W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 25, 2025 10:44 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

ewkkrem pisze:Najlepiej liczy ... Jola.
Na zdjęciu widać trzy żywe i dwa nadrukowane na poduszce :twisted:

teraz to się zgadza, bo mnie też cos nie pasowało
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro mar 26, 2025 22:17 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Czyli to nie pokot, to poduszkot :mrgreen:

Ja się nie doliczyłam…
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Sob mar 29, 2025 13:33 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Stała sobie rekinia budka, stała i gnuśniała do czasu, gdy postawiłam w innym miejscu :?
Szukam powierzchni poziomych na nowe ustrojstwa i budka chwilowo postawiona w pierwszym przedpokoju i natychmiast zasiedlona przez (Z)Morkę :1luvu: (Z)Morka to ta w głębi rekiniej budki a Niteczka próbuje ją wysiudać :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pochwalę się znajomą kociarą. 2 tygodnie temu dokociła się taką pięknością :1luvu:
Kotka pochodzi z Ukrainy i dotychczasowi rodzice musieli znaleźć jej dom z powodu agresywnej alergii noworodkowego członka rodziny. Na razie jest dobrze. Sonia, bo tak ma na imię koteczka, dogaduje się dobrze z rezydentem (nomen omen) Maćkiem :D .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Istnieje jeszcze alternatywa dkocenia trzecim kotem, od dawna, bo kocurek jest podblokowy ale problem polega na tym, że on nie umie do kuwety :( . Koleżanka brała go do domu w ekstremalnych sytuacjach: w sylwestra, czy podczas mrozów. Mysz, bo tak ma na imię ten kić, głośno domaga się wypuszczenia bo musi siku :(

Na koniec sytuacja dziwna :D
Ten koci domek stał sobie smutny, niezamieszkały przez wiele miesięcy.
Już miałam go wydać bardziej wdzięcznym kotom gdy na czas czyszczenia, prania miał sobie wyschnąć na blacie kuchennym. To było TO !!! Domek ma stać TU! Został zamieszkany przez wszystkie koty :wink:
Co zdarzyło się dziś? Ano - porządki. Zrzuciłam domek z blatu, sam się ustawił dziurą do góry i ... odkryła go Niteczka :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wniosek jast taki, że nieważne CO a ważne GDZIE :kotek:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Sob mar 29, 2025 13:51 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

I znowu ja :D
Minęła chwilka i ... Mumiś wlazł do Rekina.
Obrazek
Nie wywalajcie nieużywanych, kocich miejscówek! Może trzeba je przestawić w inne miejsce ? :wink:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
3 - Drops + koty

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Post » Sob mar 29, 2025 14:31 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

ewkkrem pisze:I znowu ja :D
Obrazek
Nie wywalajcie nieużywanych, kocich miejscówek! Może trzeba je przestawić w inne miejsce ? :wink:

taaa, najlepiej latać z czyms po całym mieszkaniu i szukać dogodnego miejsca....wg kotów :lol: :lol: :lol:
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Sob mar 29, 2025 14:32 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

[quote="ewkkrem"]Stała sobie rekinia budka, stała i gnuśniała do czasu, gdy postawiłam w innym miejscu :?
Szukam powierzchni poziomych na nowe ustrojstwa i budka chwilowo postawiona w pierwszym przedpokoju i natychmiast zasiedlona przez (Z)Morkę :1luvu: (Z)Morka to ta w głębi rekiniej budki a Niteczka próbuje ją wysiudać :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a z Niteczki nadal niteczka
Obrazek

mir.ka

Post » Sob mar 29, 2025 14:51 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

mir.ka pisze:
Obrazek

taaa, najlepiej latać z czyms po całym mieszkaniu i szukać dogodnego miejsca....wg kotów :lol: :lol: :lol:

Ależ oczywiście!
Przecież wiadomo, że jesteśmy dla kotów :twisted:
mir.ka pisze:
ewkkrem pisze:Stała sobie rekinia budka, stała i gnuśniała do czasu, gdy postawiłam w innym miejscu :?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ano :)
Niteczka nadal więcej "spala" niż przyswaja :twisted: . Chociaż, mam wrażenie, że jest ciut mniej aktywna :? Może jednak kastracja ją spowolniła? Ona zjada więcej niż pozostałe koty, MaCiuś (9,2 kg.) kontra Niteczka (3,5 kg.) pożerają - mniej więcej - tyle samo :mrgreen:
"Schodzi" mi dziennie, na cztery koty, 0,7 kg. mięsa + 300 - 400g mokrej karmy. Do tego suche. Wyrzucam ok 100 g jedzonka dziennie. Bilans wychodzi ok. 1 kg żarcia na dzień :placz: I kto pisał, że koty na mięsie jedzą mniej ??? A Chała !
Jak tyle żrą to też ... srą i szczą :twisted: . Widzę wyraźnie zależność międzi zawartością miseczek i ... kuwety. Im szybciej znika zawartość misek tym szybciej zapełnia się zawartość kuwet 8)
Ech, i po co mi to było??? Bezkocie mi się marzy :D
L. J. Kern
3 - Drops + koty

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Post » Sob mar 29, 2025 14:57 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

ewkkrem pisze:
mir.ka pisze:
Obrazek

Ależ oczywiście!
Przecież wiadomo, że jesteśmy dla kotów :twisted:
mir.ka pisze:
ewkkrem pisze:Stała sobie rekinia budka, stała i gnuśniała do czasu, gdy postawiłam w innym miejscu :?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ano :)
Niteczka nadal więcej "spala" niż przyswaja :twisted: . Chociaż, mam wrażenie, że jest ciut mniej aktywna :? Może jednak kastracja ją spowolniła? Ona zjada więcej niż pozostałe koty, MaCiuś (9,2 kg.) kontra Niteczka (3,5 kg.) pożerają - mniej więcej - tyle samo :mrgreen:
"Schodzi" mi dziennie, na cztery koty, 0,7 kg. mięsa + 300 - 400g mokrej karmy. Do tego suche. Wyrzucam ok 100 g jedzonka dziennie. Bilans wychodzi ok. 1 kg żarcia na dzień :placz: I kto pisał, że koty na mięsie jedzą mniej ??? A Chała !
Jak tyle żrą to też ... srą i szczą :twisted: . Widzę wyraźnie zależność międzi zawartością miseczek i ... kuwety. Im szybciej znika zawartość misek tym szybciej zapełnia się zawartość kuwet 8)
Ech, i po co mi to było??? Bezkocie mi się marzy :D

moje zjadają ok 400-500 g mokrego dziennie (4 koty), na jeden posiłek dostają 100 g do podziału i czasami nie zjedza tego na raz tylko resztki zostawiają na póżniej
czyżbym je głodziła? :placz:
mają też suche do podgryzania bo kocice bez tego się nie obejdą
Obrazek

mir.ka

Post » Sob mar 29, 2025 15:01 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

mir.ka pisze:
moje zjadają ok 400-500 g mokrego dziennie (4 koty), na jeden posiłek dostają 100 g do podziału i czasami nie zjedza tego na raz tylko resztki zostawiają na póżniej
czyżbym je głodziła? :placz:
mają też suche do podgryzania bo kocice bez tego się nie obejdą

Czyli zjadają podobne porcje. Jak przeliczymy na nasze koty na kilologramy to proporcje wyjdą podobne :lol:
L. J. Kern
3 - Drops + koty

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Post » Sob mar 29, 2025 17:59 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Potwierdzam, że miejsce jest ważne. Bardzo ważne. Kilka legowisk wzgardzonych zostało przez moje pannice "odkrytych" po przestawieniu. Niektóre nadal szukają swojego miejsca - na przykład wiklinowa, dwupoziomowa budka.

A jak chodzi o jedzenie, to pannice zjadają dziennie po ok. 100g barfa każda. Czyli schodzi mi raptem 200g dziennie. Dzisiaj do tego pół pieczonej płotki...
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob mar 29, 2025 19:08 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Wspaniale, ze budki nagle znowu są zasiedlone! Morka, Mumiś i Niteczka zadowolone! :201461 :201461 :201461
Też zauważyłam, że wiele zależy od tego, gdzie stoi posłanie czy budka. I nie tylko budka - miseczka też musi trafić w odpowiednie miejsce :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob mar 29, 2025 20:18 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

MB&Ofelia pisze:Potwierdzam, że miejsce jest ważne. Bardzo ważne. Kilka legowisk wzgardzonych zostało przez moje pannice "odkrytych" po przestawieniu. Niektóre nadal szukają swojego miejsca - na przykład wiklinowa, dwupoziomowa budka.

A jak chodzi o jedzenie, to pannice zjadają dziennie po ok. 100g barfa każda. Czyli schodzi mi raptem 200g dziennie. Dzisiaj do tego pół pieczonej płotki...

MB&Ofelio, toć moje żarłoki prawie barf żrą :( Nooo, mięcho surowe tylko bez supli bo z żadnym suplem nie ruszą :placz: Dlatego dodaję kocie przetworzone coby choć trochę tauryny i innych potrzebnych składników zżarły. Ale czemu one tak dużo żrą??? Może, częściowo dlatego, że same są duże :20147
Łączna waga to ok. 26 kilokota :twisted: Wychodzi mi, że pochłaniają STATYSTYCZNIE 0,04 kg, na 1 kg, kota :twisted: Oczywiście statystyka bierze w łeb bo najmniejsza Niteczka (3kg) zjada prawie tyle samo co MaCiuś (ponad 9 kg,) 8) I bądź ty ludziu mądry :smokin:
Co do posłanek to czekany na dwa nowe. Bardzo brakuje mi powierzchni płaskich do zainstalowania tychże :?
jolabuk5 pisze:Wspaniale, ze budki nagle znowu są zasiedlone! Morka, Mumiś i Niteczka zadowolone! :201461 :201461 :201461
Też zauważyłam, że wiele zależy od tego, gdzie stoi posłanie czy budka. I nie tylko budka - miseczka też musi trafić w odpowiednie miejsce :ok:

Usytuowanie miseczki to przy niejadkach ważne. Pamiętam żonglowanie i cudowanie przy Dropsie :( Na chwilę obecną mam same żarłoki i ... to jest dopiero luksus :1luvu:
L. J. Kern
3 - Drops + koty

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Post » Sob mar 29, 2025 21:13 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Oj tak, jedzące koty to radośc dla kociarza! :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob mar 29, 2025 22:54 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Ale mnie zachwyciła Morka na tym zdjęciu, chyba pierwszy raz tak wyraźnie widzę jej pyś i jest absolutnie cudowny, taki wielki, piękny, taki LWI! Gdyby jej domalować grzywę, to przecież lew jak się patrzy :201461 A miejscówki tak, hmm. Rozejrzałam się dookoła, popatrzyłam na blat w kuchni i ujrzałam oczami wyobraźni koci domek na blacie i siebie, robiącą kanapki na podłodze :lol:
Z tym jedzeniem to ja już teraz całkiem zgłupiałam. Kot w liczbie jeden i je więcej niż koty trzy??
Około 300 mokrego, do tego mięso. A ja się ciągle miotam: głodzę go? tuczę go? Jest głodny czy łakomy? I z tego motania się zamówiłam sobie wagę łazienkową. Gdzieś tam czytałam że kotu powinno się dać wyczuć żebra. No nie da się. Że płaski powinien być jak leży na boku. No nie jest... 8)
I od tych dylematów wszelakich też mi myśli takie przychodzą " i po co mi to było??" :kotek:
Wolna byłam od trosk jedzeniowych, piciowych, kupkowych, sikowych, za dużo śpi, za mało śpi, czy aby nic nie dolega. Ale wystarczy że poliże po nosie, uwali się obok, i już wracam do pionu.
A Niteczka mi się wydaje że ona taka smukła będzie, taka drobniutka, chociaż nie mała. Sylwetka modelki, wysoka i szczupła o! :201461

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Nie mar 30, 2025 8:31 Re: W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

U mnie wychodzi 100g mięsa na kota ważącego 4 kilo (25g na kilokota dziennie). Większy kot będzie jadł więcej. Plus młody rosnący kot będzie jadł więcej. Kot z syndromem pustej miski będzie jadł więcej. Kot z chorą trzustką też będzie jadł więcej...
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

[poprzednia][następna]