0
Pozdrawiam.
Piotrek.

Pedro

Post » Pon sie 22, 2005 18:21

Pedro dzięki za odpowiedz właśnie zastanawiam się nad ich karmą z królikiem
Boje się eksperymentów gdyż mam alergika
Mam jeszcze pytanie czy fosforany obojętne w moczu są groźne?
Obrazek

zorro

Post » Pon sie 22, 2005 21:27

Wet zabronił jedzenia "normalnego". Balbinka prze 4 dni była na ścisłej diecie, ale mi się wypuściła na wolność. Pewnie coś upoluje. Na szczęście mam leki i robimy jej kroplówki w domu. Lepszy stres prze 15 minut niż 1,5 godz., bo mam daleko do weta. :(

Ten kot mnie bardzo martwi. :cry:

Zakocona

Post » Pon sie 22, 2005 21:40

zorro nie wiem

zakocona - mam nadzieje, ze przynjamniej w domu uda wam sie diete utrzymac i plukanie kroplowkami pomoze
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Wto sie 23, 2005 13:01

Strasznie się denerwuję, bo Balbina jest wychodząca i od wczoraj jej nie było. Przeszła jej jedna kolejka leków i karmienia. Całe szczęście, że wróciła ok. 10.00 dzisiaj. Zjadła bez przymusu łyżkę czubatą karmy dietetycznej. Dostała leki. Musiałam specjalnie "urwać się" z pracy, żeby dać jej leki i nakarmić. :?

Przekonałam się, że lepiej jej smakuje karma, gdy polać ją roztopionym masłem(ok. łyzeczki). Wet pozwolił jej podawać masło, bo zawiera głównie tłuszcz. Mam więc na nią sposób. :wink:

Hillsa wyrzuciłam do kubła :evil: Całą puszkę w cenie 6 zł. Nie lubi jej zdecydowanie.

Chyba trochę przyzwyczaja się do karmy dietetycznej, ale nie wiem czy coś nie upolowała wczoraj lub w nocy i nie zjadła tego.

Dziś wieczorem dostanie spóźnioną kroplówkę, a jutro z samego rana następną i leki. Żeby tylko wracała do domu codziennie.

Zakocona

Post » Sob sie 27, 2005 8:38

Znowu sie boje ciężar właściwy moczu nagle spadł do 1007
Obrazek

zorro

Post » Sob sie 27, 2005 11:54

zorro pisze:Znowu sie boje ciężar właściwy moczu nagle spadł do 1007

Może to efekt diety, kroplówki?
A jak reszta wyników?

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

[poprzednia][następna]