Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 15, 2025 12:42 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Mam dla Was historię dokładnie sprzed roku, no, rok minie pojutrze. Miałam (kolejną) przerwę w forum (te nastroje...) i o tym nie pisałam wtedy.
Pisałam już w naszym wątku o Kocich Aniołach, dość młodej fundacji z Lublina. W sobotę wczesnym popołudniem przerzucałam fejsbuka i zatrzymało mnie zdjęcie maluszka na tle drutów. To to zdjęcie, ale wykadrowane, początkowo dziewczyny wstawiły je w innej formie, jednak żołnierze kazali (i słusznie) zmienić:
Obrazek
Koteczka pojawiła się nagle zimą, "mieszkała" między tymi drutami na granicy z Białorusią, w Połowcach. Żołnierze się nią opiekowali, grzała się z nimi przy koksownikach. No i jeden z nich kończył swój "turnus" i chciał znaleźć dla niej pomoc. Akurat był tam też wtedy chłopak z Lublina, kolega jednej z dziewczyn z Aniołów, ją o tę pomoc poprosił. Akcja miała być bardzo precyzyjna, do tego miejsca trzeba było zdążyć do 11, a o tym czy jest po co jechać (czyli czy maleństwo się złapie) mieli zawiadomić ok. 7:30.
Popatrzyłam sobie na mapę, zszokowana stwierdziłam, że już tam w okolicy dawno temu byliśmy, Krzyśka kolega, pracowali kiedyś razem, zaprosił nas na ślub, 3,5 miesiąca po nas mieli, ja chętnie, bo nigdy wcześniej (i na razie - nigdy potem) ślubu w cerkwi nie widziałam. Oni mieszkają kilkanaście km od tego posterunku, ślub był u nich na wsi (a wesele - w znanych pewnie wszystkim choćby z migawek o kryzysie na granicy z Białorusią Dubiczach Cerkiewnych).
Spytałam Krzyśka czy nie miałby ochoty na spontaniczny "wypad" na Podlasie. Zdecydowaliśmy, że pojedziemy.
Wstaliśmy w niedzielę przed 6, normalnie zrobiłam śniadanie dla Nemka, dla nas, a tu wiadomość od tego żołnierza, że koteczka już jest. Dopiero zaczęte śniadanie do lodówki, herbatę do termosu i pojechaliśmy.
Tak, jak wskazywały internetowe mapy, podróż zajęła nam dokładnie 3 godziny. Koteczka czekała na nas w bazie:
Obrazek
(w środku miała (nie ruszoną) kanapkę z wędliną).
Zatrzymaliśmy się kawałek przed pierwszymi szlabanami, okolica piękna, choć nie tak, jak ta przy granicy z Ukrainą na Bugu (tu na wysokości Chełma, tak to wyglądało w 2013 roku, kiedy zrobiliśmy sobie "wycieczkę", jak jest teraz, oczywiście nie mam pojęcia):
Obrazek
Żołnierz wyniósł nam pudło (które ważyło tyle, co pudło - koteczka była leciusieńka).
Cofnęliśmy się kawałek do tego Andrzeja, Masza (bo tak ją nazwaliśmy), którą przełożyłam do transportera, spędziła tę godzinę przy piecu, wypiliśmy herbatę, Ania, jego żona, wróciła z cerkwi, zajrzała do transportera i mówi: to przecież zwykły kot... Nie wiem, czego się spodziewała :wink:
Droga powrotna minęła nam szybko, Maszka nie odzywała się w ogóle, ale cały czas było ją słychać, bo, jak się domyśliliśmy, miała zapalenie oskrzeli:
Obrazek
W Lublinie Saperkę (tak funkcjonowała u Kocich Aniołów, nasza "Masza" nie wygrała, niestety) zawieźliśmy od razu do weta, później trafiła na noc do TDT - zdjęcie w nim właśnie:
Obrazek
w poniedziałek pojechała do tańszego gabinetu na dłużej, później do DT, który, jak to się zdarza, stał się domem stałym, o czym dowiedziałam się w lipcu.
Taka historia ze szczęśliwym zakończeniem.
Wiem, że dziewczyny z Kocich Aniołów szukały dla niej pomocy na miejscu wcześniej, kontaktowały się z kilkoma instytucjami typu stowarzyszenie, ale nikt nie chciał jej przejąć, nawet na czas znalezienia transportu do Lublina.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Sob mar 15, 2025 13:02 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Piękna historia, happy end dzięki Wam :1luvu:
Śliczna koteczka, niech będzie szczęśliwa w nowym domu! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob mar 15, 2025 13:20 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Ładna kocistoria :kotek: fajnie, że się nią tam zajęli, większość by miała wywalone bo "to tylko kot"

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Sob mar 15, 2025 14:27 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Podziwiam Was , co za sprawna akcja, a kicia śliczna, lubię buraski
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob mar 15, 2025 14:40 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Spooxterium pisze:Ładna kocistoria :kotek: fajnie, że się nią tam zajęli, większość by miała wywalone bo "to tylko kot"

W dodatku „zwykły kot” :)

Dobrze, że kicia znalazła dom, skoro taka proludzka :)
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pon mar 17, 2025 11:33 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Trafili się akurat wśród żołnierzy kociarze, mnie zadziwiła ta kanapka, pewnie tak ją przez te miesiące dokarmiali, no ale może faktycznie nie było innej możliwości, nie wiem, czy oni, jak już tam pojadą, to siedzą w tej bazie i wyjeżdżają tylko na patrole na granicę? Chyba tak.
A że "zwykły kot" - jak to na wsi... Szczerze powiedziawszy, myślałam, że ta Ania z Andrzejem mają inne podejście do zwierząt. Że "mają koty", to wiedzieliśmy już wcześniej, kiedy Krzysiek z nim pracował, wyszedł ten temat.
Przed tym swoim ślubem "krążyli" po Lubelszczyźnie z zaproszeniami, do nas przyjechali z synkiem Ani, nie wiem, ile miał lat, w zeszłym roku matura w technikum, czyli wtedy być może 9, 10. No i ten chłopczyk bardzo chciał się bawić z naszymi kotami, Niuni z Krzysiem się upiekło, a u Chrapka zawiodła asertywność i został "wybawiony" za wsze czasy, chciał się w pewnym momencie schować do mysiej dziury, tak miał już dosyć wędek :wink:
Okazało się, że koty u nich są, owszem, łażą wolno, jest "dziura" w ścianie stodoły, więc mają do niej wstęp... Ten chłopak już zabaw z Chrapkiem nie pamięta. Coś tam odważyłam się Ani wspomnieć o kontroli urodzeń... Olaboga!
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon mar 17, 2025 13:43 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

No niestety... Kot, to... tylko kot :( Oby się to kiedyś zmieniło :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro mar 19, 2025 15:47 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Niezwykła historia ,spisz ją Kasiu,wraz z wierszami byłaby piękna książka,tam myślę. ..

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pt mar 21, 2025 22:25 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

alessandra pisze:Niezwykła historia ,spisz ją Kasiu,wraz z wierszami byłaby piękna książka,tam myślę. ..

Do prozy nie mam drygu, jak ja dostałam piątkę na maturze pisemnej z polskiego, przez ostatnie 26 lat zachodzę w głowę 8O Wiersze już tak, ale kto by chciał czytać o bezdomnych kotach? Bo takich wierszy faktycznie trochę mam. Te podpisane przez Krzysia są bardzo związane z forum, z wydarzeniami aktualnymi, z forumowymi Ciociami :) Choć faktycznie kiedyś w głowie zalęgła mi się myśl (zresztą podesłana przez pewnego Poetę) o jakimś tomiku, raczej niekocim, ale nie sadze, żeby to doszło do skutku.

Ostrzegam, jeśli nie chcecie popsuć sobie humoru - nie czytajcie. Takich rymów mam trochę.

Mama nie wróci

W zimowym mieście,
mroźno i ciemno,
boli mnie brzuszek.

Mamo, gdzie jesteś?
Bądź tutaj ze mną,
poczuć cię muszę...

Odszedł cichutko,
bo po co krzyczeć,
gdy nikt nie słyszy?

Aż dziw, jak krótko,
może trwać życie
w miejskiej nieciszy.

jolabuk5 pisze:Mocne kciuki za Cappuccino, oby znalazł domek! Przecież FELV w niczym nie zagraża ludziom... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Udało się :) Był bardzo mocno promowany ostatnio, może dlatego. Czekał prawie 2 lata, jak na kota o urodzie, która przyciąga wszystkich, to bardzo długo. Ach, ta białaczka...
Takie zdjęcie m.in. wstawiono na stronie fb Schroniska:
Obrazek

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt mar 21, 2025 22:48 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Jak cudownie! :1luvu:
A wiersz strasznie smutny, niestety ciągle prawdziwy... :placz:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie mar 23, 2025 17:20 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

jolabuk5 pisze:Jak cudownie! :1luvu:
A wiersz strasznie smutny, niestety ciągle prawdziwy... :placz:

:cry:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pon mar 31, 2025 6:47 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Tak mi jakoś smutno :( Wczoraj nad ranem w Chełmie zdarzył się wypadek. Pijany dzieciak zabił dwóch kolegów, jemu i pozostałym siedmiu (!) się udało. Dwa promile! Jednym z tych, którzy zginęli, był Krzyśka kolegi z technikum syn, 18 lat. Wydaje się, że wszyscy zawinili, skoro z pijanym wsiedli do auta. Konsekwencje opłakane. Nienawidzę pijaków...

A żeby nie wyjść z konwencji wątku i podforum (bo widzę, że coraz częściej to robię), pokażę zdjęcie naszego Nemezjusza:
Obrazek

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon mar 31, 2025 10:00 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Katia K. pisze:Tak mi jakoś smutno :( Wczoraj nad ranem w Chełmie zdarzył się wypadek. Pijany dzieciak zabił dwóch kolegów, jemu i pozostałym siedmiu (!) się udało. Dwa promile! Jednym z tych, którzy zginęli, był Krzyśka kolegi z technikum syn, 18 lat. Wydaje się, że wszyscy zawinili, skoro z pijanym wsiedli do auta. Konsekwencje opłakane. Nienawidzę pijaków...

A żeby nie wyjść z konwencji wątku i podforum (bo widzę, że coraz częściej to robię), pokażę zdjęcie naszego Nemezjusza:
Obrazek

:1luvu: :201461
ja bardzo lubię jak koty tak leżą, tak uroczo wyglądaja
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pon mar 31, 2025 11:27 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Smutne, niepotrzebna śmierć, stracone dwa życia...

A Nemezjusz uroczy :201461
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto kwi 01, 2025 6:16 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Nemek czasem nawet zasypia w takiej pozycji, to dla nas coś nowego, nigdy wcześniej takich sytuacji nie było.
Obrazek

Tego 19-letniego kierowcę zatrzymali, grozi mu do 12 albo 15 lat (bardzo dużo się o tym pisze w lokalnej prasie od niedzieli i widać, że "sprzedają" sprzeczne informacje), jednak przyznaje się do winy tylko częściowo, do tego, że "po pijaku" prowadził, zaś do spowodowania katastrofy w ruchu lądowym - nie. Ciekawe. Pogrzeb syna tego kolegi Krzyśka już jutro, bardzo szybko. Renomowane liceum, w którym mama przewodniczy Radzie Rodziców, pływak z sukcesami. Jednak myślenie zawiodło, trzech chłopaków jechało w bagażniku, w tym właśnie ci dwaj, którzy zginęli. W bagażniku :roll: Chyba jednak młody wiek nie usprawiedliwia robienia takich idiotyzmów.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

[poprzednia][następna]