Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 10, 2024 20:10 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

FuterNiemyty pisze:Rzuc okiem na sklad, duzo podrobow, w tym watroby, karma taka dosc przecietna jakosciowo.
Dlaczego ostroznie z wolowina? Czesto dosc ladnie stabilizuje luzne kupy.

Nie chciałam gwałtownie zmieniać mu sposobu zywienia. A w schronie jadł podobno Dolinę Noteci właśnie, która jakoś uchodzi za cymes.
Lepsze jest wrogiem dobrego, a chciałam lepiej :evil:
mziel52 pisze:
Katarzynka01 pisze:A teraz problem/pytanie.
Co sądzicie o karmie Dolina Noteci?
Nie mam doświadczenia bo moje jedzą mięso, puszki dobrej jakości traktowane jako przekąski nie wchodzą w grę. Jak przekąska to musi być byle jaka :roll:
Ale maluchowi kupiłam puszeczki, wysokomięsne i dobrej jakości, chcialam wprowadzać ostrożnie surową wołowinę, ale wstrzymałam się przy okazji luźnych stolców.
Zauważyłam taką prawidłowość - gdy podaję Dolinę Noteci tak jakby powracała sraczka.
Otworzyłam właśnie puszeczkę, najadł się Piorunek i odwiedził kuwetkę. I tak pól na pół - balaski i rzadkie.
Poprzednio, biegunka o której pisałam też zaczęła się po Dolinie Noteci. Po Ferrindze, Mjammjam i Cats Plate nie ma żadnych sensacji.
Oczywiście teraz dam mu inną karmę. Ale czy macie jakieś opinie na temat Doliny Noteci?

Nie kupuję. Mój niepokój wzbudza ten sam właściciel firmy i zakładów utylizacyjnych
https://cotaksmierdziwoswiecimiu.wordpr ... -stoklosy/
https://pila.naszemiasto.pl/henryk-stok ... 10-2657446
https://farmutil.pl/o-firmie/

O kurczę :(
Dzięki za linki, poczytam.
Ale otworzyłam Mjamjam
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Nie lis 10, 2024 20:12 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Nie mam doświadczenia z puszkami, w każdym razie kiepskie. Jak pisałam u mnie to tylko przekąski, podstawą jest mięso,
I teraz pluję sobie w brodę, że zamiast tej cholernej DN nie kupiłam thrive, czystego mięsa w bulionie
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Nie lis 10, 2024 20:15 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Fel jest zdecydowanym jedynakiem, nie da się go dokocić ani maluszkiem, ani nawet seniorem.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lis 10, 2024 20:56 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Z Doliną Noteci doświadczenia mam złe, co nie znaczy, że zła jest karma. Wszystkie moje koty, a było ich wtedy sześć, niestety miały po tej karmie rozwolnienie. Podobnie jak po Gussto. Kilka lat temu ta ostatnia weszła na rynek, chyba wcześniej niż Dolina Noteci. Reakcja identyczna.
Obie to bezzbożówki i tego moje koty do wiadomości nie przyjęły nigdy.
Ja wiem, że to zdrowsze, że trzeba czytać skład, ale mnie najbardziej zawsze interesował skład w kuwecie :wink: . Było źle.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Nie lis 10, 2024 21:34 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Moje od początku jedzą Dolinę i nigdy nie miały żadnych problemów gastrycznych. Próbowałem innych karm mokrych ale one uznają tylko karmę w postaci mielonki lub pasztetu. Wszystkie pozostałe typu kawałeczki w sosie czy galarecie są niejadalne .Ile rano nałożę tyle wieczorem wyrzucę . Zjedzą jeszcze pasztet z Feringi i jedną mielonkę(nie pamiętam smaku) z Animondy.
Dolinę jakiś czas temu też przestałem kupować bo była jakaś kijowa partia i tylko powąchały i patrzyły pytająco.Ale obecnie znowu im smakuje.

januszek

Od: Śro cze 08, 2022 21:25

Post » Nie lis 10, 2024 22:20 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Micia stety niestety praktycznie jadła tylko Dolinę Noteci i surowe mięso. Nie byłam zbyt obeznana w kocicm jedzeniu, skupiłam się na tym że bez zbóż, a potem Micia nic innego nie chciała. Rozwolnień nie miała, raczej w drugą stronę. Ale słyszałam od kilku osób, tu na forum też ktoś wspominał że coś chyba ostatnio się pogorszyły bo koty nie bardzo chciały jeść.
I ona też była przykładem kotki która nie chciała być z innymi kotami. Odżyła u nas jako jedynaczka i zaczęła się bawić zabawkami, co wcześniej nigdy jej się nie zdarzało, oboje byliśmy zdumieni że Micia się bawi.
Bardzo fajnie ze u Was relacje międzykocie są poprawne i że Piorun czuje się coraz pewniej :ok: Tylko patrzeć jak porozstawia Was po kątach :lol:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Nie lis 10, 2024 22:30 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

MaryLux pisze:Fel jest zdecydowanym jedynakiem, nie da się go dokocić ani maluszkiem, ani nawet seniorem.

Są takie koty, taki był Ignaś :strach: Jak wspomnę próby, to :strach:
czitka pisze:Z Doliną Noteci doświadczenia mam złe, co nie znaczy, że zła jest karma. Wszystkie moje koty, a było ich wtedy sześć, niestety miały po tej karmie rozwolnienie. Podobnie jak po Gussto. Kilka lat temu ta ostatnia weszła na rynek, chyba wcześniej niż Dolina Noteci. Reakcja identyczna.
Obie to bezzbożówki i tego moje koty do wiadomości nie przyjęły nigdy.
Ja wiem, że to zdrowsze, że trzeba czytać skład, ale mnie najbardziej zawsze interesował skład w kuwecie :wink: . Było źle.
:kotek:
Co do brzuszkowych efektów karm bezzbożowych to wielokrotnie się zgadzałyśmy.
Coś mi się wydaje, że kiedyś próbowałam podać DN moim dorosłym kotom, ale patrzyły na mnie z wyrzutem i powiedziały - sama to sobie możesz zjeść.
januszek pisze:Moje od początku jedzą Dolinę i nigdy nie miały żadnych problemów gastrycznych. Próbowałem innych karm mokrych ale one uznają tylko karmę w postaci mielonki lub pasztetu. Wszystkie pozostałe typu kawałeczki w sosie czy galarecie są niejadalne .Ile rano nałożę tyle wieczorem wyrzucę . Zjedzą jeszcze pasztet z Feringi i jedną mielonkę(nie pamiętam smaku) z Animondy.
Dolinę jakiś czas temu też przestałem kupować bo była jakaś kijowa partia i tylko powąchały i patrzyły pytająco.Ale obecnie znowu im smakuje.

Dorosłe nie chcą, a ewidentnie nawrót lekkiego rozwolnienia kojarzy mi się z DN właśnie :(

Bo tak to jest gdy człowiek zamiast kierować się swoim przekonaniem i doświadczeniem, chce koniecznie zrobić coś lepiej :twisted:
Ale i tak nie uległam. Wolontariuszce, miłej skądinąd dziewczynie, bardzo zaangażowanej w zwierzęce sprawy. Izolacja, koniecznie izolacja, ona zaleca i przekonuje. Po kilku minutach uznałam (jak nie ja zupełnie), że zamiast dyskutować przytaknę, a i tak zrobię po swojemu.
Nigdy nie izolowałam nowego. Jeden jedyny raz, ale Dżygit trafił do nas ze schroniska bardzo chory, więc musiałam. Przy okazji zaobserwowałam jak destrukcyjny miała ta izolacja wpływ na stado. Stado wiedziało, że za zamknietymi drzwiami ktoś jest, a ten ktoś wiedział, że za dzrwiami jest całe towarzystwo. Koty były po prostu sfrustrowane.
Owszem, zdarzają się sytuacje gdy można a nawet trzeba spróbować izolacji, ale ja jej fanką nie jestem. Tzn nie dla zasady, że mus

Katarzynka01

Post » Nie lis 10, 2024 22:36 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Silverblue pisze:Micia stety niestety praktycznie jadła tylko Dolinę Noteci i surowe mięso. Nie byłam zbyt obeznana w kocicm jedzeniu, skupiłam się na tym że bez zbóż, a potem Micia nic innego nie chciała. Rozwolnień nie miała, raczej w drugą stronę. Ale słyszałam od kilku osób, tu na forum też ktoś wspominał że coś chyba ostatnio się pogorszyły bo koty nie bardzo chciały jeść.
I ona też była przykładem kotki która nie chciała być z innymi kotami. Odżyła u nas jako jedynaczka i zaczęła się bawić zabawkami, co wcześniej nigdy jej się nie zdarzało, oboje byliśmy zdumieni że Micia się bawi.
Bardzo fajnie ze u Was relacje międzykocie są poprawne i że Piorun czuje się coraz pewniej :ok: Tylko patrzeć jak porozstawia Was po kątach :lol:

Dlaczego niestety skoro jej nie szkodziło i smakowało. Najważniejsze, że miała też surowe mięsko, moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić kotu mięsa, a zwłaszcza wołowiny. Zwłaszcza dla kociaka, który się rozwija.
Micia była już starszą koteczką, w takiej sytuacji kierunek zaparcia jest raczej normalny. Ignaś miał taki kłopot, musieliśmy go wspomagać w ostatnich latach życia m.in. laktulozą. Po prostu jelita starszych kotów tracą dużo z perystaltyki :(
Niestety z kotami jest ten kłopot, że nie powiedzą czy koniecznie chcą mieć "rodzeństwo" i czasem gdy kot staje się jedynakiem odżywa i widać po nim, że tego właśnie było mu trzeba.

Nas Piorun już porozstawiał, starszaki się bronią, ale nie agresywnie :)

Katarzynka01

Post » Nie lis 10, 2024 23:42 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Katarzynka01 pisze:Nas Piorun już porozstawiał, starszaki się bronią, ale nie agresywnie :)

Tak to jest, jak się wpuści na swój teren gatunek inwazyjny :mrgreen: .
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon lis 11, 2024 0:11 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

u nas dolina Noteci nie budzila entuzjazmu, natomiast, jak była jeszcze Mycha, odkryłam Wiejską Zagrodę. Mycha uwielbiała królika mono w wersji kitten - taki bardzo drobny pasztecik, prawie mus i mono przepiórkę. Menda preferuje wild freedom, zwłaszcza kuraka. No i dojada teraz felixa, tydzień przed śmiercią Myszki zamówiłam duże pakiety, bo ona raz dziennie MUSIAŁA tego swojego felka.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon lis 11, 2024 11:21 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

mziel52 pisze:
Katarzynka01 pisze:Nas Piorun już porozstawiał, starszaki się bronią, ale nie agresywnie :)

Tak to jest, jak się wpuści na swój teren gatunek inwazyjny :mrgreen: .

:ryk: rozbawiłaś mnie, ale sama prawda :)
izka53 pisze:u nas dolina Noteci nie budzila entuzjazmu, natomiast, jak była jeszcze Mycha, odkryłam Wiejską Zagrodę. Mycha uwielbiała królika mono w wersji kitten - taki bardzo drobny pasztecik, prawie mus i mono przepiórkę. Menda preferuje wild freedom, zwłaszcza kuraka. No i dojada teraz felixa, tydzień przed śmiercią Myszki zamówiłam duże pakiety, bo ona raz dziennie MUSIAŁA tego swojego felka.

Zrezygnowałam, nie będę tego więcej podawać :evil:
No i to, co podlinkowała mziel52, faktycznie połączenie bakutilu z produkcją karmy jakoś nie budzi zaufania :strach:

Wiem, głupio w takiej sytuacji, ale gdyby ktoś chciał, chętnie oddam Dolinę Noteci dla juniorów - 10 puszek, zachęcająca nazwa "bogata w indyka". Wstyd proponować, ale może czyjeś koty jedzą, lubią i nie mają sensacji :oops:

Katarzynka01

Post » Pon lis 11, 2024 11:36 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Piorun, imię idealne, zgodne z rzymskim "nomen omen" :lol:
Jest uosobieniem błyskawicy i pożera błyskawicznie wszystko co w miseczce
Obrazek

Piorun wielości imion :) Bo to też Dziurkacz, a raczej Dziurkaczyk. Nogi, ręce, ramiona, wszystko mam w małych strupkach i większych (dłuższych) maźnięciach pazurkami :)
I w ogóle gdy przyszło nowe obudził się też duch słowotwórstwa i parafrazy, bo przecież brzuszeczki w kropeczki, hohohoho
Obrazek
A też przyszło mi do głowy, że we wtorek będzie "tygodnica", a 5 grudnia "miesięcznica" zamieszkania. Bo "dekadnic" i kwartalnic" wprowadzać nie będziemy :lol:

Przygotowałam bardzo wypasiony obiad, nawet uroczysty z okazji zapoznania z "babcią", ciekawa jestem miny mamy 8)

Katarzynka01

Post » Pon lis 11, 2024 12:56 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Aaaa no tak, bo to dziś Twoja mama przyjeżdża :) Ja też jestem bardzo ciekawa! Rozczula mnie ten Piorunek niesamowicie, brzuszeczki w kropeczki, i w ogóle " kociomtko ", ale kociomtka u mnie musiałyby być dwa, a to dwa wulkany, dwa tornada. No nic, na razie zostanę przy czytaniu i podglądywaniu :ok:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pon lis 11, 2024 14:26 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Katarzynka01 pisze:Piorun, imię idealne, zgodne z rzymskim "nomen omen" :lol:
Obrazek

Piorun wielości imion :) Bo to też Dziurkacz, a raczej Dziurkaczyk. Nogi, ręce, ramiona, wszystko mam w małych strupkach i większych (dłuższych) maźnięciach pazurkami :)
I w ogóle gdy przyszło nowe obudził się też duch słowotwórstwa i parafrazy, bo przecież brzuszeczki w kropeczki, hohohoho
Obrazek
A też przyszło mi do głowy, że we wtorek będzie "tygodnica", a 5 grudnia "miesięcznica" zamieszkania. Bo "dekadnic" i kwartalnic" wprowadzać nie będziemy :lol:

Przygotowałam bardzo wypasiony obiad, nawet uroczysty z okazji zapoznania z "babcią", ciekawa jestem miny mamy 8)

Śliczny jest! :1luvu:
Ale ja bym już chyba nie miała cierpliwości do malucha! Moje 13-latki są spokojniejsze :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lis 11, 2024 16:56 Re: Moje koty I/XX coup de foudre. Dolina Noteci?

Katarzynka01 pisze:Piorun, imię idealne, zgodne z rzymskim "nomen omen" :lol:
Obrazek

Jemy ,jednocześnie słuchamy i patrzymy dokąd za chwilę pobiegniemy :ryk:

januszek

Od: Śro cze 08, 2022 21:25

[poprzednia][następna]