Nulka i goście. Who is who?Nanuk ma cudny dom. Felicja.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 19, 2024 19:19 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Trochę wody (choćby kranówki w garnkach, butelkach) na pewno warto mieć, niezależnie od zalewania czy nie terenów wodonośnych. Wystarczy, że do instalacji dostaną się bakterie e-coli albo pójdzie gdzieś rura.

A propos dorobku życia - według mnie pralka czy lodówka to nie dorobek życia. To przedmioty które się i tak zużywają i co kilka-kilkanaście lat wymagają wymiany. Owszem, boli finansowo, gdy trzeba wymienić wszystkie razem, ale jeżeli mieszkanie czy dom nadal stoi, nadaje się do remontu, to ze wszystkim można sobie poradzić. Tym bardziej, że są różnego rodzaju zapomogi, a ubezpieczenie mieszkania zwykle obejmuje zalanie.
Ja się do rzeczy przyzwyczajam i ciężko mi idzie wyrzucanie, ale z tym walczę. I wiem, co bym ratowała, gdyby trzeba było nagle zwiewać. Dałoby radę spakować to w jedną walizkę.

Cały czas obserwuję sytuację we Wrocławiu, trzymam kciuki żeby woda przeszła sobie dalej :ok: :ok:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw wrz 19, 2024 19:54 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Lifter pisze:Nic pewnego ale zrob sobie jakis zapas wody pitnej z kranu, bo PONOC - plotka ale teoretycznie z dosc wiarygodnego zrodla - bo beda zalewac tereny wodonosne. Woda ma byc ale tylko do celow uzytkowo/sanitarnych. (Acz nie wydaje mi sie to realne - bo jak juz to calkiem zakreca kurki, by ci co nie dostali komunikatow sie nie pochorowali).
PODOBNO za jakies 2-3 godziny jakis komunikat ma byc.
Nie bardzo w to wierze, ale...

Ja taki alarm dostałam od znajomej już przedwczoraj. Na razie bez pokrycia, na szczęście.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw wrz 19, 2024 20:35 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Pewnie panika, jak zawsze.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw wrz 19, 2024 21:13 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Lifter pisze:Pewnie panika, jak zawsze.

Tak, wiele fake newsów się pojawia

MaryLux

Post » Czw wrz 19, 2024 22:22 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Wczoraj wieczorem, gdy przenosiliśmy z Panem Grzesiem pół tony opału z piwnicy do domu, też sobie przypomniałam o tej wodzie i w amoku, nie wiedzieć dlaczego, robiłam zapas z wannie :roll: . Totalny bezsens. Bzdura do sześcianu. Odkręciłam wodę i dalej nosimy te paczki. Chyba z godzinę.
Grzesiu wychodzi już i mówi do mnie: ale tu się gdzieś leje woda! :201416 Dziesięć wanien się nalało, dobrze, że był odpływ...Ja sobie chyba sama jednak tę powódź zrobię, tak, trzeba mi wielkiej wody, wyśpiewałam sobie całkiem niedawno :strach: .
A wodę w butlach, taka do picia, oczywiście mam w zapasie od kilku dni.
U nas na uliczce spokojniej, mówią, że już po wszystkim, nasz wieczorny sztab powodziowy doświadczony totalnym zalaniem w 1997 mówi, że wie co mówi 8) . Oby. Ale samochody jeszcze nie wróciły pod domy, wory z piachem jak leżały, tak leżą. Byliśmy wszyscy na Mostach Jagiellońskich wieczorkiem obejrzeć Odrę, to koło nas. Rozlała się od wczoraj, ale w korycie, pędzi jak oszalała.
Dużo ludzi na mostach, robią zdjęcia i puszczają drony nad wodą, daleko daleko, aż znikają za zakolem rzeki. Potem czekamy, żeby wróciły i wszyscy się cieszą. Taka ogólna pozytywna nastrojowość panuje, być może trochę na zapas, ale po tej strasznej dobie widać, że mieszkańcy Kowal odetchnęli.
Niech spokojna noc będzie z nami!
:201461
Ostatnio edytowano Czw wrz 19, 2024 22:32 przez czitka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw wrz 19, 2024 22:28 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Śpijcie spokojnie! Będzie dobrze :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw wrz 19, 2024 22:33 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

O wodzie w kranie:
Aktualizacja godz. 21.10 - Sprawdzamy i na bieżąco badamy parametry wody. Zastanawiamy się, czy uda się je utrzymać na dotychczasowym poziomie. Gdyby tak miało nie być, to będziemy o tym informować i ewentualnie prosić o pomoc - powiedział w czwartek wieczorem na posiedzeniu sztabu kryzysowego prezydent Wrocławia Jacek Sutryk. Plan awaryjny to dostarczanie wody beczkowozami. - Robimy wszystko, żeby nawet gdyby ta umowna kranówka nie była zdatna do picia bezpośredniego, to żeby była zdatna do picia po przegotowaniu - powiedział Sutryk.

https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,po ... 75690.html

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw wrz 19, 2024 22:55 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Dobrze ze napięcie trochę opada, dobrze że jesteś z ludźmi i się pośmialiście trochę :) To jest bardzo potrzebne, taki długi stres to nic fajnego.
A z tą wanną to niezły numer, Czitka sama się zalewa :lol: Jeszcze trochę i wszystko zacznie wracać do normy. Ściskam Ciebie i Nulkę i pozdrawiam kulturalnego Silvera :1luvu:
Spokojnej nocy.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pt wrz 20, 2024 0:21 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Na poprawę nastroju - coś o jeżach!
https://www.youtube.com/shorts/v2fRNIeKNKw
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt wrz 20, 2024 7:48 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Śliczne i rozczulające są te jeżyki, moje wszystkie gdzieś sobie poszły i mam wyrzuty sumienia, że może wieczorne menu im nie odpowiadało. A nie, zapomniałam, one poszły na jesienny zlot jeży do Jeżowa Sudeckiego, wrócą jak wody opadną, czyli niebawem. Trzeba być czujnym!
Oglądając jednak takie filmiki jestem mocno podejrzliwa, że są robione dla tak zwanej klikalności. I ten o jeżach i inne o "śmiesznych kotach", ptakach, psach itd. Wydaje mi się, że jeżyk został wrzucony do basenu celowo a każdy kolejny kadr jest mocno wyreżyserowany, to nie są przypadkowe sceny. Bo niby dlaczego na przykład obcina ktoś jeżom pazurki? Może mam chorą wyobraźnię :roll: .
Woda nam w Odrze opada :ok:
A tę do picia może będą rozwozić beczkowozami, komunikat koło 10-tej.
Ładny, słoneczny dzień.
Ostatnio edytowano Pt wrz 20, 2024 8:28 przez czitka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pt wrz 20, 2024 8:14 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

I niech wały wytrzymają. :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt wrz 20, 2024 10:09 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Uff, chyba udało się, nie będzie powodzi we Wrocławiu! :ok: :ok: :ok:

A co do filmików - wiesz, ja mam takie same odczucia, kiedy oglądam podobne sceny - zawsze się zastanawiam, czy ktoś celowo nie męczy zwierzęcia, żeby potem pokazać, jak wspaniale pomaga. :( Bo to, że idealnie trafia się z filmowaniem na własciwy moment "ratowania" to czasami bywa podejrzane. Tu też - jakbyś zobaczyła jeża topiacego się w basenie, to myślałabys o filmowaniu, czy o tym, jak go bezpiecznie wyciągnąć?
Ale może młode pokolenie ma inaczej, dla nich filmowanie jest naturalnym odruchem...
Małe jeżyki - przesłodkie :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt wrz 20, 2024 20:26 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

Silverblue pisze:Dobrze ze napięcie trochę opada, dobrze że jesteś z ludźmi i się pośmialiście trochę :) To jest bardzo potrzebne, taki długi stres to nic fajnego.
A z tą wanną to niezły numer, Czitka sama się zalewa :lol: Jeszcze trochę i wszystko zacznie wracać do normy. Ściskam Ciebie i Nulkę i pozdrawiam kulturalnego Silvera :1luvu:
Spokojnej nocy.

W 1997 roku moim rodzicom indywidualną powódź zrobił sąsiad mieszkający 2 piętra wyżej. Zostało mu to wybaczone: w ten sposób pomścił się za nich na sąsiadce mieszkającej o piętro pod nim, która wcześniej dość regularnie zalewała moich rodziców. Woda, która przeciekła od niego do rodziców, była dowodem rzeczowym owej pomsty. Ciekawostka przyrodnicza: od tamtego czasu owa sąsiadka już nigdy rodziców nie zalała.

MaryLux

Post » Pt wrz 20, 2024 20:53 Re: Nulka, jeże, osy i inni goście. I pustka...

MaryLux pisze:https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,sanepid-wroclaw-wprowadzil-koagulacje-wody-z-kranu-na-razie-mozna-ja-pic,wia5-3315-75754.htm

Strony nie znaleziono :(
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

[poprzednia][następna]