Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 12, 2025 16:01 Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

Hej, cześć, dzień dobry. Potrzebuję pomocy osób które się na kotach znają. Mam roczną wysterylizowaną kotkę, pół roku temu zaczęły się problemy, drapała sobie pyszczek i szyję wręcz do krwi, pierwsza wizyta u weterynarza z diagnozą: uczulenie na kurczaka + zastrzyk ze sterydami na zmniejszenie świądu, zmieniłam karmę żeby nie było kurczaka, drapanie nie ustało, kilkukrotne wizyty u weterynarza zawsze kończyły się zastrzykiem... Zalecił zmienić karmę na Purina Hypoallergenic, że po niej nic nie powinno się dziać, ale dalej się drapała, mniej, już nie do krwi ale dalej... Kwiatami się nie interesuje, mam tylko 2 które mogłyby faktycznie jej zaszkodzić, kot domowy, brak kontaktu z innymi zwierzętami. Weterynarz podsunął pomysł suplementu diety Vet Expert Skin&Coat i od 3 miesięcy problem drapania zniknął, natomiast kotka na tej suchej karmie schudła, sama skóra i kości. Próbowałam na własną rękę znaleźć karmę w zoologicznym, w której nie ma w składzie kurczaka... Kupiłam 3 z firmy Real Nature, wołowiny i wieprzowiny nie ruszyła, zjadła tylko tą z jagnięciną, ale później doczytałam że ta karma najlepszych składów nie ma... Potrzebuję Waszej pomocy, co dawać jej jeść, żeby było to wartościowe, żeby jadła i przybrała na masie i była zdrowa. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

indestructibleperson

Od: Pt wrz 12, 2025 15:43

Post » Pt wrz 12, 2025 21:53 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

A dajesz jej surowe mięso? Może tego jej brakuje?
Poza tym po takim schudnięciu zrobiłabym komplet badań, bo to może oznaczać jakąs chorobę. Nie podstawowe badania, ale komplet.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob wrz 13, 2025 6:35 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

Hej, nie, dostaje tylko suchą karmę

indestructibleperson

Post » Sob wrz 13, 2025 9:04 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

Nie, na początku dostawała suchą+ mokrą a od dłuższego czasu już tylko suchą, weterynarz powiedział że koty dobrze się mają tylko na suchej, ale przestałam wierzyć już w to co mówi...
Czyli muszę wprowadzić jej dietę BARF? Muszę poczytać o tym, chyba że podratujesz informacjami co i w jakich ilościach i jak często?

indestructibleperson

Post » Sob wrz 13, 2025 18:28 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

Jest jakaś grupa na fb Barfny świat. Nie wiem, bo moje koty po prostu dostają wsystkiego po trochu. Mięso surowe jako źródło białka, mokrą karmę żeby uzupełnić wodę (wiadomo, że koty nie piją za duzo) i suchą karmę jako źródło składników mineralnych. Ale Barf jest bardzo dobrym rozwiązaniem, próbuj! A zanim się go nauczysz, po prostu kup kotce surowe mięso, np. wołowinę (skoro kurczak jest podejrzany o uczulanie). Moje jedzą to mięso mielone, ale może Twoja będzie wolała drobno pokrojone? Próbuj! I nie zniechęcaj się, bo może akurat pierwsze mięso, które kupisz, nie będzie kotce smakowało. Rózne rodzaje mięsa, z róznych sklepów, rózna konsystencja (także mięso gotowane) - wszystko jest do wypróbowania i sprawdzenia, co kotce najbardziej smakuje. A na badania też bym ją wzięła, bo takie gwałtowne schudnięcie przy swobodnym dostępie do karmy możo oznaczać też np. nadczynnosć tarczycy, cukrzycę, nowotwór (tfu, tfu, oby nie!), więc warto zrobić przeglądowo pełny panel badań.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob wrz 13, 2025 19:59 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

Super, bardzo dziękuję za wskazanie drogi jaką musimy podążać
Od poniedziałku zacznę zmiany, żeby Miśka była zdrowa i szczęśliwa

indestructibleperson

Post » Sob wrz 13, 2025 22:09 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

indestructibleperson pisze:Weterynarz powiedział że koty dobrze się mają tylko na suchej, ale przestałam wierzyć już w to co mówi...

Podstawa: zmień weterynarza, bo ten gada bzdury.
Powiedział przy okazji jak sucha karma działa na kocie nerki?
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Sob wrz 13, 2025 22:18 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

andorka pisze:
indestructibleperson pisze:Weterynarz powiedział że koty dobrze się mają tylko na suchej, ale przestałam wierzyć już w to co mówi...

Podstawa: zmień weterynarza, bo ten gada bzdury.
Powiedział przy okazji jak sucha karma działa na kocie nerki?

To tez! :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie wrz 14, 2025 5:56 Re: Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy

Przed drastycznym zmienieniem sposobu żywienia kotce trzeba jak najszybciej zrobić badania krwi i usg.
Kot który je prawidłową ilość karmy, bez względu na to czy jest ona sucha czy mokra (suchej tym bardziej bo jest zwykle bardziej kaloryczna) nie powinien absolutnie schudnąć do sytuacji w której można go choćby w naciągany sposób określić: skóra i kości.
Jeśli kotka je karmę, dostaje jej tyle co powinna a nie jakieś znikome ilości - to jest po prostu chora.

W dodatku kotka ma dostęp do roślin które mogą jej zaszkodzić (jakich?) - to że Ty uważasz że ich nie rusza absolutnie nic nie oznacza.
Wystarczy że raz ruszyła albo robi to w sposób niewidoczny.
Co jakiś czas chodzę i w czasie wyjazdów właścicieli robię kroplówki kotu który tylko raz jeden jedyny ruszył kwiatka jedynego w mieszkaniu którego nigdy nie ruszał przez wiele lat. Po zjedzeniu malutkiego kawałka liścia (okazało się to dopiero gdy go dokładnie przejrzeli w poszukiwaniu przyczyny ostrej niewydolności nerek u kota) a właściwie nadgryzieniu go - obecnie kocurek ma jedną nerkę martwą a drugą czynną w połowie. Do końca życia będzie musiał brać kroplówki a to młody dzieciak. Na szczęście dzięki nim nieźle się trzyma ale przez kilka tygodni to była walka o życie.

Kotce trzeba zrobić panel diagnostyczny z krwi - łącznie ze specyficzną lipazą - czy nie doszło do uszkodzenia trzustki (kotka załatwia się normalnie, nie ma wymiotów?), koniecznie z glukozą i fruktozaminą - kotka dostawała zastrzyki, pewnie sterydowe, może doszło do rozwoju cukrzycy - nie pije więcej?
Trzeba sprawdzić poziom hormonów tarczycy.
Jeśli z badania krwi nic nie wyjdzie jednoznacznego - trzeba zrobić usg.

Kiedy kotka była odrobaczana i czym?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26