Patmol

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 18, 2024 13:32 Re: Patmol

Ja niestety przedłużylam abonament tuz przed wybuchem afery...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon lis 18, 2024 13:43 Re: Patmol

ale czujesz się stratna?

bo ja nadal mam co czytać; bardzo, bardzo rzadko jakaś książka z abonamentu jest w ofercie tej klubowej/za dopłatą;
większość tego co mnie interesuje nadal jest w opcji bez dopłat

ale jak mam Legimi to nie czytam swoich papierowych książek - a chciałabym je przeczytać i sprzedać;
mam ich zdecydowanie za dużo.

Legimi też ma w ofercie fajne papierowe książki, w dobrych cenach -bo można dołożyć punkty z abonamentu, i cena jest korzystniejsza niż w innych miejscach, więc nie dość ze nie czytam swoich papierowych to jeszcze co jakiś czas kupię kolejną papierową/ której nie ma w abonamencie, a chciałabym przeczytać, i na Legimi jest bardzo korzystna cena.

Więc się zapętlam.
jak szybko przeczytam to da się sprzedać w podobnej cenie na olx- no ale, łatwiej jej włączyć ksiązkę przez syntezor mowy i słuchać w trakcie robienia innych rzeczy, niż siąść i czytac. Bo tamte rzeczy same się nie zrobią.
A papierowej się nie da przez synezator mowy :placz:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon lis 18, 2024 16:00 Re: Patmol

Ostatnio rzeczywiscie z SF trafilam na kilka rzeczy, do ktorych trzeba doplacic. Ja głównie słucham audiobooków, ale oko mi się zaczęło domykać, wiec może za jakiś czas będę znów mogla czytać oczami. Legimi mi póki co wystarcza, plus kupuję czasem coś, co koniecznie chcę przeczytać, a tam nie ma. Staram sie ebooki, papierowe ksiązki kupuję rzadko, ale stare SF często tylko tak mozna.

Nie wiem, czy czuję się stratna, ale wolałabym podejmować decyzję już po aferze niz przed nia... No ale przepadło.

zuza

Post » Pon lis 18, 2024 19:39 Re: Patmol

Super z okiem.

Ja bym mogła normalnie czytac, ale jak siedze i czytam to zaczynam myśleć o tym co jeszcze powinnam zrobić.
Podobno to jest objaw deficytu uwagi.
A jak coś robię, np smażę naleśniki i myję naczynia i jednocześnie słucham to wtedy się nue rozpraszam.
Te książki, które mnie pociągają zazwyczaj nie mają audiobooków, rzadko, więc zazwyczaj słucham przez syntezator mowy. To tak prawie jakby się samemu czytało, bo syntezator nie narzuca żadnej interpretacji, pp prostu czyta.

Ale jak smażę naleśniki I myję naczynia I niczego nie słucham to się zamyślam i zapominam o naleśnikach.
Jak słucham to trudniej się zamyślać, bo muszę się skupiać na tekście. Dlatego lepsze są popularnonaukowe niz fikcja, ale sf też czasem lubię. Najbardziej takie z przestrzenią i potworami.
Czyli może bardziej fantazy lubię.

Z fikcji lubię kryminały, i czasem fantazy.
Ale większość współczesnych kryminałów, tych co mają audiobooki, jest dla mnie niestrawna niestety. Bo albo idą w romans, albo w nadmiar przemocy, a ja lubię zagadkę, bo wymaga skupienia sie.

Z drugiej strony za stare kryminały zazwyczaj nie trzeba dopłacać

Patmol

Post » Wto lis 19, 2024 8:00 Re: Patmol

Dzisiaj rano wyszłam 2 razy ze Sweetie :roll: bo myslałam, ze boli ją brzuch- jakaś taka była dziwna. Nic konkretnego, jakby wystraszona była. I mało zjadła.
Jakby trochę schudła nie byłoby źle, no ale zazwyczaj rano jest głodna jak smok.

więc za późno wyszłam do pracy i postanowiłam podjechać autobusem, żeby nie byc bardzo spóźnioną.

autobus najpierw jechał dobrze, a potem zaczął jechać w przeciwnym kierunku niż moja praca :strach:
pomyślałam, ze może ma objazd i wróci do dobrego kierunku -ale nie wrócił; jak juz byłam dwa razy dalej do pracy/ niz normalnie z domu -wysiadłam.
dobry numer autobusu i dobra trasa mu sie wyświetlała ale jechał całkiem inaczej - bo, jak się okazało, jest remont akurat jego normalnej trasy :twisted:

Patmol

Post » Wto lis 19, 2024 11:31 Re: Patmol

O kurtynka... nie było komunikatów po drodze? U nas były, jak były jakies zmiany, ale może nie zawsze sa.

Ponieważ jestem leniwa to nigdy nie myslę o tym, co powinnam zrobić, bo bym zwariowała, bo niewiele z tego co powinnam robię :)
Po prostu wiec o tym nie myslę,a mieszkanie zarasta... no ale za to ja sobie dziergam albo siedze na kanapie z przyklejonym Łaciatem...

zuza

Post » Wto lis 19, 2024 11:46 Re: Patmol

zuza pisze:

Ponieważ jestem leniwa to nigdy nie myslę o tym, co powinnam zrobić, bo bym zwariowała, bo niewiele z tego co powinnam robię :)
Po prostu wiec o tym nie myslę,a mieszkanie zarasta... no ale za to ja sobie dziergam albo siedze na kanapie z przyklejonym Łaciatem...

farciara.
ja mam sto pomysłów na usprawnienia; i o one same mi w głowie powstają i rosną.I się rozrastają.
cześć jest naprawdę dobra i je wprowadzam w życie. A to powoduje kolejne pomysły. A te kolejne. Więc cały czas coś mi się tak kotłuje.

Jak słucham ksiąski to one też powstają, ale ich nie słyszę -wtedy jak zdejmę słuchawki to dostaję same osiągnięte efekty, bez wcześniejszych skomplikowanych przemyśleń. Mózg sobie pracuje w tle.

To nie chodzi o sprzątanie; nie planuję tego co posprzątam.
Chodzi o pomysł np. na nowe ciasto na nalesniki/ dziwne rzeczy mieszam; lub o sposób na zawirowania w pracy - cos w stylu może manipulacji, chociaz to brzydko brzmi, i nie chodzi o manipulowanie kimś tylko sytuacją, o to jak zrobić jakies konkretne zdjęcie lub o tym gdzie pojechać i jako ogarnąc psa i ile mięsa potrzeba na wigilię dla zwierząt/sklepy będa zamknięte -nie będzie świezego miesa, i czy groszek gołebi to jest ta odmiana żółtej soczewicy, o ktorą mi chodziło czy nie. 8) i czy przy okazji smazenia nalesników nie mogłabym zrobić jeszcze kilku innych rzeczy.

teraz czytam Rozproszone umysły. Przyczyny i leczenie zespołu deficytu uwagi
no i to jest normalnie o mnie :strach: miejscami oczywiście; bo ja jestem mocno zadaniowa/ skupiam się bardzo jak cos jest ciekawe albo ważne.
Ale np na nudne szkolenia biorę sobie czytnik i czytam, bobym oszalała tylko słuchać -jak ktos przynudza. Jak czytam i słucham to jakoś się da wytrzymać.
W szkole tez czytałam książki na lekcjach; no chyba, ze lekcje były serio ciekawe.
Nauczyciele się darli poczatkowo, szczególnie w liceum, ale ja zawsze wiedziałam co powiedzieli - więc nie mieli się o o co czepiać i odpuszczali z czasem.
Ostatnio edytowano Wto lis 19, 2024 11:50 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Wto lis 19, 2024 11:50 Re: Patmol

Patmol pisze:
zuza pisze:

farciara.
ja mam sto pomysłów na usprawnienia; i o one same mi w głowie powstają i rosną.I się rozrastają.
cześć jest naprawdę dobra i je wprowadzam w życie. A to powoduje kolejne pomysły. A te kolejne. Więc cały czas coś mi się tak kotłuje.

Co do kotlujacych sie mysli to i mnie sie kotłują, ale nie zadaniowe. Pomysły do napisania czegoś, co z kim powinnam omówić, co przemyśleć. Bez sensu, bo i tak zwykle nic z tego nie wychodzi.

zuza

Post » Wto lis 19, 2024 11:50 Re: Patmol

a jak Twoja książka?

Patmol

Post » Wto lis 19, 2024 12:31 Re: Patmol

Patmol pisze:a jak Twoja książka?

Ogólnie nijak, niestety...
Jakoś mi nie idzie :(
Za duzo stresów (matka, kończy mi sie umowa w pracy i nie wiem, co dalej, choroba moja), wszystko mi teraz sprawia trudnośc, nawet sprzatanie kuwet...

zuza

Post » Wto lis 19, 2024 12:42 Re: Patmol

kciuki, żebyś ruszyła :201461

Patmol

Post » Wto lis 19, 2024 12:51 Re: Patmol

Dzieki :)

zuza

Post » Wto lis 19, 2024 13:00 Re: Patmol

toby pewnie trzeba zaplanować napisanie np 10 wierszy dziennie, zaczynając od godziny np 8) 18

albo chociaz jeden dziennie

mama się odnalazła w nowej sytuacji?
podnosi się?

co się wtedy robi z mieszkaniem? wynajmuje?
a najpierw je sprząta/płaci komuś za posrprzatenie pod wynajem?

są takie firmy ktore same ogarniają wynajem, ale pewnie sobie dużo za to liczą.

Patmol

Post » Wto lis 19, 2024 13:14 Re: Patmol

Patmol pisze:toby pewnie trzeba zaplanować napisanie np 10 wierszy dziennie, zaczynając od godziny np 8) 18

albo chociaz jeden dziennie

mama się odnalazła w nowej sytuacji?
podnosi się?

co się wtedy robi z mieszkaniem? wynajmuje?
a najpierw je sprząta/płaci komuś za posrprzatenie pod wynajem?

są takie firmy ktore same ogarniają wynajem, ale pewnie sobie dużo za to liczą.

Nie da się tak pisac po kawałku. Trzeba się zanurzyć w historię, ciagle o niej myslec, skupić się...

W miarę się odnalazła. Co prawda raz rozumie, że tam już zostanie, a za chwilę pyta To kiedy mnie zabierzesz do domu? Nie podnosi się. Nawet jak ją zadzaja na wózek, to szybko mówi, że jest zmeczona i chce do łózka.

Mieszkanie musze wynająć o ile się da albo sprzedać.
Musze usunąc matki rzeczy (ciuchy, durnostojki, książki) i wynając kogoś do posprzatania. Ja sie nie nadaję, a pierwszą rzecz muszę sama zrobić, bo części rzeczy od razu się pozbędę. Mieszkaniie jest do generalnego remontu, ale mnie na niego nie stać, więc musze szukać najemcy jak jest. W nizszej cenie oczywiscie. Jeśli się nie uda wynająć, będzie trzeba sprzedać, ale nie wiadomo przecież, ile mama będzie żyla i ile będzie trzeba dopłacać do domu opieki.

Tak, sa firmy obsługujace wynajem, ale one biorą procent od tego i nie opłaca się im takie kiepskie mieszkanie.

zuza

Post » Wto lis 19, 2024 13:28 Re: Patmol

mogłabyś zaszaleć i powystawiać rzeczy na OLX/ zawsze coś by się się sprzedało.

zadziwiające jest jak wiele rzeczy mozna sprzedac na olx/wiadomo -wielkiej kasy z tego nie ma, ale jak myslę jak Sknerus McKwacz, czyli kazde 5 zł się liczy.
ostatnio sprzedałam za 25 zł dwa kamienie, bardzo ładne tzw.smocza skała, z akwarium.
wystawiłam za 30 zł, bo tyle były warte; ale uznałam, ze cena 25 zł też jest rozsądna całkiem. A kamienie mi całkiem niepotrzebne

szkoda mi było je wyrzucić, bo serio ładne, a nie znałam nikogo kto by chciał; ja już nie mam akwarium, ale kamienie zostały. też je kiedyś kupiłam
wrzuciłam na OLX i szybko bardzo ktos kupił

a Ty masz w mieszkaniu mamy pewnie mnóstwo rzeczy, które by ktoś kupił.

wiadomo, jest z tym troche roboty, i trzeba uważać na oszustów - ale i się coś zarobi

a łatwiej sprzedać nieswoje rzeczy, niż te z ktorymi coś człowieka łączy emocjonalnie

Patmol

[poprzednia][następna]