Moderator: Estraven
pibon pisze:Drozdzowka lniwa
6 dag drozdzy utrzc z
1 szkl cukru (ja daj troch mnij) +
wanilia
3 jajka - ucirac drozdz z cukrm i dodawac po jdnym jajku)
1 szkl mlka - w mlku rozpuscic maslo
1/2 kostki masla i wlac do drozdzy z jajkami
1/2 kg maki - na konic dodac mak oraz
rodzynki (daj na oko, sporo)
szypta soli i
1 lyzka olju. Wymiszac, wlac do wysmarowanj blaszki i odstawic na noc (8-12 h - wazn, bo wtdy ma drozdzowka bardzo dobry smak).
Po 8-12 h upic w tmp. 135 C.
Drozdzowka powinna byc jasna - wazn by ni przpic bo bdzi za sucha - pik ok 25 min i sprawdzam patyczkim czy juz sucha. Trzba pilnowac i ni przpic. Kolor ma byc jasnozloty.
Po upiczni polwam lukrm (cukir pudr, sok cytrynowy i goraca woda - to opcjonalni i tylko wtdy, gdy zmnijszylam cukir.
Silverblue pisze:Moje plany wzięły w łeb, bo złapało mnie przeziębienie i nie za dobrze się czułam, więc przeleżałam cały dzień. A miałam iść z koleżanką na koncert organowyTeraz już jest trochę lepiej, gardło przestało boleć i nie czuję się taka połamana.
jolabuk5 pisze:Dzięki, dziewczyny! Nie martwcie się, jakoś żyję!
jolabuk5 pisze:Samopoczucie takie sobie, słaba jestem. Gorączka spada po lekach, ale jakoś nie chce sobie pójść zupełnie. Taka paskuda.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Silverblue i 123 gości