Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kota_brytyjka pisze:Właśnie coś mi się wydaje, że kotka nie powinna mieć w misce karmy suchej przez cały dzień, a dodatkowo rano i wieczorem karma mokra?
Testowałem przez chwilę system, że rano jest bez suchej karmy i ma tylko mokrą, wtedy praktycznie nic nie jadła, jak nasypie suchej to wtedy w 80% zje suchą a w 20 % mokrą.
Fakt faktem zapewne te suche karmy mają jakieś wabiki w sobie i kot właśnie wybierze suchy pokarm, przetestuje jeszcze nowe mokre karmy na zmianę, może to coś wniesie w karmienie.
kota_brytyjka pisze:Dzisiaj wyjątkowo mnie nie było w domu przez 12 godzin i zauważyłem, że kotka przez cały dzień nic nie zjadła, jak wróciłem spała, a karma nietknięta tak sucha jak i mokra, dopiero teraz zaczyna nadrabiać zaległości z całego dnia przy mnie. Jeśli chodzi o suchą karmę to aktualnie mam karmę z wiejskiej zagrody dedykowaną dla kociaków, nie wiem czy to jakaś super jakość, ale to akurat była karma polecaną przez weterynarz.
kota_brytyjka pisze:Jeśli chodzi o samą kotkę, widać że się do mnie mocno przywiązuje, wszędzie za mną chodzi i czuję, że lubi moją obecność, myśle że oboje mamy takie pozytywne wibracje. Mieszkam też sam, więc z drugiej strony nie ma też pewnie za dużego wyboru, ale staram się dla niej jak najlepiej. Kotka nie jest jedynaczką z tego co wiem, miała rodzeństwo. Od samego początku korzysta z kuwety wzorcowo, nigdy nie było żadnych niespodzianek. Dość często pije też wodę, co jest dużym plusem. W kwestii wychowania czy też socjalizacji na moje amatorskie oko jest bardzo grzeczna. Nie lubi natomiast brania na ręce i staram się to szanować, ostatnio jak byliśmy u weterynarza miała przy okazji obcinane pazurki, chętnie bym to zrobił sam, ale na tą chwilę się nie podejmuję. Kotka wyjątkowo tego nie lubiła, żeby obciąć pazurki u weterynarza poproszona została druga osoba do jej przytrzymania, owinięta została wtedy w kocyk i usłyszałem, że jest wyjątkowo charakterna.
Umówiłem się też na wizytę domową z behawiorystką kotów, żeby nam uprościć życie.
a poniżej zamieszczam zdjęcie kotki, mam nadzieję, że uda się je otworzyć
https://postimg.cc/PC5zhsbb
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Jura, puszatek i 59 gości