Niegojąca się mała rana

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 21, 2025 13:15 Niegojąca się mała rana

Witam serdecznie,
Mój kocurek od paru miesięcy ma małą ranę na uchu, która nie może się zagoić. U weterynarza robiliśmy badania na nowotwór, grzyby i coś jeszcze, i wyszły ujemne. Jednak rana ciągle się odnawia, stary strup odpada i tworzy się zaraz nowy. Smarowałem mu to ucho maścią, którą dostałem kiedyś od weterynarza dla innego kota na rany alergiczne i wtedy działała - POLIDERM Specjalistyczna Emulsja dla psów i kotów, niestety nic to nie działa.

I chciałbym zapytać, czy ktoś miał podobny problem i coś zadziałało? Wypatrzyłem taką maść MaximilianZenho VETERINUS DERMA GEL, czy ktoś ją stosował?

Pozdrawiam

mictrz

Od: Śro wrz 21, 2022 17:00

Post » Pon lip 21, 2025 15:10 Re: Niegojąca się mała rana

A to nie tak, że kot zrywa ten strup nie dając ranie się zagoić? Kiedyś miałam taki problem z rana na karku u kota i dopiero wpakowanie go w kołnierz do momentu całkowitego zagojenia rany rozwiązało problem.

Alyss

Od: Czw wrz 06, 2012 19:01

Post » Pon lip 21, 2025 16:16 Re: Niegojąca się mała rana

stosowanie jakiś specyfików " w ciemno", może tylko pogorszyć stan. To może być hot spot, płytka eozynofilowa, AZS i jeszcze mnóstwo innych rzeczy, ze zwykłą alergią na czele.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon lip 21, 2025 19:37 Re: Niegojąca się mała rana

Jakiego koloru jest kocie ucho z tą zmianą?
I na czym polegało badanie "na nowotwór"?
Jest opcja zobaczenia zmiany, zdjęcia?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto lip 22, 2025 11:36 Re: Niegojąca się mała rana

@alyss Ciężko powiedzieć, możliwe że sam go zdrapuje, chociaż nigdy nie widziałem, żeby jakoś mocno drapał to ucho, przemyślę kołnierz i wizytę u weta

@blue skóra wokół rany jest różowoczerwona, jest też łyso w tym miejscu, przesyłam poniżej linki do screena opisu badania i zdjęcia ucha, teraz widzę, że to było badanie na dermatofity i cytologiczne, jest tam napisane, że jest to "ropny stan zapalny z krwawieniem", ale popatrz sama na opis

https://ibb.co/S4TL1sY1
https://ibb.co/5pFJPtd

mictrz

Od: Śro wrz 21, 2022 17:00

Post » Wto lip 22, 2025 12:29 Re: Niegojąca się mała rana

Obrazek

zwróć uwagę, ze hispatu nie było, można domniemywać nowotwór. A kontekscie białego uszka jest bardzo niepokojące

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54