Gabapentyna a kot nerkowy

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lut 23, 2025 21:47 Gabapentyna a kot nerkowy

Od początku. Nasza 14-letnia kotka zaczęła kasłać i tydzień temu trafiliśmy do weterynarza. Dwa lata temu miała już zapalenie płuc i teraz postawiono taką samą diagnozę. Na rtg stan zapalny w płucach. Dostała antybiotyk - cladaxxę, podaję 2 razy dziennie. Mela jest u nas cztery lata. Przez 10 lat była dzikim kotem i nie jest łatwa w obsłudze, dlatego przed badaniem dostała narkozę, którą bardzo dobrze zniosła. Dla kompletu miała zrobiony pełny panel geriatryczny. Wyszedł wysoki mocznik 19,3 (norma: 3,6 - 15,5) i bardzo wysoka kreatynina 402 (zakres: 27 - 223). Do czasu wykonania pozostałych badań podawałam tylko Florę Balance i Nefrokrill. W czwartek miała echo serca i zmierzone ciśnienie - wszystko ok. Ze względu na złe parametry nerkowe, zamiast narkozy, przed echem podałam jej gabapentynę 100 mg (kotka waży 4,5 kg), która dobrze zadziałała i którą dobrze zniosła. Przedwczoraj miała usg jamy brzusznej. Przed badaniem znowu dostała 100 mg gabapentyny. W usg potwierdziło się, że nerki są nieprawidłowe, potem dostała pierwszą kroplówkę podskórną. Po powrocie do domu zjadła spory posiłek, a potem zapadła w letarg. Była całkiem bezwładna, oddała pod siebie mocz. Podczas dzisiejszej wizyty w gabinecie, gdy byliśmy na drugiej kroplówce weterynarz uspokajała mnie, że tak się zdarza i po prostu była "zaćpana". W drodze i w gabinecie była ożywiona.W domu sporo wypiła i ciągle albo spała, albo siedziała otępiała. Mija właśnie półtorej doby. Kotka ciągle śpi, nie jadła od wczorajszego południa.
Czy to normalne, że gabapentyna działa tak długo i tak silnie?

gunung

Od: Pt paź 02, 2009 13:45

Post » Pon lut 24, 2025 1:32 Re: Gabapentyna a kot nerkowy

Myśle ze to reakcje indywidualne
Ja bym więcej nie podała albo zmniejszyła następnym razem dawkę
U niektórych moich zwierząt nie było aż takich działań
Ale staruszek wtedy ponad 19 l po jednej trzeciej tabl był przez kilka godzin jak plastelina
Bez kontaktu ,ważył przeszło 3,5 kg
Więcej mu nie podałam

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon lut 24, 2025 1:38 Re: Gabapentyna a kot nerkowy

Często kotom nerkowym po narkozie pogarszają się wyniki
Może podskoczył mocznik i wszystko razem kota ścięło
A i tez ważne ile kroplówki dostał i z czego

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon lut 24, 2025 17:36 Re: Gabapentyna a kot nerkowy

gunung pisze:Od początku. Nasza 14-letnia kotka zaczęła kasłać i tydzień temu trafiliśmy do weterynarza. Dwa lata temu miała już zapalenie płuc i teraz postawiono taką samą diagnozę. Na rtg stan zapalny w płucach. Dostała antybiotyk - cladaxxę, podaję 2 razy dziennie. Mela jest u nas cztery lata. Przez 10 lat była dzikim kotem i nie jest łatwa w obsłudze, dlatego przed badaniem dostała narkozę, którą bardzo dobrze zniosła. Dla kompletu miała zrobiony pełny panel geriatryczny. Wyszedł wysoki mocznik 19,3 (norma: 3,6 - 15,5) i bardzo wysoka kreatynina 402 (zakres: 27 - 223). Do czasu wykonania pozostałych badań podawałam tylko Florę Balance i Nefrokrill. W czwartek miała echo serca i zmierzone ciśnienie - wszystko ok. Ze względu na złe parametry nerkowe, zamiast narkozy, przed echem podałam jej gabapentynę 100 mg (kotka waży 4,5 kg), która dobrze zadziałała i którą dobrze zniosła. Przedwczoraj miała usg jamy brzusznej. Przed badaniem znowu dostała 100 mg gabapentyny. W usg potwierdziło się, że nerki są nieprawidłowe, potem dostała pierwszą kroplówkę podskórną. Po powrocie do domu zjadła spory posiłek, a potem zapadła w letarg. Była całkiem bezwładna, oddała pod siebie mocz. Podczas dzisiejszej wizyty w gabinecie, gdy byliśmy na drugiej kroplówce weterynarz uspokajała mnie, że tak się zdarza i po prostu była "zaćpana". W drodze i w gabinecie była ożywiona.W domu sporo wypiła i ciągle albo spała, albo siedziała otępiała. Mija właśnie półtorej doby. Kotka ciągle śpi, nie jadła od wczorajszego południa.
Czy to normalne, że gabapentyna działa tak długo i tak silnie?

Mela może tak reagować na gabapentynę, zwłaszcza przy takich problemach zdrowotnych. Efekt otępienia może być wynikiem leku. Skoro w gabinecie była ożywiona, to chyba wszystko okej, ale jeśli nadal nie je i jest bardzo ospała, lepiej skonsultować się z weterynarzem. Trzymam kciuki

Miauczekk

Od: Pon lut 24, 2025 17:33

Post » Pon lut 24, 2025 19:47 Re: Gabapentyna a kot nerkowy

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Kotka dziś nadal głównie spała. Wstała tylko żeby się napić i przez kwadrans z małymi przerwami uzupełniała płyny. W nocy oddała mocz na podkład, na którym leżała. Byliśmy u weta. Dostała trzecią kroplówkę i jakiś lek combo przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwymiotny. Temperatura 39,7 C. Doktor przyznała, że nie ma pomysłu dlaczego, ponieważ kot jest nadal w antybiotykoterapii i właściwie został gruntownie przebadany, z wyjątkiem tarczycy. Miała pobraną krew, jutro wyniki. Nie ma apetytu. Właściwie wyjada tylko sos z karmy. Mam zapowiedziane, że jeśli nie zacznie jeść czeka nas dokarmianie. Dostałam też syrop na zbicie temperatury ale niestety pół dawki wylądowało obok pyszczka, bo to był akurat ten moment, gdy przez chwilę była energiczna i mnie zaskoczyła. Jutro jestem umówiona z doktor na kontakt. Będą wyniki krwi a ja będę widziała jak kocina się zachowuje.

gunung

Post » Pon lut 24, 2025 19:48 Re: Gabapentyna a kot nerkowy

anka1515 pisze:Często kotom nerkowym po narkozie pogarszają się wyniki
Może podskoczył mocznik i wszystko razem kota ścięło
A i tez ważne ile kroplówki dostał i z czego

Dostała jednorazowo po 100 ml, trzykrotnie, włącznie z dzisiejszym dniem. Niestety nie wiem co to było. Weterynarz użyła chyba jakiegoś skrótu, coś na "P" ale mogę się mylić. W każdym razie dedykowane kotom z niewydolnością nerek.

gunung