[MaryLux odeszła ]InkaPigulinka [*] 63 DT ŻEGNAMY MARYSIĘ

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 13, 2025 18:21 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

MaryLux pisze:Dziś zaczęłam się lekko podduszac. Nie mają tu żadnego sprzętu do pomocy, jedyny inhalator jest moj prywatny
Oni nie mają i nie umieją obsłużyć.
Wg szefowej - cytuję- ja się, kurować, tu nie nadaje

no niestety, domy opieki też są niejako "profilowane", a Ty Marysiu jesteś pacjentem hospicyjnymi i to pod opieką hospicjum powinnaś być do czasu poprawy zdrowia.
Jeśli dom jest przeznaczony dla pacjentów stosunkowo zdrowych somatycznie, a z deficytami psychicznymi (alzheimer, demencja ), to nie muszą mieć sprzętu wspomagającego oddychanie a personel ma inne umiejętności. To nie kwestia braku empatii, a specjalizacji. To tak trochę jakby od ginekologa wymagać resekcji niewyrżniętej "ósemki".

Używanie koncentratora tlenu wymaga treningu oddechowego, inaczej może przynieść większą szkodę niż pożytek, ważna tu jest wymiana powietrza w płucach, wiedza, jaką prędkość przepływu i nasycenie tlenem ustawiać.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw lut 13, 2025 20:02 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Ale po co koncentrator tlenu i respirator? Przecież MaryLux nie ma niewydolnych płuc, o ile wiem? Czy niewydolności krążenia.
Problem z utrudnionym oddechem wynika prawdopodobnie z przytykania wydzieliną która w razie potrzeby należy odessać jeśli utknie i nie da się jej inaczej pozbyć.
Pielęgniarki czy opiekunki w domu opieki nie mogą za bardzo "kurować" podopiecznych prywatnym sprzętem (bez certyfikatów, własnej odpowiedzialności za sterylność etc) i to bez zlecenia lekarskiego, szczególnie gdy chora osoba może sobie sama doskonale poradzić, np. używając swojego inhalatora w razie potrzeby.
Wszystko dobrze gdy jest dobrze, ale jeśli coś się zadzieje niedobrego i pacjent czy jego rodzina będą mieli ale, to pielęgniarka leży jeśli sama zdecydowała się zrobić inhalacje prywatnym inhalatorem pacjenta . A rodziny i pacjenci potrafią wszystko wykorzystać na swoją korzyść gdy są roszczeniowi.

Łatwo wiele rzeczy zwalać na zlą wolę personelu czy ośrodka, ale nie wszystko jest takie oczywiste jak się wydaje z boku.

Izka53 napisała bardzo ważne informacje.
Przeciętny dom opieki nastawiony na opiekę osób z demencją czy zaburzeniami psychicznymi to zupełnie inny profil opieki już dom opieki dla osób w ciężkim stanie somatycznym czy hospicjum.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw lut 13, 2025 20:46 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Maryś, oby jakoś dotrwać do 24 lutego, to już niedługo, 10 dni! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
A jak to przyduszanie, minęło?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt lut 14, 2025 1:12 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Mogę tylko trzymać kciuki, żeby czas jak najszybciej minął...Żeby zaczęło się leczenie i przyniosło szybko efekty.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pt lut 14, 2025 8:23 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Przyduszenie minęło szybko. Ale zachowanie szefowej i całej obsługi było mało profesjonalne. A juz decyzja o tym, że mam się wynieść gdzie bądź to szczyt szczytów. Przy tym ja usłyszałam, że mogę tu być do 24.02 czyli do szpitala, a brat że do 16.02 czyli do pojutrza

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt lut 14, 2025 11:40 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Mary :1luvu:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt lut 14, 2025 15:38 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Sprawa się wyciszyła, uspokoiła, szefowa już się zgadza na pełny miesiąc pobytu, nie każe się wynosić. Tym niemniejzmykne, jeśli się pojawi możliwość hospicjum

MaryLux

Post » Pt lut 14, 2025 16:21 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

MaryLux, nawet nie usiłuję sobie wyobrazić jak w tym wszystkim musisz się czuć.

Czym zajmujesz czas?

Pamiętaj o marzeniach. :ok: :ok:
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Pt lut 14, 2025 16:36 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Marysiu, a wpisałaś się na listę oczekującą w jakimś hospicjum ?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt lut 14, 2025 19:56 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Tak, jestem zapisana w hospicjum w Bedkowie koło Trzebnicy

Tu dodatkowa przykrością jest odsamodzielnianie nas. Nawet przepranie wlasnychvskarpetek czy gaci jest zabronione. Bo niby kaloryfer by zardzewiał
Mam tu przegląd ludzkich osobowości.. Jest tu np wredna, roszczeniowa Stefa, której największą frajdę sprawia podkradnie jedzenia z cudzych talerzy i wyzywanie. Jest też przesympatyczna pani Czesia, z którą od razu się polubiłyśmy. Kobieta umie wyczuc gorsze nastroje i potrafi okazać współczucie, serdeczność. Z drugiej strony pamięć jej robi głupie figle, nie pamięta tego, co usłyszała 5 minut wcześniej
Piszę, a ona przekręcą to, co napisałam, bo nnie bierzedo świetlicy okularów. Piszę dużymi literami, a ona z maskotki robi mamę. Trudno się porozumieć na poziomie słów czy logicznych zdań. O dziwo mnie to tylko trochę męczy, ale nie wnerwia. A u mamy wnerwia aż do piany

MaryLux

Post » Pt lut 14, 2025 21:40 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Maryś, jesteś bardzo dzielna! Dobrze, że masz gwarancję pobytu aż do szpitala, a jednocześnie zapisałaś się też do hospicjum, tam pewnie opieka medyczna byłaby lepsza. Do 24 już niedługo i wreszcie zacznie się leczenie!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lut 15, 2025 0:47 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Mnie też się wydaje że hospicjum będzie odpowiedniejszym miejscem, będą tam też ludzie w różnym wieku, a to też inaczej. Personel też pewnie bardziej w takich przypadkach obeznany no i w razie czego dysponują sprzętem. Ale dobrze ze czasu naswietlań możesz zostać, skoro piszesz że wnerwa masz tam mniejszego niż w domu :wink:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Sob lut 15, 2025 8:50 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Silverblue pisze:Mnie też się wydaje że hospicjum będzie odpowiedniejszym miejscem, będą tam też ludzie w różnym wieku, a to też inaczej. Personel też pewnie bardziej w takich przypadkach obeznany no i w razie czego dysponują sprzętem. Ale dobrze ze czasu naswietlań możesz zostać, skoro piszesz że wnerwa masz tam mniejszego niż w domu :wink:

Teoretycznie w hospicjum powinno być lepiej, personel szkolony pod kątem nie tylko medycznym ale i psychologicznym, pamiętam elblaskie hospicjum - pracownicy uważni, empatyczni, zespół kilku psychologów na etacie, starają się o jakość każdej chwili (w elblaskim hospicjum moje studentki -psychologia- miały praktyki). Więc mimo nieciekawej nazwy: hospicjum, może to być o wiele lepsze miejsce do życia.

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob lut 15, 2025 9:12 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

No fakt, a tu nie ma psychologów ani terapii zajęciowej
Rehabilitacja ogólna 2 razy w tygodniu, ale w tym odwołana, bo grypa

MaryLux

Post » Sob lut 15, 2025 12:29 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Mary, dobrego dnia. 24. już coraz bliżej :ok: :ok: :ok:
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

[poprzednia][następna]