» Pt wrz 12, 2025 16:01
Kotka chudnąca na karmie hp, pomocy
Hej, cześć, dzień dobry. Potrzebuję pomocy osób które się na kotach znają. Mam roczną wysterylizowaną kotkę, pół roku temu zaczęły się problemy, drapała sobie pyszczek i szyję wręcz do krwi, pierwsza wizyta u weterynarza z diagnozą: uczulenie na kurczaka + zastrzyk ze sterydami na zmniejszenie świądu, zmieniłam karmę żeby nie było kurczaka, drapanie nie ustało, kilkukrotne wizyty u weterynarza zawsze kończyły się zastrzykiem... Zalecił zmienić karmę na Purina Hypoallergenic, że po niej nic nie powinno się dziać, ale dalej się drapała, mniej, już nie do krwi ale dalej... Kwiatami się nie interesuje, mam tylko 2 które mogłyby faktycznie jej zaszkodzić, kot domowy, brak kontaktu z innymi zwierzętami. Weterynarz podsunął pomysł suplementu diety Vet Expert Skin&Coat i od 3 miesięcy problem drapania zniknął, natomiast kotka na tej suchej karmie schudła, sama skóra i kości. Próbowałam na własną rękę znaleźć karmę w zoologicznym, w której nie ma w składzie kurczaka... Kupiłam 3 z firmy Real Nature, wołowiny i wieprzowiny nie ruszyła, zjadła tylko tą z jagnięciną, ale później doczytałam że ta karma najlepszych składów nie ma... Potrzebuję Waszej pomocy, co dawać jej jeść, żeby było to wartościowe, żeby jadła i przybrała na masie i była zdrowa. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!