gronkowiec złocisty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 15, 2005 18:44 gronkowiec złocisty

Mam pytanie-czy gronkowiec złocisty jest wyleczalny u kotów?
Nasz kot miał infekcję ucha, zrobiliśmy wymaz no i wyszło:-(
Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Z góry dziękuję!
chat

Post » Pon sie 15, 2005 18:49

Chat zarejestruj się. Przeniosę Twój temat na KOTY tam najszybciej uzyskasz pomoc.
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Pon sie 15, 2005 19:02

z tego co kojarze stosuje sie jak u ludzi terapie antybiotykami
i jest wyleczlany jak najbardziej
dobrze by bylo zrobic antybiogram;

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=26 ... gronkowiec
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=29 ... gronkowiec
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pon sie 15, 2005 21:37

Ja mialam psa z gronkowcem. Przez cale zycie - 6 lat - sie z tym meczyl :( Nie udalo sie go wyleczyc niemniej po czesci byla to wina weta w ktorego wierzylam a ktory trzymajac sie opcji "gronkowiec" nie bral pod uwage nakladania sie roznych schorzen. Kiedy trafilam do innego weta - dla psa bylo za pozno. Niemniej gronkowiec jest najczesciej wyleczalny. Leczenie w przypadku mojego psa polegalo na kuracji antybiotykowej (po wczesniejszych antybiogramach), autoszczepionkach oraz podawaniu sterydow. Filip mial zaatakowana skore grzbietu oraz stopy. Zdazaly sie okresy kiedy wygladal zupelnie jak normalny, zdrowy pies - pozniej nastepowal nawrot choroby.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro sie 17, 2005 0:00

na godebskiego przyjmuje dr Julitta Stępkowska......zajmuje sie dermatologia...moze warto zapytac sie o opinie?

majaaa

Od: Wto lis 02, 2004 17:24

Post » Śro sie 17, 2005 11:05

Gacię , która jest u Anny Suffczyńskiej nasz wet wyleczył ze znacznie gorszej infekcji: bakterii pseudomonas (pałeczka ropy błękitnej) w uchu
powiedział wtedy że gronkowiec w porównaniu do tej bakterii to drobiazg
zrób antybiogram - dowiesz się czym leczyć
u nas wyszło że tylko jednym antybiotykiem możemy leczyć, na dodatek prawie niedostępnym, uzywanym do leczenia zakażeń szpitalnych
leczenie było z dwóch stron: leczenie ogólne zastrzykami z antybiotykiem i wsypywanie suchego proszku z antybiotykiem do ucha
skutecznie
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro sie 17, 2005 20:33

Pytałam mikrobiologa. Powiedziała, że w przypadku zwierząt bakterie są bardziej wrażliwe na leki niż u ludzi. A więc jest szansa na wyleczenie jak najbardziej.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro sie 17, 2005 20:41

Wiem ze jest wyleczalny leczy się antybiotykiem lub autoszczepionką
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49