Kocie Perypetie - Simi & Nesto

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 28, 2025 20:21 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Rzuc okiem na watek Sowki od Blue, wprawdzie tam jazda bez trzymanki z tematami zdrowotnymi, ale i kwestia tluszczow we krwi sie przewijala. Moze do przemyslenia cos sie trafi?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto sty 28, 2025 20:23 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Trzymam kciuki, żeby udało się obniżyć ten poziom TG, utrzymac go w granicach 2-3 mmol/l.
Może jednak spróbuj wrócić do tego oleju rybnego, trochę zamiast któregoś smaczka :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto sty 28, 2025 20:43 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

FuterNiemyty pisze:Rzuc okiem na watek Sowki od Blue, wprawdzie tam jazda bez trzymanki z tematami zdrowotnymi, ale i kwestia tluszczow we krwi sie przewijala. Moze do przemyslenia cos sie trafi?

Sówka to dość skomplikowany przypadek :lol: Z tego co pamiętam owszem, był epizod z tłuszczem w krwi i lipemią, ale chyba nigdy nie miała problemu z TG. U Simi krew przy pobieraniu wygląda ok. Przynajmniej na razie.

Ja raz rozmiałam z Blue na temat cushinga i ogólnie o TG. Zasugerowala, zebym podala kiedys Simi ornipural i zobaczyla. Ale na razie nie robie nic dopoki nie pojedziemy do lekarza.

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Wto sty 28, 2025 20:46 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

krew wygląda ok, bo lipidemia 'wyłazi w surowicy, po odwirowaniu

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro sty 29, 2025 22:42 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Człowiek chciał salon wysprzątać a tu takie dwa chrupki zasnęły :1luvu:

Obrazek

Rzadko mogę ich we 2 na zdjęciu uchwycić, ponieważ ich miłość jest dość jednostronna, ale raz za czas Nesto zaakceptuje Simi na jednej powierzchni :lol:

Zeeni

Post » Śro sty 29, 2025 22:44 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Zeeni pisze:Człowiek chciał salon wysprzątać a tu takie dwa chrupki zasnęły :1luvu:

Obrazek

Rzadko mogę ich we 2 na zdjęciu uchwycić, ponieważ ich miłość jest dość jednostronna, ale raz za czas Nesto zaakceptuje Simi na jednej powierzchni :lol:

Urocza parka, ale jednak zachowują dystans :201461 :201461
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro sty 29, 2025 22:49 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

To prawda, Nesto jest takim indywidualistą, a Simi znowuż wiem, że by się tak zajmowała drugim kotem jakby sobie dawał. Dla mnie najważniejsze, że się nie gryzą i że się akceptują :) Dzieli ich 8 lat. Czasem się biją i gonią, ale to bardziej w formie zabawy

Zeeni

Post » Śro sty 29, 2025 23:02 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Zeeni pisze:

To prawda, Nesto jest takim indywidualistą, a Simi znowuż wiem, że by się tak zajmowała drugim kotem jakby sobie dawał. Dla mnie najważniejsze, że się nie gryzą i że się akceptują :) Dzieli ich 8 lat. Czasem się biją i gonią, ale to bardziej w formie zabawy

8 lat to spora różnica, dobrze, że się akceptują! :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lut 01, 2025 14:02 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Wróciliśmy z wizyty.

Simi USG ma idealne. Ani śladu po węzłach chłonnych. Wszystko jak u zdrowego kota. Także mimo tego, że witaminy uciekają to jest to pozytywna bardzo wiadomość, pierwszy raz jej USG wygląda tak dobrze :)

A trójglicerydy no to na razie szukamy. Dostałam właśnie omegi do suplementacji i ogólnie jakieś leki żeby wspomóc wątrobę, głównie witaminy (samylin). Mam dawać przez miesiąc, kontrola krwi i zobaczymy :) także jelita wydają się ogarnięte, zostaje ogarnąć te szalejące trójglicerydy :) powiedziano nam że to już nawet nie kwestia jelit tylko może być jakieś zaburzenie na tle komórkowym że jest problem z wchłanianiem. No nic będziemy działać i sprawdzać. Najważniejsze że brzuszek wygląda pięknie a sama pacjentka też się czuje dobrze.

Dzisiaj jej pierwszy raz nie dałam nic uspokajającego na wizytę i też było znośnie :)

Zeeni

Post » Sob lut 01, 2025 14:57 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Na podwyższone trójglicerydy dostałam dla MaCiusia Lipantyl Supra 160. 1/4 tabletki 1x dziennie. Po trzech tygodniach ładnie "spadły". Odstawiliśmy lek.
Nie czytałam całego wątku wiec może niepotrzebnie piszę :oops:
MaCiuś dostał bo (tak twierdzi mój wet) podwyższony poziom trójglicerydów m.in. podrażnia trzustkę.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Sob lut 01, 2025 15:16 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Pytałam dzisiaj o Lipanthyl, ale u nas gastroenterolog na razie się wzbrania przed tym. Powiedziała, że lepiej probowac innymi sposobami na razie, bo Lipantyl to ludzki lek i nie jest dobrze przebadany na zwierzakach. I tak, podraznia trzustke tez przyczynia sie do stluszczenia watroby dlatego mimo wszystko warto probowac zbijac... U nas niewiadomo co to powoduje wiec na razie bedziemy probowac innymi sciezkami :roll:

Zeeni

Post » Sob lut 01, 2025 15:20 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Zeeni pisze:Pytałam dzisiaj o Lipanthyl, ale u nas gastroenterolog na razie się wzbrania przed tym. Powiedziała, że lepiej probowac innymi sposobami na razie, bo Lipantyl to ludzki lek i nie jest dobrze przebadany na zwierzakach. I tak, podraznia trzustke tez przyczynia sie do stluszczenia watroby dlatego mimo wszystko warto probowac zbijac... U nas niewiadomo co to powoduje wiec na razie bedziemy probowac innymi sciezkami :roll:

Ok.
Gdybyś chciała to mam 20 tabl. do oddania. Termin do stycznia 2026r.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Sob lut 01, 2025 15:23 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

ewkkrem pisze:
Zeeni pisze:Pytałam dzisiaj o Lipanthyl, ale u nas gastroenterolog na razie się wzbrania przed tym. Powiedziała, że lepiej probowac innymi sposobami na razie, bo Lipantyl to ludzki lek i nie jest dobrze przebadany na zwierzakach. I tak, podraznia trzustke tez przyczynia sie do stluszczenia watroby dlatego mimo wszystko warto probowac zbijac... U nas niewiadomo co to powoduje wiec na razie bedziemy probowac innymi sciezkami :roll:

Ok.
Gdybyś chciała to mam 20 tabl. do oddania. Termin do stycznia 2026r.

Dziękuję, w razie czego będę się odzywała :) Na razie na próbę suplementacja różnych rzeczy i za miesiąc mamy skontrolować. :ok:

Zeeni

Post » Nie lut 02, 2025 10:37 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Jakoś nabrałam pozytywnego nastawienia po tym USG jak wiem, że chociaż tam wszystko wróciło do normy. Chyba właśnie to potrzebowałam usłyszec, bo ja jak zwykle panikara jak widziałam te TG to się już zamartwiałam za bardzo. Zazdroszczę ludziom, ktorzy tak nie reaguja :lol: Oby sie udalo jakos to zmniejszyc i bedzie cacy :)

Zeeni

Post » Śro lut 05, 2025 17:58 Re: Brak diagnozy i pomysłu - Trójglicerydy

Ktoś podawał kiedyś swojemu kociakowi Samylin? Niestety Simi nie lubi drozdzy, a dostalam w saszetkach, takze dosypywanie tego do karmy mija sie z celem, musze jej dawac w strzykawce z woda. Wiem, ze jest tez wersja w tabletkach, wiec sie zastanawiam czy ma takie samo dzialanie? Byc moze glupie pytanie, ale moze to tak jak u ludzi, ze np. zastrzyki mniej szkoda niz łykanie tabletek. A bede musiala pojechac we wtorek do przychodni po więcej, także się zastanawiam

Zeeni

[poprzednia][następna]