Re: Jak mądrze dokocić dom? URODZINY :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 07, 2024 13:50 Re: Jak mądrze dokocić dom?

ja bym nie czekała. Jak najszybciej bym się dokociła, tylko że zdecydowanie jako "dom tymczasowy" bo żadne teorie nie pokażą "co na to kotka" , a wyłącznie ona sama. Z tym, że ja nie stosowała bym żadnych izolacji (chyba że koty zostają same) , i zwyczajnie wpuściła kotce dwa maluchy. Niech je sobie ogląda jak telewizor a my obserwujemy. Im dłużej czekasz tym bardziej pogrąża się Twoja kotka w depresji , a Ty z nią wpadasz w dół. Więc dołożenie kotów albo nic nie zmieni, albo polepszy sytuację. Nie ma wg mnie opcji by pogorszyło

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Nie paź 13, 2024 11:34 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Ita, Twoja opcja najbardziej do mnie przemawia.

Patmol, dziękuję za wszystkie Twoje rady, są bardzo cenne. Koteczka dostała 2 nowe kartony, z których zrobiliśmy budkę, często w niej przesiaduje, zaczęła być bardziej komunikatywna i rozmowna. Tylko jak wychodzę z domu, to smutno za mną patrzy i trochę martwię się, że mało je, ale może zawsze tak było, a nie zwróciłam na to wcześniej uwagi. Zawsze była chucherkiem. Podsuwam pod nos mięso wszelkiej maści, ale surowe jest beee, najbardziej pasuje jej gotowany kurczak, ale też tylko poskubie i idzie do miski z suchym. Z puszek tylko musy, wszystko co w kawałkach po jakimś czasie wysycha i ląduje niestety w koszu.

W przyszłym tygodniu podjadę z nią do weta, zrobię jej komplet badań i podpytam o coś na apetyt. Później jak wyniki będą ok, to ją zaszczepię. W międzyczasie szukam możliwości zabezpieczenia balkonu i rozglądam się za kotami do adopcji z mojej okolicy. Wybór jest spory, aż serce boli, bo chciałoby się wziąć wszystkie :(

errato

Od: Sob wrz 28, 2024 16:36

Post » Nie paź 13, 2024 12:59 Re: Jak mądrze dokocić dom?

za takimi z ulicy z Twojej okolicy?
no bo na tzw. dom tymczasowy to tylko takie

pewnie by trzeba zapytać karmicelke, które są zaprzyjaznione;
lub samemu poobserowac; a potem złapać

ale takie kociaki puszczać bez izolacji to raczej ryzyko/ze względu na ewentualne choroby.
lepiej byłoby te 14 dni chociaż izolowac

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Nie paź 13, 2024 23:17 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Jesli nie lubi kawałków, tylko musy, toprzyokazji wizyty u weta warto sprawdzić, czy nie ma kłopotów z ząbkami.
Kciuki za realizację planów! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon paź 14, 2024 8:32 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Patmol pisze:za takimi z ulicy z Twojej okolicy?
no bo na tzw. dom tymczasowy to tylko takie

Nie, miałam na myśli okoliczne fundacje i DT.

jolabuk5 pisze:Jesli nie lubi kawałków, tylko musy, toprzyokazji wizyty u weta warto sprawdzić, czy nie ma kłopotów z ząbkami.
Kciuki za realizację planów! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Ząbki sprawdzimy, ale niestety zawsze tak było, to chyba taki typ. Suche zajada, chrupie aż miło, surowego poskubie, a z puszkowego zlizuje sosy, a kawałki zostawia. Już mi czasami ręce opadają, jak kolejny raz puszka w koszu ląduje. Wcześniej kocurek zjadał swoją porcję, a później po niej sprzątał, jak nie zjadła, więc się nie marnowało. Teraz nie ma kto posprzątać :(

Dziękuję za kciuki :)

errato

Post » Pt paź 25, 2024 10:26 Re: Jak mądrze dokocić dom?

No i jesteśmy po badaniach i szczepieniu :)

Wyniki idealne, oprócz eozynofilów, które mogą świadczyć o zarobaczeniu, więc za 3 dni podamy tabletki i powtórka za 2 tygodnie. Ząbki piękne, aż się pani weterynarz zdziwiła, że kot w tym wieku może mieć takie zęby. Za miesiąc drugie szczepienie i... dokacamy się :D

errato

Post » Pt paź 25, 2024 10:30 Re: Jak mądrze dokocić dom?

errato pisze:No i jesteśmy po badaniach i szczepieniu :)

Wyniki idealne, oprócz eozynofilów, które mogą świadczyć o zarobaczeniu, więc za 3 dni podamy tabletki i powtórka za 2 tygodnie. Ząbki piękne, aż się pani weterynarz zdziwiła, że kot w tym wieku może mieć takie zęby. Za miesiąc drugie szczepienie i... dokacamy się :D

Super!
Czekamy na wieści.
A jak się koteczka ma ogólnie? Zachowanie wróciło do normy czy nadal coś Cię niepokoi. Bo zdrowie fizyczne to jedno, a psychika drugie.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt paź 25, 2024 10:39 Re: Jak mądrze dokocić dom?

miszelina, jest dużo lepiej, jest jakaś spokojniejsza, jakby pogodzona z sytuacją, nawet wróciła do sypialni, ale tylko jak jest sama w domu, na noc nadal nie przychodzi, dziwi mnie niezmiernie to zachowanie. Dziś jak wróciłam do domu, a była przez godzinę sama po porannym szczepieniu, stała pod drzwiami i miauczała wniebogłosy, kiedy przekręcałam klucz w zamkach. Nigdy wcześniej to się nie zdarzało.

Mój syn twierdzi, że za bardzo się nad nią rozczulam. Usłyszałam, że tego to by nawet pies nie wytrzymał :ryk:

Je w miarę normalnie, waga stabilna, proponuję nowe smaki z puszek, ale jak zwykle suche najlepsze. No trudno, chyba taka jej uroda...

A u mnie w okolicy tyle nowych kotków do adopcji :(

errato

Post » Pt paź 25, 2024 18:41 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Masz już coś na oku? Jakąś parkę?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt paź 25, 2024 19:03 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Tak jak napisałam jest dużo kotów do adopcji, są i parki, ale to młodziaki, a ja wolałabym już dorosłego kota. Na razie muszę i tak czekać na drugie szczepienie, a to dopiero za miesiąc.

errato

Post » Wto lis 12, 2024 15:34 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Doczytałam :)
Twoja kotka jest w żałobie, bez względu na to jak nie chce tego okazać, bez względu na to, że kocia więź (przynajmniej dla ludzkiego oka) nie była jakoś bardzo silna, tak niewątpliwie jest. Dlatego teraz jest czas na dopieszczanie jej, okazywanie czułości, miłości żeby jakoś złagodzić konsekwencje zmiany, która zaszła w jej życiu. Koty bardzo przeżywają takie sytuacje nawet gdy tego nie okazują. Koty w takich sytuacjach mogą chorować na depresję o czym trzeba pamiętać.
Z dokoceniem zawsze jest loteria. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jak się potoczą kocie relacje i jakie będą miały skutki.
Wszystkie opcje o których tu czytałam mają swoje plusy i minusy. A wszystko i tak okazuje się w tzw praniu.
Moje dwie kociczki nigdy nie zaakceptowały kotów, które dołączyły do rodziny po nich. Te, które zastały w domu, tak. Kolejne nie. I mimo najszczerszych chęci, ogromnych starań, robienia tego co możliwe i niemożliwe była to sytuacja generujaca spore kłopoty. I te kłopoty najbardziej odbijały się na kocicach :(
Oczywiście, w sytuacji dokocenia najważniejsi są rezydenci. Ale nie wyobrażam sobie sytuacji, której przykład podaje Ita - powrotu nieszczęśliwych i zestresowanych kotów do miejsca, z którego je zabrano.
Tymczasowanie wydaje się dobrą opcją, z naciskiem na "wydaje się". Rezydentka nie musi akceptować zjawiska tymczasowania, może je przyjąć traumatycznie, jak dokocenie.
Zawsze łatwiej jest dokocić dom gdy jedynakiem jest kocur, albo gdy kotów jest kilka. Gdy od zawsze przyzwyczajone są, że coś nowego się w domu pojawia.
Musisz się pobić z myślami, dobrze zastanowić, a teraz przede wszystkim skupić się na osieroconej rezydentce.
Przykro mi bardzo z powodu odejścia kocurka [']
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Czw lis 14, 2024 22:37 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Katarzynka, dziękuję za obszerną wypowiedź :)

Nie ukrywam, że bardzo się obawiam tego dokocenia, bo wiem, że to loteria i może być różnie, ale klamka zapadła i nie ma odwrotu. Jestem po rozmowach z fundacją, znają naszą sytuację, ustaliliśmy, że w najgorszym wypadku zostanę DT jak długo będzie to konieczne tzn. do momentu znalezienia innego domu, ale tę opcję biorę pod uwagę jako ostateczność w sytuacji, gdy koty naprawdę nie byłyby w stanie wspólnie bezpiecznie funkcjonować w środowisku domowym. Na razie jednak i tak czekamy na drugie szczepienie i produkcję przeciwciał, więc do końca listopada żaden inny kot się u nas nie pojawi.

Rezydentka ma się póki co dobrze, wróciła do sypialni, co mnie cieszy. Tylko wszelkie próby wprowadzenia karm mokrych do menu kończą się dość marnie, no ale chyba już taki jej urok. Przynajmniej zęby i dziąsła ma zdrowe ;)

errato

Post » Czw lis 14, 2024 23:22 Re: Jak mądrze dokocić dom?

To trzymam kciuki za szczęsliwe dokocenie! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 14, 2024 23:25 Re: Jak mądrze dokocić dom?

Dziękujemy za kciuki, Jolu! :)

errato

Post » Czw lis 14, 2024 23:32 Re: Jak mądrze dokocić dom?

errato, szczerze mówiąc nie mogę się już doczekać Twojego dokocenia. I oczywiście relacji z niego!

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

[poprzednia][następna]