Niuniuś , Misia i Isia witają

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 14, 2025 18:32 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Jakbyś mojemu Łatkowi tak grubo pokroił to kocina prędzej z głodu by padła a nie ruszyła.
Siedziałby i paczał z wyrzutem w oczach i prośbą na pyszczku-pokrój drobno.
:20145 :20145 Nie ruszy nic co ma więcej niż 0.5 cm. :mrgreen:
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Śro maja 14, 2025 20:22 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

januszek pisze:
...

Obserwując ją udało mi się zrobić kilka zdjęć .
Obrazek
To jest mama od ślepaczków ,przyszła rano ,najadła się i poszła. Ma ciekawy kolor,jest niby czarna a na słońcu zaczyna rdzewieć :D
...

Takie przebarwienie może być skutkiem niedoborów.
Chociaż niekoniecznie, patrząc na miskę :D.

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Śro maja 14, 2025 22:18 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Fajnie, bardzo się cieszę że u Kapitana Haka przy okazji odjajczania zajęli się dupką :ok:
Wszystkie koty bardzo ładne.
meg11 pisze:Jakbyś mojemu Łatkowi tak grubo pokroił to kocina prędzej z głodu by padła a nie ruszyła.
Siedziałby i paczał z wyrzutem w oczach i prośbą na pyszczku-pokrój drobno.
:20145 :20145 Nie ruszy nic co ma więcej niż 0.5 cm. :mrgreen:

A mojemu Loco to byś w ogóle nie musiał kroić :lol: :lol:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Śro maja 14, 2025 22:29 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Dobrze, że kolejne koty wykastrowane :ok:
Lala wygląda jak siostra dzikiego lokatora. Może coś w tym jest.
Fajne wczasy organizujecie dla kotów ;)
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Czw maja 15, 2025 15:36 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Dzień dobry :D
Dzisiaj o 5 odebrałem Kapitana Haka.
Był trochę przestraszony ale pod koniec dniówki zaczęło mu przechodzić. Panny po sterylkach są całe i zdrowe ,rano pojawiły się na śniadaniu a Lala kręciła się cały czas przy mnie.

madrugada pisze:Dobrze, że kolejne koty wykastrowane :ok:
Lala wygląda jak siostra dzikiego lokatora. Może coś w tym jest.
Fajne wczasy organizujecie dla kotów ;)

Może łączy je jakieś pokrewieństwo ,ale tan pojawił się nie dawno a Lala tam jest już kilka lat.
To nie wczasy a raczej przystanek.W miejscu gdzie stoi talerz przebiega szlak którym chodzą wędrowcy, jak ich nazywam , jakieś obce koty ,które pojawiają się raz na kilka dni albo rzadziej .Przeważnie jest tak że każdy z nich zjadłby coś ale się boi więc łapie w zęby ile się da i ucieka w krzaki,dlatego takie kawały .Reszta jak dostaje mięso to drobno pokrojone.
jolabuk5 pisze:Wspaniale! :ok: :ok: :ok:
Lala to chyba domowa kotka, skoro była taka grzeczna :201461 :1luvu:

Jak pisałem wyżej ,Lala jest tu już kilka lat ,może i miała kiedyś dom. Ona jest nie tylko grzeczna.
Dzisiaj mnie zaskoczyła .
Przed sterylką przyszła ,poocierała się ,pogłaskała i na tym był koniec .
Dzisiaj już była żywsza ,po śniadaniu zawołałem ją ,podeszła ,pogłaskałem ,zaczęła się ocierać .Spokojnie ale pewnie chwyciłem ją i postawiłem u siebie na kolanach. Jedną ręką ją głaskałem a drugą przytrzymywałem z przodu ,bo czułem że chce zajśc ,po chwili puściłem ją .
Lala zeskoczyła i patrzy na mnie ,więc zacząłem do niej mówić i ją głaskać ,a za chwilę znowu łap ją i na kolana .
Krótką chwilę napierała na rękę która ją przytrzymywała ,ale czuję że odpuściła ,więc cofnąłem rękę a Lala usiadła i mrucząc zaczęła ugniatać mi udo ,tak ładnie ,bez pazurków .
Obrazek
Tak sobie ugniatała , mruczała i za chwilę zaczyna się wiercić ,siedzę i patrzę co ona robi a tu proszę :201489
Obrazek
Koledzy pytają jak to zrobiłem ,mówię że z kotami trzeba rozmawiać a jak rozmawiam to wy się ze mnie śmiejecie ,zatkało was co?
Tak po cichu kiełkuje mi w głowie pomysł aby poszukać jej domu.Wydaje mi się że Lala jest już leciwa ,ma skrzeczący głos ,nigdzie się nie szwenda ,na dwór wychodzi tylko poleżeć na słońcu i załatwić się , jest wysterylizowana ,resztę pomógłbym ogarnąć .
Wiem jak jest trudno znaleźć dom ,ale próbować chyba można.
Co o tym myślicie?
I na koniec chcę podziękować pracownikom schroniska w Rudzie Śląskiej (może akurat ktoś z nich tu zagląda).
Za to że umożliwili mi przywożenie i odbieranie kotów o nietypowych godzinach.
A także za to że każdy wolno żyjący kot którego odbierałem za każdym razem miał ,czysty transporter,a w nim nową matę,czysty ,wyprany i pachnący ręcznik oraz miskę z jedzeniem. Pomimo przepełnienia co wiąże się ze zwiększeniem pracy i obowiązków ,panie te robią wszystko aby poziom opieki był wysoki. :201494
Uciekam bo mi się ziemniaki przypalą.

januszek

Od: Śro cze 08, 2022 21:25

Post » Czw maja 15, 2025 15:51 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Mądra Lola, pewnie, że szukaj domku.
Oby się udało :ok:

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Czw maja 15, 2025 16:14 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Brawo januszek, brawo ! Zrobiłeś kawał dobrej roboty mimo swoich obowiązków pracowych. Jakby tak każdy z sercem, wrażliwością i świadomością podchodził do kotów wolno żyjących znajdujących się w swoim miejscu pracy lub zamieszkania, ich los i życie byłoby dużo łatwiejsze.

Ukłony i podziękowania dla pracowników schroniska w Rudzie Śląskiej :201481 (Y) :201494
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Czw maja 15, 2025 16:39 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Oczywiście, że warto poszukać jej domu! Niech by miała dobrą kocią emeryturę na jakichś kolanach. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw maja 15, 2025 22:26 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Pewnie ze z kotami trzeba rozmawiać, a jak inaczej :D Wzruszające jak ona wlazła Ci na kolana i sobie spała. Jest śliczna, faktycznie może być już starszą koteczką. Dobrze byłoby jakby domek znalazła. No i ważne że już wykastrowana, nie będzie musiała ciągle rodzić kociaków.
Zastanawiam się komu by można było kota wcisnąć, wcale to nie jest proste :|

Silverblue

Post » Pt maja 16, 2025 21:15 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Dobry wieczór.
Tak na szybko , koty w domu :ok:
Koty w pracy :ok: ,jedzą bawią się ,są jakby bardziej towarzyskie.
Ale dzisiaj urodził się nowy problem.
Do schroniska u Agi trafiły cztery burasy ,mają po ok. 2 tygodnie ,bez mamy.
Po trwających cały dzień ,bezowocnych poszukiwaniach osoby która by je odkarmiła ,do czasu kiedy same zaczną jeść ,potem wrócą do schroniska. Dwie panie zabrały do domu po dwa kociaki. Ale jedna z nich ma cztery własne koty i dwa chore ze schroniska na DT , druga tak samo tylko do tego ma jeszcze psa i oczywiście pracują .
Wziąłbym je ale mnie nie ma w domu po 12 godzin na dobę a to za długo.
Jeżeli jest ktoś chętny ze Śląska proszę pisać.

januszek

Post » Pt maja 16, 2025 23:59 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Tak, ja już rozmawiałam z ja uszkiem - u nas niewykonalne bo praca plus dojazd, obydwoje pracujemy cały czas na popołudnie. Dobrze że choć na razie udało się kotki gdzieś umieścić. Jeśli mają dwa tygodnie, to już chyba nie tak długo jak zaczną same jeść?

Silverblue

Post » Wto maja 20, 2025 20:27 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Dzień dobry :D
Dzisiaj wyjrzało słońce . Duży powiedział że jak tak dalej będzie to przestaną grzać :strach: ,więc korzystamy ile się da.
Obrazek
Ja w swojej skrzynce albo na kaloryferze z Miśką ,ale zawsze tam gdzie ciepło.
Obrazek
A Niuniek z Dużym .
Obrazek
Jak się Duży za bardzo nie wierci to Niuniek potrafi tak przespać całą noc :ok: A Duży ostatnio się nie wierci bo kładzie się zmęczony i jak się położy tak wstaje ,nawet prześcieradła nie pościąga :D
Mama Aga na weekend nie przyjechała bo podobnie jak Duży była w pracy . Mają teraz urwanie ch...a bo trzeba obrobić 150 kotów,chorym podać lekarstwa , muszą posprzątać i przygotować pawilon do którego przeniosą koty a do pomieszczeń które są już gotowe przenieść koty ,ale wiadomo że nie każdemu z każdym pasuje.Do tego dochodzi stres ,bo koty które siedzą po kilka lat w klatce ,nagle mają dużą przestrzeń ,nie patrzą na świat przez drobną kratę .
W pracy są we dwie lub trzy ,zależy od grafika ,ale te które mają wolny dzień i tak przyjeżdżają na kilka godzin pomóc . Bo jak to zawsze w takich sytuacjach bywa ,wolontariusze owszem są , ale z pokaźnej grupy tylko kilka osób nie boi się włożyć rąk do wiadra z wodą :ok: .
Do tego wiadomo ,każdy ma swoje życie i może przyjść tylko wtedy kiedy ma czas.
No i jeszcze te cztery burasy ,ale to już załatwione.
Silverblue pisze:Tak, ja już rozmawiałam z ja uszkiem - u nas niewykonalne bo praca plus dojazd, obydwoje pracujemy cały czas na popołudnie. Dobrze że choć na razie udało się kotki gdzieś umieścić. Jeśli mają dwa tygodnie, to już chyba nie tak długo jak zaczną same jeść?

Silverblue dzięki za dobre słowo . Ja to wszystko rozumiem ,sam jestem w podobnej sytuacji i nie oczekiwałem tu lasu rąk chętnych do pomocy.
Przez 1,5 doby od zamieszczenia informacji o maluchach do odkarmienia mam prawie tysiąc wyświetleń :201494 ,bardzo dobry wynik.
Pozdrowienia dla wszystkich.

januszek

Post » Wto maja 20, 2025 20:38 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Fajnie, że u Was jeszcze grzeją, u nas już dawno przestali, na szczęście dom "trzyma ciepło", bo mury gruuube.
Okropnie duzo tej pracy w schronisku, ale potem będzie fajnie! Więcej miejsca dla kotków :ok: :201461
Dobrze, ze te burasy udało się jakoś zaopiekować, teraz o to bardzo trudno...
Miaupozdrowienia dla Was i Waszego dzielnego Dużego oraz dla Cioci Agi :1luvu:
Calineczka
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto maja 20, 2025 23:34 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

To faktycznie dużo się dzieje w tym schronisku, roboty kupa. Mam nadzieję, że koty się szybko przyzwyczają do nowego pawilonu.
Zazdroszczę że Niuniek tak potrafi całą noc ładnie przespać :ok:
A co do kociąt, no właśnie, wcale nie jest tak łatwo znaleźć opiekę, dobrze że się udało w miarę to ogarnąć dzięki tym paniom.

Silverblue

Post » Śro maja 21, 2025 14:30 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Silverblue pisze:A co do kociąt, no właśnie, wcale nie jest tak łatwo znaleźć opiekę, dobrze że się udało w miarę to ogarnąć dzięki tym paniom.

Kociaki u tych pań były tylko jedną noc. Adze udało się zorganizować opiekę .
Tak się złożyło że jej znajoma złamała nogę i jest na chorobowym ,a że nie cierpi bezczynności z chęcią się zgodziła i wzięła całą czwórkę .
Tak że kotki rano z paniami przyjechały do schroniska i po pracy razem z wyprawką pojechały do tej pani. Pani ta ma dwa dorosłe koty i kilka lat temu już odkarmiała taki miot ,tak że doświadczenie ma.
Jak tylko zaczną same jeść to wrócą do schroniska.

januszek

[poprzednia][następna]